Körbevették az ukrán hadsereget, a háború legnagyobb mészárlása következhet

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg szinte teljesen körülvette az ukrán fegyveres erők egyik fontos „erődjét”, Ugledart. Továbbá egyéb donbászi városok védelme is válságba került. Mindeközben az ukrán fegyveres erők előrenyomulnak a kurszki térségben - számolt be a meduza.io. Emellett Pokrovszk, Szelidovo, Toreck és Kupjanszk térségében újabb válsághelyzetekbe kerülhetnek az ukránok. Ugyanakkor mintha magukra lettek volna hagyva a várost védői, hiszen ezalatt egy másik hadseregük offenzív támadásba kezdett a harkivi területen lévő Volcsanszkban és a kurszki területen lévő Gluskovszki térségében.
Vágólapra másolva!

Ugledarnál, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Donbassz déli részén található „erődvárosa” elleni támadás a végéhez közeledik, a várost ugyanis szinte teljesen körbezárták. Az orosz csapatok előbb északkelet felől közelítették meg a várost, nyugatról pedig elzárták a helyőrséget az utánpótlástól. Arról nincs információ, hogy hány védő lehet még. Amennyiben viszont úgy döntenek, hogy elhagyják a várost, már csak északnyugat felé tudnak visszavonulni. Ukrán katonai szakértők arra kérik az AFU parancsnokságától, hogy ne halogassák a helyőrség evakuálásáról szóló döntést. 

Forrás: Meduza

Ezalatt Szelidovo várost nem rohamozták meg frontálisan, hanem délről megkerülték és elfoglalták Ukrajinszkot, és most a szomszédos Gornyak és Csukurino falvakért harcolnak. Sikeres áttörés esetén az orosz fegyveres erők ezen a területen elérhetik a Kurahovszkoje víztározó nyugati végét, és veszélyeztethetik Kurahovo városát, a donbászi front teljes déli szakaszának fő hátsó támaszpontját. 

Toretszk mellett Pokrovszk ostromát is egy kisebb szünet után újraindították. Novogrodovka és Grodovka nagy részének elfoglalása után az orosz csapatok megpróbálják irányításuk alá venni a köztük lévő falvakat és településeket is . Jelenleg Nikolajevkában tartózkodnak. 

A lap szerint az sem valószínű, hogy az ukrán erők Toretszk városát meg tudnák védeni és ellen tudnak állni a támadásoknak miután az orosz csapatok nyugatról már behatoltak. Illetve az oroszok már majdnem elérték Kupjanszk térségét is Kelet-Ukrajnában, és már csak két-három kilométerre vannak az Oszkol folyótól és annak átkelőhelyeitől. Amennyiben elérik a folyót, az az AFU számára tragédia lenne: azzal az utánpótlás helyzete bonyolulttá válhatna. 

Forrás: Meduza

A lap közölte, hogy a hónapokon át tartó harcok után az ukrán fegyveres erők kiűzték az Orosz Fegyveres Erők egyik egységét a vovcsanszki aggregátumgyáról mely megkönnyítheti az ukrán erők ellátását. Volcsanszk teljes felszabadítása azonban a közeljövőben nem valószínű, még akkor sem, ha az ukrán fegyveres erők továbbra is nagy erőket tartanak a városba. A kurszki régióban viszont továbbra is egy erős ukrán csoportosulás zajlik. Miközben azonban az AFU-nak sikerült nyugatról feltartóztatnia a Szudzsa elleni orosz offenzívát, a támadó műveletek akadoznak: szeptemberben az ukrán dandárok nem tudtak előrenyomulni Veszeloje falu közelében, ahol az orosz erők stabil védelmet alakítottak ki.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!