Egy macska miatt égett egy ház Michiganben

Vágólapra másolva!
Egy michigani háztulajdonos épphogy elkerülte a katasztrófát, miután az éjszaka közepén kigyulladt a háza. A tűzoltóság szerint a család macskája volt az, aki bekapcsolta a sütőt és emiatt keletkezett a tűz.
Vágólapra másolva!

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy október 1-jén hajnali fél háromkor kapták a hívást egy lakástűzről.

A vizsgálat megállapította, hogy egy háziállat kapcsolta be a sütőt öntisztító üzemmódba, miközben a lakók aludtak, és ez okozta a tüzet

- közölte az osztály a Facebook-oldalán. 

Szerencsére a háztulajdonost felébresztette a füstérzékelő, így még időben segítséget tudott hívni. A házban még egy poroltó készülék is volt kéznél, amivel eloltották a lángokat, mielőtt azok továbbterjedhettek volna - számolt be róla a NYPost.

Hogyan tudja egy macska bekapcsolni a sütőt?

Brian Adams a Facebookon posztolt egy fotót az elszenesedett és megolvadt tűzhelyéről és bekarikázott rajta két gombot, amelyekre a macskája nyilvánvalóan rálépett a mancsával, és ezzel aktiválta az öntisztító üzemmódot. Elmagyarázta, hogy éjszakára betett egy serpenyőt a sütőbe, amelyben olaj és szalonna volt, hogy a macskája ne menjen bele. 

A macskája azonban bekapcsolta a sütőt, így a serpenyő műanyag fogója és a zsír rögtön lángra lobbant. 

Így tartsa biztonságban tűzhelyét a háziállatoktól

Sok modern tűzhely rendelkezik olyan gombokat blokkoló funkcióval, ami megakadályozhatja a véletlen aktiválást.

A tűzhelyeket nem szabad tárolóhelyként használni. 

Néhány lakástulajdonosnak túl sok minden van a lakásában, ezért edényeket, serpenyőket és műanyag edényeket tesznek a sütőbe. A probléma az, hogy elfelejtik, hogy ezeket a dolgokat odatették, és amikor bekapcsolják a sütőt, tüzet okoznak.

A nyáron arról is írtunk, hogy az Apple okoshangszórója riasztotta fel az álmukból a lakókat. Még szerencse, mert a kutyájuk felgyújtotta a házukat. A családi házban élő házaspár kíváncsi kutyája a mellső lábaival nekiugrott a tűzhelynek, hogy megszaglássza a tetején lévő papírtasakokat. Ennek során véletlenül bekapcsolta a tűzhelyet, amely másodperceken belül kigyújtotta a tűzhely tetején lévő papírokat.

Két éve számoltunk be egy nagyon hasonló esetről, akkor szintén egy kutya gyújtott fel egy házat a Missouri államban található Parkville-ben. Akkor a ház lakói nem voltak otthon, amikor a tűz keletkezett, de az időben érkezett tűzoltóknak sikerült a kutyát kimenteni a lángok közül.

Szomorúbb eset történt 2023. decemberében Csepelen, ahol több kutya is halálra égett egy kutyapanzióban. A tűzben összesen hét kutya pusztult el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!