A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már tíz éve tervezhették az Északi Áramlat elleni támadást

Vágólapra másolva!
Már majdnem két éve, hogy az Északi Áramlat vezetékeket a Balti-tengeren bekövetkezett heves robbanások tönkretették. Az indíték és az elkövetők még mindig tisztázatlanok. Most a Welt am Sonntag új információkra bukkant.
Vágólapra másolva!

Az Északi Áramlat vezeték elleni támadást állítólag egy ukrán csoport már azelőtt megtervezte, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta volna a Krímet – írja a Magyar Nemzet szemléjében. A Welt am Sonntag ezt német nyomozói körökből tudta meg. E források szerint ilyen megfontolások nem csak Oroszország agressziós háborúja kapcsán merültek fel. Erre utalnak a német és külföldi hatóságok vizsgálatainak eredményei, amelyek hírszerzési információkat is tartalmaznak – írja a német lap.

Az ukránok komoly német támogatástól eshetnek el?

Ha bebizonyosodik, hogy Ukrajna már régóta tervezi a gázvezetékek felrobbantását, az komolyan befolyásolhatja a németek hajlandóságát az ukránok támogatására. 2014-ben az Északi Áramlat 1 már több mint két éve üzemelt, és az Északi Áramlat 2 tervezése is folyamatban volt.

2022. szeptember 26-án a dán Bornholm sziget közelében lévő gázvezetékek robbanás következtében megsemmisültek. Az indíték és az elkövetők még mindig tisztázatlanok. Dánia és Svédország lezárta a nyomozást. Csak Németországban a szövetségi rendőrség és a szövetségi bűnügyi hivatal vizsgálja a szabotázscselekmény hátterét a szövetségi főügyész megbízásából. „A nyomozás még folyamatban van” – közölte a német szövetségi főügyészség a lap megkeresésére.

Az energiaprojektet Ukrajna nyilvánosan újra és újra elutasította. Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök például bírálta a projektet. „Ez a projekt ukrán- és Európa-ellenes” – figyelmeztetett 2015 szeptemberében.

Egy vitorláshajóról robbanthattak

A német nyomozás középpontjában az Andromeda nevű vitorlás áll, amelyet Mecklenburg-Elő-Pomerániában béreltek a támadás idején. A hatfős legénység a támadás előtt és után állítólag Ukrajnában tartózkodott. Időközben új bizonyítékok kerültek elő, amelyek megerősítik a gyanút, hogy a csővezetékek elleni támadást a hajó legénysége hajtotta végre – mondta egy, a nyomozást ismerő tisztviselő. A hírszerzőknek azonban kétségeik vannak. Gerhard Schindler, aki 2011 és 2016 között a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke volt, a német lapnak elmondta: a nyomozás eredményei egy ukrán csoport irányába mutathatnak. De ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna volt a megrendelő. Elmondta, hogy hírszerzési adatok szólnak amellett is, hogy ez valójában egy ukránnak álcázott orosz hadművelet volt. A vitorlás legénysége által hátrahagyott nyomokat szándékosan rakhatták le.

Amerikába vezethetnek a szálak?

Egy héttel a robbanások előtt az Andromedát a lengyelországi Kolbergben a határőrök ellenőrizték. Varsói biztonsági körök szerint a fedélzeti látogatás nem volt véletlen; a jelek szerint röviddel előtte titkosszolgálati tipp érkezett Lengyelországba. Állítólag az Egyesült Államok ügynökei is a helyszínen voltak.

Állítólag videófelvételek is rendelkezésre állnak a hajóról és a legénységről. A beszámolók szerint Varsó kezdetben fontolgatta, hogy a felvételeket a német nyomozók rendelkezésére bocsátja. Azonban nem adták át őket. Ennek egyik oka állítólag az, hogy a felvételeken nemcsak az Andromeda legénysége, hanem lengyel és amerikai ügynökök is szerepelhetnek.

Mint a Welt am Sonntag kiderítette, a lengyel titkosszolgálat 2023 nyarán elküldte a BND-nek a vezetékek elleni terrortámadással összefüggésbe hozható, állítólag Moszkvával kapcsolatban álló személyek listáját. E lista szerint a legénység tagjai, akik hamis útlevelekkel béreltek hajót, orosz állampolgársággal is rendelkeznek. 

északiáramlat
Fotó: Századvég

Bele akarták keverni az oroszokat?

A RIA Novosztyi megjegyzi, hogy az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást. Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta korábban, hogy Németország „csendben lenyelte” az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázst, és Moszkva elé nem került vizsgálati anyag. 

Berlin kitér a hivatalos vizsgálatok elől, holott orosz tulajdonban okozott kárról van szó – mondta a miniszter. Lavrov azt is megjegyezte, hogy a nyugati partnerek ilyen magatartása túlmutat a tisztességen és a jogi kereteken.

Ahogy arról a Magyar Nemzet néhány napja beszámolt, 2008-ban Donald Tusk Moszkvában járt Vlagyimir Putyin elnöknél, hogy az Északi Áramlat ellen lobbizzon, mert Lengyelország ellenérdekelt volt abban, hogy ez a vezeték megépüljön. 

„Varsó attól tart, hogy az Északi Áramlat a területét megkerülve lehetővé tenné Oroszország számára, hogy megszakítsa az ország létfontosságú gázellátását, miközben továbbra is szállítana Nyugat-Európába” – fogalmazott 2008-ban a Reuters. Viktor Zubkov orosz miniszterelnök (2008) azonban Tuskkal találkozva azt mondta, hogy az Északi Áramlat „európai léptékű projekt, amelynek célja az egész kontinens energiabiztonsága” – írta a hírügynökség akkor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!