A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gépszörnyeket foglaltak le egy mexikói drogbandától

Vágólapra másolva!
Akár a Mad Max-filmekben is szerepelhettek volna azok a páncélozott járművek, amelyeket az egyik legkegyetlenebb drogkartelltől foglaltak le a mexikói hatóságok.
Vágólapra másolva!

A Mexikó északkeleti részén fekvő Reynosa városában a hatóságok megsemmisítették a drogkartellek ötven saját építésű páncélozott járműmonstrumát - közölte a helyi főügyészség. A lefoglalt járművek a tájékoztatás szerint 30 különböző nyomozati eljárással hozhatók összefüggésbe. 

A Világgazdaság cikke kitér arra: 

a járművek alapját a legtöbb esetben olyan terepjárók képezték, amelyeket álcafestéssel ellátott páncéllemezekkel és lőtornyokkal láttak el a bandaháborúkhoz.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy a Mad Max akciófilmekben látottakhoz hasonlatos - Frankenstein-teherautóknak is nevezett - gépkocsiszörnyek az Öböl-kartell tulajdonát képezték. Az első ilyen páncélozott járművek 2010-ben tűntek fel Mexikóban, azóta a hatóságok már több mint 300-at megsemmisítettek.

Mexikó, Kartell, páncélozott, jármű,
Ilyen gépszörnyeket foglaltak le a mexikói hatóságok az egyik helyi drogkartelltől 
Fotó: ENRIQUE CASTRO / AFP 

Az Origo május közepén számolt be arról az irtózatos mészárlásról, amit mexikói drogbandák rendeztek egymás között. A leszámolás a kábítószer- és emberkereskedelem tranzitútvonalán elhelyezkedő Chicomuselo városánál történt. Bár a térségben néhány nappal korábban a rivális kábítószerbandák között már voltak összecsapások, és ennek a lövöldözésnek több civil áldozata is volt.

A Guatemalával határos Chiapas államban a Sinaloa és a Jalisco kartell állandó harcot vív a területekért. A bűnbandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempész útvonalakat, ezért ezen a vidéken már több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

Néhány nappal később érkezett a hír, hogy több mint 100 óra megfigyelés után Washingtonban elfogták a Sinaloa drogkartell egyik ismert tagját, aki kábítószer-kereskedelemért volt felelős a bűnszövetkezet tagjaként. A férfinél több százezer dollárt és rengeteg drogot találtak, amikor letartóztatták. 

A házkutatás során egészen pontosan 5000 fentanil tablettát, 10 gramm kokaint, három autót, valamint 182 ezer dollárt, tehát 64 millió forintnak megfelelő készpénzt foglaltak le. Emellett pedig a kartelltag búvóhelyén három arany kézifegyvert is találtak egy bőröndben. A Sinaloa mexikói kartellt még a hírhedt bandavezér, Joaquín 'El Chapo Guzmán alapította, akinek közkeletű beceneve a Köpcös. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!