Irán mellett Irak ellen is támadást indíthat Izrael

Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megállapodtak abban, hogy az elkövetkező napokban „szoros kapcsolatot” tartanak fenn. Szíriai médiajelentések szerint Izrael ismét légicsapásokat hajtott végre több célpont ellen a szomszédos országban. Izrael célponttá tette Irak legfelsőbb vallási vezetőjét a 94 éves Ajatollah Sajjed Ali Szisztánit is. Az izraeli kabinet ma fogja jóváhagyni az Irán elleni támadást.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ libanoni különleges koordinátora újból tűzszünetre szólított fel Izrael és a Hezbollah síita milícia között. A Franciaország és az Egyesült Államok által kezdeményezett háromhetes tűzszünetre vonatkozó javaslat továbbra is napirenden van – mondta Jeanine Hennis-Plasschaert egy Bejrútban tartott videokonferencián.

Ajatollah Szisztanit Irak legfelsőbb vallási vezetőjét akarja kiiktatni Izrael
Ajatollah Szisztanit Irak legfelsőbb vallási vezetőjét akarja kiiktatni Izrael Fotó: AFP / AFP or licensors/

A tűzszünet az egyetlen módja annak, hogy enyhítsük a jelenleg zajló kolosszális emberi szenvedést, hogy kezeljük a katasztrofális méretű humanitárius válságot, és hogy megnyíljon egy olyan lehetőség, amelyben a diplomáciai erőfeszítések megvethetik a lábukat és sikeresek lehetnek”. 

Reményét fejezte ki, hogy „Izrael most vagy hamarosan készen áll arra, hogy támogassa a tűzszünetre vagy tűzszünetre vonatkozó felhívást”. Nem állította, hogy ez könnyű lesz. De reális ütemtervnek kell lennie a Biztonsági Tanács 2006-os határozatának végrehajtására, amely annak idején véget vetett a Hezbollah és Izrael közötti háborúnak.

Szíriai médiajelentések szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre stratégiai célpontok ellen. Az állami televízió szerint a támadások egy Homsz városában lévő ipari üzem és egy Hama melletti katonai célpont ellen irányultak. A szíriai hatóságok szerint csak „kisebb anyagi károkat” okoztak. Homszban egy autógyárat ért találat, ahol tűz ütött ki. Dera’a városából is robbanásokról számoltak be, amelyek okát még vizsgálják.

Egy médiajelentés szerint az izraeli biztonsági kabinet ma megvitatja az Irán elleni esetleges megtorló csapást. 

Az ülést Benjamin Netanjahu miniszterelnök tűzte ki – jelentette az Axios amerikai hírportál. A beszámoló szerint a kormányfőnek az izraeli törvények értelmében a biztonsági kabinet jóváhagyására van szüksége a nagy horderejű katonai akciókról szóló döntésekhez.

Izrael bejelentette, hogy meg akarja ölni Ajatollah Sajjed Ali Szisztanit is.

 

Teherán
Fotó: Georg spöttle

A 94 éves iraki síita vallási vezetőt azért tették fel a célpontok közé, mert ő a Népi Mozgósítási Front és egyben a Kataib Hezbollah parancsnoka is. Az Ajatollah Irak legfelsőbb egyházi főméltósága. Meggyilkolása beláthatatlan következményekkel járna a térségben.

Az USA egyre nagyobb nyomást gyakorol Izraelre, hogy javítsa a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben. „Ezeket a katasztrofális állapotokat már hónapokkal ezelőtt megjósolták, és mégis megoldatlanok maradtak, ám ennek most meg kell változnia” – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. „Felszólítjuk Izraelt, hogy sürgős lépéseket tegyen”. Utalva arra a közelmúltbeli izraeli utasításra, amely ismét evakuálásra szólította fel a Gázai övezet északi részén élő civileket, azt mondta, hogy vissza kellene térniük közösségeikbe, hogy újjáépítsék azokat. 

Nem szabad demográfiai vagy területi változásokat végrehajtani a Gázai övezetben, beleértve a Gázai övezet területét csökkentő intézkedéseket”.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!