Nemzetközi mentőcsapatok segítenek a boszniai áradások károsultjainak

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió több országából, illetve Bosznia-Hercegovina szomszédságából is érkeztek mentőcsapatok, hogy az áradások és földcsuszamlások sújtotta területen segítsenek vasárnap.
Vágólapra másolva!

A nyugat-balkáni országot pénteken érték el a heves zivatarok, amelyek a déli részeken több települést is elárasztottak. 

A földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, és legalább tizennyolc ember vesztette életét. 

A legnagyobb kár a dél-boszniai Jablanicát érte, ahol a lezúduló csapadék a közeli kő- és kavicsbányában felhalmozott törmeléket mosta rá a településre. 

A környező országok, Montenegró, Szerbia, Horvátország és Észak-Macedónia azonnal segélycsapatokat küldött a katasztrófa sújtotta területre, de a hivatalos tájékoztatás szerint érkeztek mentőcsapatok Lengyelországból, Csehországból és Törökországból is. 

Bosznia-Hercegovinában vasárnap helyhatósági választásokat tartanak, az ország választási bizottsága azonban az áradás sújtotta területeken elhalasztotta a voksolást.

Amint azt az Origo is megírta, legalább 16 ember meghalt pénteken Bosznia-Hercegovinában az áradásokban.  A fővárostól, Szarajevótól mintegy 70 km-re délnyugatra fekvő Jablanica településről jelentették a legtöbb halálesetet. Ez a település az áradások miatt napokra el volt vágva a külvilágtól, mivel az ítéletidőben az utak és a vasúti összeköttetések is megsemmisültek.

Sokan eltűntek, miután a felhőszakadások és földcsuszamlások házakat, utakat és hidakat pusztítottak el az ország középső részén.

A boszniai polgári védelem szerint 20-40 embert tartanak még nyilván eltűntként, akik vagy a romok alatt rekedtek, vagy az árvíz sodorta el őket. 

Bosznia nemzetek közötti elnöksége - egy bosnyák, szerb és horvát hármas - közölte, hogy katonai segítséget kért Jablanica területére, és mérnököket, mentőegységeket és egy helikoptert vetettek be az emberek kimenekítésére 

- számolt be róla a Reuters. Az Origo is beszámolt arról, hogy a bosznia-hercegovinai fegyveres erők katonáin kívül a keresési és mentési akcióba bekapcsolódtak az országban kiképzésen lévő brit különleges erők is. A boszniai áradások a példátlan nyári szárazság után következtek be, amely számos folyó és tó kiszáradását okozta. A rendkívüli időjárás a Balkánon, valamint Európa nagy részén érintette a mezőgazdaságot és a városi területek vízellátását is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!