Terrortámadásra készült egy egyiptomi migráns Olaszországban, letartóztatták

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek az észak-olaszországi Bergamo városában egy egyiptomi férfit, aki terrortámadásra készült egy helyi katolikus templom ellen - közölték a hatóságok sajtótájékoztatón pénteken.
Vágólapra másolva!

A 22 éves fiatalember néhány hónapja élt a Bergamóhoz közeli Alzanóban ideiglenes tartózkodási engedéllyel. Pizzasütőként dolgozott Bergamo központjában. Az olasz hatóságok hetek óta megfigyelés alatt tartották, miután a 2011-es amerikai terrortámadás szeptember 11-i évfordulóján számtalan “veszélyesnek minősített” bejegyzést közölt különböző internetes közösségi oldalakon.

Őrizetbe vételét azért rendelték el, mert számos jel arra utalt, hogy terrormerényletet akar elkövetni a következő napokban 

- mondták Bergamo államügyészei. 

A L’Eco di Bergamo helyi napilap értesülései szerint a célpont a belvárosban található Sant’Alessandro in Colonna nevű bazilika volt.

A rendőrség terrorizmusellenes egysége lakásában vette őrizetbe a férfit. További két egyiptomi ellen indult vizsgálat, akiknél házkutatást tartottak és számítógépeiket, mobileszközeiket is lefoglalták. Nem magányos farkasként akart merényletet elkövetni - hangoztatták az ügyészek.

A nyomozás szerint a férfi napról napra aktívabb volt az internetes oldalakon: a terroristaakciókat, az öngyilkos merényleteket, a nyugati túszok kivégzését, az Iszlám Államot éltette. Magát az Iszlám Állam egyik ága, az úgynevezett Horaszán Tartomány tagjának vallotta. A palesztin harcosok "szent háborúját" ünnepelte, erőszakot hirdetett zsidókkal és keresztényekkel szemben. 

Legutolsó bejegyzései szerint készen állt az akcióba lépésre. Több fényképet feltöltött magáról, melyen fegyverekkel és lövedékekkel mutatkozott.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi izraeli támadása óta tovább erősítették a 2015 óta hatályos nemzetbiztonsági intézkedéseket, amelyeknek részét képezi az internetes háló tüzetes ellenőrzése a terrorveszély kiszűrésére.

A készültséget kiemelt szintre emelték az októberi 7-i évforduló közeledtével.

A közel-keleti és ukrajnai háború szélesedésével nő az országainkat fenyegető terrorista támadások veszélye, nem lehetünk felkészületlenek 

- jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a G7 országcsoport tárcavezetői találkozóján csütörtökön.

Keresztény világ elleni merényletek

Korábban arról is beszámoltunk, hogy többtucatnyian meghaltak egy katolikus templomban történt terrortámadásban Nigéria délnyugati részén. A támadók az Ondo állambeli Owo városának Szent Ferenc katolikus templomát vették célba, amikor a hívők pünkösdkor összegyűltek.

Terrortámadás történt Nizzában is: lefejeztek egy nőt egy templomban, egy férfi torkát elvágták, a templom előtt egy nőt pedig halálra késeltek.

Júniusban arról is írtunk, hogy keresztény templomokat, zsinagógát és rendőrposztot ért fegyveres támadás Dagesztánban, többen meghaltak. Az áldozatok között civilek és rendőrök is voltak.

Bécsben is történt hasonló eset: ötven muszlim fiatal berontott egy bécsi templomba, Allah Akbart üvöltettek és feldúlták a templomot.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, húsvétvasárnap, amikor a keresztény világ Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadását ünnepli, Srí Lanka (régi angol nevén: Ceylon) szigetén szinte egyidejűleg nyolc, vélhetően összehangolt robbantásos merényletre került sor. Három római katolikus templomot, négy, nyugati turisták körében különösen kedvelt luxusszállodát és egy állatkert közeli helyet ért terrortámadás. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!