Orbán Viktor: Európa három nagy kihívás előtt áll

Fotó: Facebook.com/orbanviktor/
Vágólapra másolva!
Több mint 30 éve dolgozom a politikában és több mint 14 éve az Európai Tanács tagja vagyok, és az én tapasztalatom az volt, hogy az általunk használt nyelvezet és az általunk kitűzött politikai cél mindig a béke volt, és most a békéről beszélni bűnnek tűnik; azt mondani, hogy az Európai Unió fő célja a béke megteremtése, negatív dolog - mondta Orbán Viktor Olaszországban.
Vágólapra másolva!

Európa három nagy kihívás előtt áll - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórum előtt olasz és nemzetközi újságíróknak nyilatkozva. Közölte: az első kihívás a béke kérdése, a második a versenyképesség. A magyar elnökség célja egy új uniós versenyképességi paktum létrehozása, mert e nélkül nem lehetünk versenyképesek sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával, sem a Nyugattal, sem a Kelettel szemben. A harmadik pedig a migráció. 

Orbán Viktor: Elhanyagoltuk a választók változás iránti vágyát

Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki. Orbán Viktor kiemelte: 

az előző Európai Bizottságnak nem sikerült megállítani a háborút, a versenyképesség hanyatlását és a migrációt sem. 

Ennek ellenére a brüsszeli elit úgy döntött, hogy alapvetően ugyanezt a Bizottságot hozza létre, "és ez nem jó". Hozzátette: bízik abban, hogy az emberek képesek megváltozni és képesek jobb teljesítményt nyújtani, ezért igyekszik támogatni a Bizottságot, amennyire csak lehet. "De racionális ember lévén, azt hiszem, elhanyagoltuk a választók változás iránti vágyát" - fogalmazott a kormányfő. 

A Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti találkozóra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az európai kormányok és fővárosok összes könyvtárában több száz könyv van a béketeremtésről. "A szakirodalom és személyes tapasztalatom szerint az első kérdés a kommunikáció", és ha nem kezdeményezed a kommunikációt megfelelő időben, akkor az eszkaláció egyre nő, és később még nehezebb lesz. Ez az első, második a tűzszünet. Hozzátette: a nyugati közvéleményben széles körben elterjedt az a félreértés, hogy először össze kell állítanunk egy béketervet, majd tárgyalásokat kell kezdenünk, és utána tűzszünetet kell kötnünk. Ez nem igaz. Ha megnézzük, hogy az elmúlt 30 évben hogyan történt a béketeremtés világszerte, mindig a tűzszünet volt az első, a békemegállapodás pedig a második. Ezért mondom azt, hogy először a kommunikáció, aztán a tűzszünet, majd a békeegyezményről szóló tárgyalások megkezdése - jelentette ki Orbán Viktor. 

Egy új korszakhoz közeledünk

Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éve dolgozik a politikában és több mint 14 éve az Európai Tanács tagja. "És az én tapasztalatom az volt, hogy az általunk használt nyelvezet és az általunk kitűzött politikai cél mindig a béke volt. És most a békéről beszélni bűnnek tűnik. Azt mondani, hogy az Európai Unió fő célja a béke megteremtése, negatív dolog" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: nem hiszi, hogy ez jót tesz az Európai Uniónak. Kérdésre válaszolva elmondta: Azerbajdzsán stratégiai szempontból kulcsfontosságú országgá vált, ezért az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként támogatjuk, hogy még szorosabb, stratégiai kapcsolatot építsünk ki Azerbajdzsán és az Európai Unió között. Az azeri-magyar kapcsolatokat az eddigi legjobbnak nevezte. Magyarország a második legnagyobb energiavásárló Azerbajdzsánból, épp most írtak alá egy megállapodást más országokkal az azeri zöldenergia importjáról. 

Georgia Meloni olasz miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott: "nemcsak a kollégám, hanem a keresztény testvérem". Hozzátette: korábban ez a fajta kapcsolat nem játszott nagy szerepet az európai politikában, de most egy új korszakhoz közeledünk. 

Ennek alapvető politikai jelentősége van Magyarország és Olaszország számára is, a politikának ez a fajta kulturális aspektusa joggal tér vissza Európában.

Arról, hogy a súlyos bántalmazás miatt Budapesten letartóztatott olasz Ilaria Salis európai parlamenti képviselő lett, Orbán Viktor azt mondta: ez olasz belügy. Magyarországon békés polgárokat az utcán verni pedig bűncselekmény. Hozzátette: Magyarországra vagy bármelyik idegen országba szervezetten jönni, erőszakot alkalmazni az utcán sétáló polgárokkal szemben, majd ezt európai parlamenti tagsággal jutalmazni, "nagyon olaszos módszer".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!