Ajánlások
- Háromszor egyél és kétszer csipegessél egy nap. Ez segít állandó szinten tartani a vércukorszintedet, és megakadályozza annak le-föl ingadozását, ami túl sok inzulin termelésére kényszerítené a szervezetet. Amikor kihagysz étkezéseket, a véred cukorszintje lezuhan, és késztetést érzel a magas GI ételek fogyasztására.
- Emlékezz, nem minden szénhidrát egyforma! Ha csak annyit teszel, hogy az olyan magas szénhidráttartalmú GI-ételeket, mint fehér rizs, fehér kenyér, cukros müzlik, és burgonya, helyettesíted alacsony GI-kre, már megtettél egy nagy lépést.
- Ha mégis magas GI-értékű ételt ennél, kövesd tanácsainkat, és csökkentsd azok káros hatását.
- Ne feledd, a zsíros ételek nem jók a szervezetnek. Válassz telített zsírsavban szegény, de szívbarát telítetlen zsírokban - olajos hal, mogyorók, magvak, avokádó - gazdag ételeket.
- Az innivaló sem tűnik el nyomtalanul. Ne ronts el egy alacsony GI-étkezést azzal, hogy cukros üdítőitallal, gyümölcslevekkel vagy alkohollal öblíted le azt. Alkoholból tartsd be a biztonságos limitet.
- Mindig rostban gazdagon reggelizz! Ez megakadályozza a nap hátralévő részére az indokolatlan éhségérzetet, és feltölti az éjszaka folyamán kiürült energiaraktárakat. A rostban gazdag reggeli elősegíti az emésztést, és könnyebbé teszi az energiát adó tápanyagok felszívódását más ételekből. Megelőzi a székrekedést, ami egyik jelentős oka a fáradékonyságnak.
- Használd a GI-piramist, ami megmutatja, hogy egy nap hányszor ehetsz bizonyos ételekből.
- Egyél eleget, érezd magad telítve, de ne túltelítve.
- Alacsony GI-diéta során a mozgás elengedhetetlen, mert az csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, és felgyorsítja a fokozatot, ahol a szervezeted elkezdi termelni a glukogén hormont. Legyen a cél minden héten legalább 2 óra mozgás: sétálj, táncolj, eddz, játssz, vagy csak mindig mindenhol lift helyett használd a lépcsőt.
Gyümölcsök
(érték a táplálék mellett)
Alacsony GI | Közepes GI | Magas GI | |||
Meggy | 22 | Sárgabarack | 57 | Görögdinnye | 72 |
Grépfrút | 25 | Ananász | 59 | ||
Aszalt alma | 29 | Papaja | 59 | ||
Alma | 38 | Mazsola | 64 | ||
Körte | 38 | ||||
Szilva | 38 | ||||
Eper | 40 | ||||
Narancs | 42 | ||||
Őszibarack | 42 | ||||
Szőlő | 46 | ||||
Mangó | 51 | ||||
Banán | 52 | ||||
Kivi | 53 |