Kiderült, hogy miért pusztult el több majom a hongkongi állatkertben

Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint a melioidózisban, egy bakteriális fertőzésben pusztult el kilenc majom a hongkongi állatkertben, majd a hétvégén további két állat is elpusztult.
Vágólapra másolva!

Az 1860-ban épült állatkert egy része - amely Hongkong legrégebbi parkja - október 14-e óta zárva van. Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, nyolc állatot holtan találtak, egy másik pedig hétfőn pusztult el, miután szokatlan viselkedést tanúsítottak. Ezután hatósági vizsgálatot indítottak az állatkertben. Miután az érintett területet lezárták és fertőtlenítették, szakértőket hívtak, hogy boncolást és toxikológiai vizsgálatokat végezzenek.

Az elpusztult állatok között van De Brazza-cerkóf, közönséges mókusmajom, fehérarcú sátánmajom és gyapjasfejű tamarin - amelyek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak.

Az esetek először aggodalmat keltettek a majomhimlő lehetséges kitörése miatt, amely állatokról emberre is terjed.

Később a vizsgálatok során azonban kiderült,

a kilenc majom szepszisben halt meg, miután elkapták a melioidózist. A boncolások során a majmok szerveiben nagy mennyiségű melioidózist okozó baktériumot találtak, amely valószínűleg a majmok élőhelye közelében lévő talajból származott

 - írja a Reuters.

A két utolsó majom halálának okának megállapításához további vizsgálatokra van szükség. Kevin Yeung, a város kulturális és idegenforgalmi minisztere elmondta, hogy az állatkertben folyó munkálatok miatt fel kellett ásni a talajt a majmok lakóhelyének közelében. A munkások ezután feltehetően a cipőjükön keresztül szennyezett földet juttattak a ketrecbe - mondta.

Egyelőre az egész emlős részleget lezártuk, így a látogatók semmiféle módon nem érintkezhetnek az állatokkal

 - mondta.
 

A baktérium különösen gyakori a nedves agyagos talajban. Bár embereket és állatokat egyaránt megfertőzhet, a hatóságok szerint nem valószínű, hogy az állatokról emberre terjedne.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!