Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Fokozódnak az orosz támadások Harkovnál, Oroszország újabb offenzívára készül

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, Harkov,
Ukrán katona egy CV90-es (Combat Vehicle 90) gyalogsági harcjárműben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Harkov megyében.
Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 847. napjáról.

 

04:22
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:27
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Lembergben

Robbanásokat hallottak Lembergben helyi idő szerint ma hajnali 4 óra körül - jelentette a Suspilne. A város polgármestere, Andrij Szadovij elmondta, hogy egy 70 éves férfi orosz megsebesült, kórházba került. Korábban az ukrán légierő több Shahed típusú drónra figyelmeztetett, amelyek Ukrajna nyugati területei felett repültek az éjszaka folyamán.

04:31
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Több ezer orosz katona tagadta meg a harcot

Több mint tízezez orosz katona ellen indult eljárás, mert megtagadták, hogy Ukrajnában harcoljanak. A Mediazona a katonai bíróságok online adatait felhasználva 10 025 ilyen esetet dokumentált 2022 szeptembere óta, amikor a Kreml bejelentette a mozgósítás első hullámát.

05:11
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint ezért nem lesz Ukrajna NATO-tag

Ukrajna soha nem fog csatlakozni az Észak-atlanti Szövetséghez - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ-nek adott interjújában.

A miniszterhelyettes Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentéseit kommentálva, miszerint 

Ukrajna katonai blokkba való belépésének feltétele az Oroszországi Föderációval való konfliktusban aratott győzelem lesz: "Ez azt jelenti, hogy ez soha nem fog megtörténni". 

"Remélem, hogy Stoltenberg úr ezt megérti" - tette hozzá.

 

 

06:10
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Fokozódó orosz támadások Luhanszkban

Az orosz csapatok fokozzák a támadásokat a Luhanszk határán azzal a céllal, hogy elfoglalják a szomszédos Harkivi területen lévő Borova falut - közölte június 18-án az ukrán 3. rohamdandár. Borova mintegy 35 kilométerre délre fekszik Kupjanszktól és mindössze 20 kilométerre nyugatra a Luhanszki területen húzódó frontvonaltól - írta a Kyiv Independent. 

 

07:16
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 5576-an léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4990-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

08:05
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített drónok

Az ukrán légvédelem lelőtt 19-et az Oroszország által június 19-én hajnalban indított 21 Shahed típusú támadórepülőgépből – jelentette az ukrán légierő.

08:46
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Lvivben

Június 19-én helyi idő szerint hajnali 4 óra körül robbanások hallatszottak a nyugati Lviv városában – jelentette a Suspilne. Andrii Sadovyi, Lviv polgármestere elmondta, hogy egy 70 éves férfi a támadás következtében került kórházba.

09:23
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán figyelmeztetés

Az ukrán légierő arra figyelmeztetett, hogy több Shahed típusú drón repült át Ukrajna nyugati régiói felett  - írja a Kyiv Independent.

10:06
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyt jelentettek be Belgorodban

Belgorod térségében rakétariadót rendeltek el – jelentette be a határ menti régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ezt a Telegram csatornáján.

Felszólította a civileket, hogy menjenek le a pincébe és maradjanak ott, amíg a veszély tart.

10:40
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Azovban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadása során tegnap tűz keletkezett egy olajtartályban a rosztovi régióban található Azovban. Ma a tüzet sikerült lokalizálni - jelentette  az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

„Helyi idő szerint 05:30-kor a tüzet 3200 négyzetméteren lokalizálták a rosztovi régióban” – jelentette a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Az ukrán fegyveres erők június 19-én, kedd éjjel próbáltak csapást mérni a rosztovi régióra. Négy drónnal támadták meg a régiót, amely során károk és tűz keletkezett az olajtartályokban. 

A tűz továbbterjedésének veszélye nem áll fenn, és a lakosok sincsenek veszélyben – mondta Vaszilij Golubev kormányzó . 

11:26
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorod felett több légi célt lőttek le

Az orosz hadsereg több légi célpontot lőtt le Belgorod felett – jelentette Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.
„Légvédelmi rendszerünk Belgorod és a belgorodi régió felett működött – több légi célpontot lelőttek, amelyek a város felé közeledtek” – írta. 

Az előzetes információk szerint személyi sérülés és súlyos kár nem történt.
 

12:07
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, többen megsérültek Lviv támadása során

Az elmúlt nap folyamán Ukrajna-szerte végrehajtott orosz támadásokban legalább egy civil meghalt és kilencen megsebesültek – jelentették a regionális hatóságok június 19-én.

Oroszország június 19-én éjszaka Shahed típusú drónokat indított Lviv nyugati városa felé. Míg a hatóságok jelentése szerint mind az öt drónt lelőtték, a törmelék egy 47 és egy 70 éves férfit megsebesített Lviv északi külvárosában, Malekhiv faluban.

12:55
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin új megállapodást jelentett be Moszkva és Phenjan között

Vlagyimir Putyin 24 év után először Phenjanba látogatott. A látogatás során Moszkva és Phenjan megállapodást írt alá, amely megerősíti a két állam kapcsolatát.

A Kim Dzsongun-al folytatott megbeszélés elején az orosz vezető az orosz állami TASS és a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy "az új alapvető dokumentum hosszú távon fogja a kapcsolat alapját képezni".

Putyin üdvözölte a két ország közötti "egyenlőségen és a kölcsönös érdekek tiszteletben tartásán alapuló szoros barátságot".
 

13:30
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dán segélycsomag

Dánia június 18-án jelentette be 19. segélycsomagját Ukrajnának, amely magában foglalja az ukrán védelmi ipar pénzügyi támogatását, az F-16-os vadászrepülőgépek felszerelését, valamint a dán katonai készletek adományait.

14:53
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Svájc közvetett fegyverszállítást tervez Ukrajnának

A Svájci Nemzeti Tanács Biztonságpolitikai Bizottsága törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a közvetett fegyverszállítást Ukrajnába – számolt be a Die Weltwoche.

„A Bizottság javaslatot tett a hadianyagokról szóló törvény egyes rendelkezéseinek módosítására, hogy lehetővé tegye a reexportot olyan országokba, amelyek hasonló exportellenőrzési mechanizmusokkal és értékekkel rendelkeznek, mint Svájc. Ez Ukrajnára és a katonai segélyek közvetett szállítására vonatkozik” – írja az újság.

Az anyag készítői hozzátették, hogy a törvényjavaslatot kis különbséggel elfogadták.

15:37
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorodban harmadjára jelentettek rakétafenyegetést

Egy napon belül harmadszor jelentettek rakétafenyegetést Belgorod régiójában - jelentette Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon.

Korábban, június 19-én délelőtt Gladkov kétszer is riasztást hirdetett a régióban. 

A riasztást a bejelentés után 12 perccel törölték.

16:07
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Itt vannak az Észak-Korea és Oroszország közti megállapodás részletei

Az Átfogó Stratégiai Partnerségi Szerződés segítséget nyújt abban abban az esetben, ha a szerződésben foglalt országok valamelyikét megtámadják - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozta Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásait követően.

Vladimir Putin in North Korea
Vlagyimir Putyin mintegy két órán át egyeztetett négyszemközt az észak-koreai vezetővel.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Vlagyimir Putyin - aki mintegy két órán át egyeztetett négyszemközt az észak-koreai vezetővel - köszönetet mondott a támogatásért, majd leszögezte: 

Mind Moszkva, mind Phenjan küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen.

 

16:42
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok Donyecket bombázták

A nap eleje óta az ukrán katonák 12,155 mm-es NATO-lövedékeket lőttek ki Donyeckre – jelentette a Telegram csatornán az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző Koordinációs Központ.

17:22
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház bejelentette, hogy F-16-osokat telepít Ukrajnába

Amerikai F-16-os vadászgépeket telepítenek Ukrajnába – mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója a CBS- nek adott interjújában.

A tervek szerint az F-16-okat Ukrajnában szállítják. És a kétoldalú biztonsági megállapodás, amelyet [ Joe Biden amerikai elnök] és [Vlagyimir] Zelenszkij [ukrán elnök] írt alá, ismét megerősítette azt a tényt, hogy segíteni akarunk Ukrajnának 

– mondta a Fehér Ház szóvivője.

17:43
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kína tartózkodik a békekezdeményezéstől

Kínát lehetetlen bevonni az Ukrajnával kapcsolatos nyugati békekezdeményezésekbe - közölte Viking Boman, Patrik Andersson és Hugo von Essen elemzők a Politico cikkében.

Míg egyes európai vezetők szívesen bevonnák Kínát az orosz ukrajnai invázió megállítására tett erőfeszítésekbe, nagy csalódásukra, Peking megtagadta a békekonferencián való részvételt, arra hivatkozva, hogy Oroszország nem vett részt rajta

- írja a cikk.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping.
Fotó: AFP

Elemzők megjegyzik, hogy bár Peking és Moszkva között van némi nézeteltérés az ukrán konfliktus kapcsán, a kulcskérdésekben mindkét fél egyetért.

 Kína például támogatja Oroszország jogos biztonsági aggályait a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban.

18:15
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyalt

Oroszország partnereivel nagy hatótávolságú fegyverek bevetésének kérdéséről tárgyalt – számolt be Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium helyettes vezetője a nagy hatótávolságú fegyverek más országokba történő bevetését kommentálva megjegyezte, hogy Ázsiában és Latin-Amerikában vannak olyan partnerek, akikkel a biztonsági kérdésekről szóló megbeszélések „kidolgozás alatt állnak”.

18:48
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétákat lőtt ki a Barents-tengeren

A hírek szerint az orosz északi flotta nukleáris meghajtású tengeralattjárói a mai napon a Barents-tengeren tartott gyakorlat részeként cirkálórakétákat lőttek ki tengeri célpontokra – jelentette az Interfax.

19:24
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadások károsították az ukrán energiainfrastruktúrát

Oroszország dróntámadásai megrongálták az energiainfrastruktúrát, és legalább két ember megsebesült Lviv nyugati régiójában. A mentőszolgálatokat kivezényelték a támadások helyszínére, és folyamatban van a sérült elektromos berendezések javítása Lviv nyugati régiójában – közölte az ukrán energiaügyi minisztérium a Telegramon.

Az orosz erők öt drónt indítottak, hogy megtámadják Lviv régióját - mondta Makszim Kozickij Lviv régió kormányzója. Ez része volt egy szélesebb körű dróntámadásnak, amelyet Oroszország indított tegnap este – tette hozzá.

Ukrajna, Oroszország, Ukrán, Orosz, háború,
Megrongálódott lakóház.
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A dróntámadás a lvivi városrészben található Malekhiv faluban egy többszintes lakóépületet, valamint sok más lakóépületet is megrongált 

– írta Andrij Szadovij Lviv polgármestere a Telegramon.

20:00
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz Kim Dzsongun

Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz szerdán Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetésén Phenjanban.

A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával

- tette hozzá orosz hírügynökségek közlése szerint. 

Vladimir Putin in North Korea
Vlagyimir Putyin mintegy két órán át egyeztetett négyszemközt az észak-koreai vezetővel.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában.

20:36
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Két civil meghalt Donyeckben ukrán támadás során

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil meghalt, egy pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

21:05
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki vezetők elleni merényletek elkövetőit ítélték el

Tizenkét évtől életfogytiglanig terjedő fegyházbüntetésre ítélt az orosz déli körzeti katonai bíróság négy férfit Alekszandr Zaharcsenko, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője és Arszen Motorola Pavlov, a Szparta fegyveres egység parancsnokának meggyilkolása miatt szerdán Rosztov-na-Donu városban.

Zaharcsenkót 2018. augusztus 31-én egy donyecki étteremben, Motorolát 2016. október 16-án a lakóháza liftjében robbantották fel. A Zaharcsenko elleni merényletben a testőre is meghalt, további 12 ember pedig megsebesült.

A bíróság Alekszandr Pogorelovot - az ügy fővádlottját - életfogytiglani, Alekszandr Tyimosenkót 12 évi, Vaszilij Csurilovot 13 évi, Artyom Jent pedig 17 évi fegyházra ítélte. A nyomozás szerint Pogorelov 2014 júliusa óta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ügynökhálózatának tagja volt, és a hálózatnak adatokat szolgáltatott ki a donyecki "népi milíciáról".
 

21:31
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: Ukrajna végleg veszíteni fog, ha nem történik változás

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás - hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában.

Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el

- mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.24.
Orosz bomba maradványait nézi meg egy tűzszerész a kelet-ukrajnai Harkovban-
Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko

A katonatiszt szerint most jutottak a legkritikusabb szakaszba, mert bekövetkezett az elgyengülés pillanata. 

Ebben a helyzetben az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (...) (pedig) nincs egység a társadalomban.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek. Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás - tette hozzá.

21:58
június 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg 1900 katonája esett el a hadijelentés szerint

A Moszkvában ma kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg hatból öt frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben hét ukrán ellenrohamot vert vissza. 

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1900 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

Halottak, leszakadt, végtagú, katonák, síró, árva, gyermekek,  ukrajnai, háború. borzalmai,
A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1900 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három vezetésipontot (az 5. roham-, valamint 54. és 92. gépesített dandárét), két tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és három lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, három francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 43 drónt.

04:30
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről