Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Itt van Németország megrázó bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről

Vágólapra másolva!
Németországnak fel kell készülnie a háborúra 2029-ig – jelentette ki parlamenti meghallgatásán Boris Pistorius német védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A német kormány tagja továbbra is a sorkatonaság visszavezetését javasolja. „Fel kell készülnünk a háborúra 2029-ig. Három terület kerül a központba: a legénységi állomány, az eszközök és a pénzügyek” – mondta Pistorius. Kifejtette: szerinte a sorkatonaság visszaállítására és a Bundeswehr jelentős modernizációjára van szükség. A német politikus kijelentette ugyanakkor: Németország nem szeretne háborút Oroszországgal és nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. 

Korábban az Origo is megírta, hogy Pistorius több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát, és hadra foghatóbbá tegye azt. Szerinte ezt viszont csak úgy lehet elérni, ha kötelező katonai szolgálatot vezetnek be az önkéntes helyett. A német védelmi miniszter szerint a háborús felkészülésnek magába kell foglalnia a pénzügyi háttér, a személyzet, valamint a katonák felszerelésének biztosítását. Eközben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azon dolgozik, hogy kötelező európai sorkatonaságot vezessen be, őrült tervét ráadásul egyre több ország támogatja. Dániában már azt tervezik, hogy a 2026-tól a nőkre is kiterjesztik a kötelező katonai szolgálat intézményét, míg Finnországban a napokban határozták meg a kötelező katonai szolgálat időtartamát: 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről