Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az európai sorkatonaság bevezetése fenyeget

NATO, hadgyakorlat, háború, készültség, észtország, csehország, 2024. 05. 10.
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina
Vágólapra másolva!
A kötelező európai sorkatonai szolgálat bevezetésére régóta léteznek tervek, melynek a háborúpárti politikusok nyilatkozatai Manfred Weber vezetésével ágyaznak meg. Az őrült ötletnek egyre több pártolója akad, a fiatalokat akaratuk ellenére is sorkatonaságra kényszerítenék, melyet hol a védelmi képességek javításával, hol pedig az egységes Európa-tudat erősítésével magyaráznának, de az igazi ok a háborúzni kívánó Nyugat egyre fokozódó utánpótlásigénye lehet.
Vágólapra másolva!

A háborús pszichózisban szenvedő európai példa ragadós, Németországban Boris Pistorius már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A védelmi miniszter május 27-én bemutatta a terveit pártja elnökségének, írja a Magyar Nemzet. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak, írta a Kreiszeitung.

Boris Pistorius szerint ugyanis: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.”

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

Ami Németországban megjelenik az később uniós szinten is meg fog jelenni.

– mutatott rá a napokban a Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzetnek.

A német gyakorlat az előbb-utóbb európai gyakorlat lesz, és ez az ami miatt veszélyes ez a német kezdeményezés, hangsúlyozta a szakértő.

A német politikai és közéleti teret hónapok óta uralja a kötelező sorkatonaság terve

Mint ismert, a mutyis Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy az Európai Unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezt a Weber-tervként elhíresült javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket. A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás.

Az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász korábban rámutatott, 

az uniós szerződések értelmében a nemzeti biztonság védelme a tagállamok hatáskörébe tartozik. Lomnici Zoltán szerint a kötelező sorkatonaság bevezetése közvetlenül érinti a nemzeti biztonságot, ezért ez a tagállamok hatáskörébe tartozik, és nem az EU hatáskörébe.

A Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először.

A Junge Union (a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete) dokumentuma arról ír, hogy 

a nemzetközi konfliktusok növekedése szükségessé teszi egy erős európai védelmi unió létrehozását, amely a NATO-val együtt és annak keretein belül garantálja a békét és a védelmet Európában. Ez az intézmény egyesítené a katonai kompetenciákat egy egységes európai biztonsági és védelmi rendszer keretében és tovább ösztönözné a nemzeti hadseregek közötti cserét.

 

Ez a közös európai sorkatonaság és ez tulajdonképpen Weber terve mely fű alatt és kommunikációs szinten már egyre több támogatót nyert meg Európa-szerte. 

Bundeswehr Journal beszámolójából kiderül az is, hogy Ursula von der Leyen is részt vett a 2017-es tanácskozáson.

 

Több országban már visszaállították a sorkatonaságot de a háborúpárti nyugati politikusok arra hivatkozhatnak később, hogy már szó volt róla korábban is, ennek tudatában szavaztak az uniós polgárok, ezt mondhatja június 9-e után Manfred Weber is. A tét tehát valóban nem kisebb, mint a háború vagy a béke!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről