A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Teák és népi gyógymódok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nátha és a megfázás kezdeti tünetei esetén alkalmazott természetes gyógymód a legtöbb esetben gyógyuláshoz vezet, és nincs szükség az orvosságok szedésére. Különösen fontos
ez a lehetőség a állapotos és szoptatós kismamák és a gyerekek esetében.

Mind a tünetek enyhítésére, mind megelőzésre kitűnően alkalmasak a növénykúrák. A vöröshagyma egymásra boruló héjának védelmében például télen is kitűnően megőrzi értékeit: B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is van benne. Jellegzetes ízét és illatát illóolaja adja. A hagyma hatásait kutató vizsgálatok során észlelték, hogy a felvágott vöröshagyma közelében 35-45 másodperc után elpusztultak a mikroorganizmusok.

Arra is fényt derítettek, hogy a hagyma - amellett, hogy fogyasztása megelőzheti például a szív- és érrendszeri betegségeket - egyértelmű immunrendszer-erősítő hatással is rendelkezik. A vöröshagymát ezért hűléses betegségek gyógyítására házi szerként használhatjuk. Daraboljunk fel egy fej vöröshagymát, csukjuk be a szemünket, és egy percig mélyen szívjuk be az illatát. Így a légzésen keresztül érvényesül baktériumölő hatása, illóolaja pedig oldja a hörgők görcsét és tisztítja a tüdőt.

Szintén kitűnő házi szer a hagymából főzött tea. Két-három fej jól megmosott vöröshagymát héjával együtt összevágunk, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Ízesítőnek tehetünk bele kevés teafüvet vagy kamillát. Ezután három evőkanál kristálycukrot megpirítunk és felöntjük a leszűrt hagymafőzettel. Mézzel is ízesíthetjük. A hagymatea egész nap kortyolgatva sietteti a gyógyulást.

A hagymakúrát télen kiegészíthetjük meleg inhalálással is. Ilyenkor egy nagyobb fazéknyi vízbe egy maréknyi kamillát szórunk. Előtte érdemes beletenni 1-2 evőkanál sót. A fazekat lefedjük, elzárjuk alatta a tüzet, pár percig állni hagyjuk, majd óvatosan az asztalra tesszük és kellő távolságból fölé hajolunk. Tehetünk a vízbe illóolajat is. Egy frottírtörölközővel betakarjuk a fejünket, és így lélegezzük be a felszálló gőzt. Ügyeljünk arra, hogy ez sose legyen túl forró. Pár perc inhalálás után feküdjünk le úgy, hogy a törölköző a fejünkön marad, és így az átizzadt bőrt hagyjuk szép lassan kihűlni. Ritka esetben, de előfordulhat, hogy a meleg inhalálás hevesebbé teszi a nátha tüneteit.

Hidegen is inhalálhatunk tömény illóolajakkal, például eukaliptusz- vagy fenyőolajjal. Ilyenkor egy vattacsomóra cseppentve belélegezhetjük, a fürdővizünkbe is tehetjük vagy a fűtőtesten a párologtatóba önthetjük a gyógyító cseppeket.

Szintén hatásos házi orvosság a fokhagyma. Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat és C-vitamint is tartalmaz. Szagát adó illóolaja többek között kiváló baktérium- és víruspusztító hatású. A kifújt levegővel a tüdőn át távozik, és közben érvényesül fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatása. A fokhagymát egész gerezdben kell az ételben főzni vagy közvetlenül tálalás előtt összetörve az ételhez keverni. Nem szabad zsiradékban pirítani, mert ezáltal megkeseredik.
Kedvelt és hasznos a pirítós kenyér fokhagymával, amelyhez gyógyhatása fokozására ajánlott a meleg, mézes tea - elsősorban menta vagy hársfa - fogyasztása is. A fokhagyma helyi antibakteriális hatást fejt ki, a zsiradék A-, D-, E-, H-vitamintartalmánál fogva pedig segít a gyulladt nyálkahártyák gyógyulásában. Emellett az orrdugulás elmúlik és javul az étvágy is. Az őszi-téli, náthás időszakban ajánlott legalább hetente egyszer nyers fokhagymát enni.

A hagymához hasonló baktérium- és vírusölő anyagot tartalmaz a fekete retek is, de emellett köhögéscsillapító, emésztést segítő és étvágyjavító hatása is van. Csípősségéből veszít, ha felszeletelve vagy lereszelve sóval, cukorral rövid ideig állni hagyjuk.

Friss torma
frissen reszelt torma

A növénykúrák mellett természetesen többféle gyógynövény is enyhíti a nátha kellemetlen tüneteit. Hűléses betegségek megelőzésére csipketea, gyógyítására hársfavirág, akácvirág, bodzavirág, borsmenta, kamillavirág, kakukkfő, édeskömény és édesgyökér ajánlott.

A mentatea fertőtlenítő és étvágyjavító hatású. A gyógynövényboltokban kapható mentakivonatból ha 1-2 cseppet kockacukorra cseppentünk és elszopogatjuk, azonnal megszűnik az orrdugulásunk. A hársfavirágteát elsősorban izzasztó hatása miatt ajánlják, de kellemes íze miatt a kisgyermekek is kedvelik. A bodza virága és érett bogyója egyaránt jó láz- és köhögéscsillapító. Hatását mézzel vagy gyümölcsszörppel fokozhatjuk.

Ajánlat

Gyógyfüvek nátha ellen

Köhögéscsillapító gyógyteák

Zsálya, a torokfájás háziszere

A meghűlés gyógyszerei

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!