Több embert megöltek egy építkezésen Kasmír indiai részén

Vágólapra másolva!
Fegyveresek megöltek egy orvost és legalább hat vendégmunkást, legkevesebb öt embert pedig megsebesítettek egy stratégiai léptékű alagútépítésnél Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén.
Vágólapra másolva!

Az indiai rendőrség terrorcselekménynek minősítette, és a Dzsammu és Kasmír szövetségi állam függetlenségéért küzdő muzulmán szakadár szélsőségeseknek tulajdonította a Szonamarg város közelében zajló építkezés mellett, a munkások szálláshelyén vasárnap esti támadást. 

A jelentés szerint 

az akcióban legalább két fegyveres vett részt, akik válogatás nélkül tüzet nyitottak a Gagangir nevű faluban létesített tábor étkezdéjében vacsorára összegyűlt, többnyire India más területeiről érkezett dolgozókra. 

Az áldozatok - egy kasmíri orvos, egy szintén helyi, valamint öt vendégmunkás és tisztviselő - közül ketten a helyszínen, öten a kórházban haltak meg. 

Amit Shah indiai belügyminiszter az X-en azt írta, hogy az indiai biztonsági erők "a legkeményebb válaszlépéssel" , kíméletlenül lesújtanak a támadás mögött állókra.

India célja a nagyszabású kasmíri alagútépítéssel, hogy összeköttetést létesítsen a Kasmír-völgy és az év felében a havazások miatt elszigetelt Ladak régió között. Szakértők szerint a Tibeti-fennsíkkal, illetve de facto Pakisztánnal és Kínával határos, mindhárom fél számára stratégiailag fontos térségben épülő alagút leginkább az indiai hadsereg helyi képességeit javítja. 

Pakisztán és India is teljes egészében magának követeli Kasmírt. Az 1947-es függetlenség óta három háborút is vívtak egymással a területért, amelynek India ellenőrzése alatt álló részén 1989 óta tartó felkelésben tízezrek haltak meg. 

A muszlim fegyveresek korábban is rendszeresen megtámadták a kasmíri gyümölcsösökben, rizsföldeken és építkezéseken dolgozó helyi- és vendégmunkásokat. A múlt héten egy agyonlőtt, Bihar államból származó munkás holttestére bukkantak a kasmíri Sopjan régióban. Júliusban pedig két terrortámadásban legalább kilenc indiai katonát öltek meg a szakadárok.

Ahogy azt korábban megírtuk, 2021 októberében fegyveres támadók lelőttek két tanárt Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén, vélhetőleg politikai indíttatásból. Akkor a hatóságok szerint az indiai uralom ellen harcoló szélsőségesek követték el a támadást egy Szrinagar külvárosában található állami középiskolában. Egy nő és egy férfi tanárt öltek meg. Egy nappal korábban három férfit lőttek le szintén Kasmír Insia által ellenőrzött részén. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!