A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ízkeringő naspolyával, birssel, szőlővel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Naspolyakrémleves rumos dióval

Hozzávalók: 80 dkg naspolya, 5 g szegfűszeg, 5 g fahéj, 3 dl tejszín, 12 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 8 dkg dióbél, 5 cl rum, só.

A naspolya bőrét eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt áttörjük - így magrésze különválik. Az áttört gyümölcsöt felengedjük 8 dl vízzel, enyhén megsózzuk, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük, és néhány percig forraljuk. A tejszínes habarást fehérborral ízesítjük. Ezután a levest finom szűrőn keresztül átszűrjük, és kihűtjük.
A dióbelet leforrázzuk, így barna héját könnyen eltávolítjuk. A megtisztított dióbelet félbe, negyedekbe vágva cukros rummal ízesített kevés vízben néhány percet főzzük, majd amikor kihűlt, a levesbe keverjük. A csészékbe kitálalt leves tetejét cukrozott tejszínhabbal dúsítjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1600 kJ/380 kcal


Sajtos marhasteak naspolyamártással

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 10 dkg füstölt sonka, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 1 db zsemle, 1 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl olaj, 2 g köménymag, 2 g őrölt bors, 50 dkg naspolya, 1 dl tejszín, 2 g gyömbér, 2 dkg burgonyakeményítő, só.

A teljesen sovány marhahúst és a füstölt sonkát pörkölthús nagyságú kockákra vágjuk. Sóval, őrölt borssal, fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és összekeverjük. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és 2-3 órát pihentetjük, hogy a fűszerek a húst jól átjárják.
Ezután hozzáadjuk az áztatott és jól kinyomkodott zsemlét, majd az egészet ledaráljuk. Beletesszük a tojást, a reszelt sajtot, és összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk belőle, és forró olajba téve kisütjük. A naspolyát bőrétől megtisztítjuk, majd a húsát finom szűrőn keresztül áttörjük. Hozzáadjuk a naspolyapüré tömegének megfelelő feleannyi tejszínt, enyhén megsózzuk, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és takaréklángon felforraljuk. Vízzel simára kevert burgonyakeményítővel mártássűrűségűre besűrítjük. Tálaláskor a hús mellé öntjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2340 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: soproni kékfrankos


Bormester-pecsenye

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 3 g őrölt bors, 3 dkg mustár, 2 g szerecsendió, 5 cl olaj, 3 dkg vaj, 3 dkg paradicsompüré, 2 dl must, 20 dkg szőlő, só.

A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, őrölt borssal, reszelt szerencsendióval meghintjük, majd kevés mustárral megkenjük. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, ebben a hússzeleteket mindkét oldalát fél-fél percig sütjük. Az így elősütött húst lábasba szedjük. A sütésből visszamaradt zsiradékhoz a vajat hozzáadjuk, majd amikor felforrósodott, a paradicsompürét belekeverjük, és állandóan keverve kissé megpirítjuk. Kevés vízzel felengedjük, megsózzuk, felforraljuk, majd a hússzeletekre öntjük. Fedővel letakarva pároljuk, amikor a hús puhulni kezd, musttal felengedjük, később belekeverjük a szőlőszemeket, és készre pároljuk.
Vajas burgonyát és vajon párolt zöldségeket tálalunk mellé.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: hajósi cabernet


Birsalmás kacsasült birspürével

Hozzávalók (4-6 személyre): 1 db kacsa, 80 dkg birsalma, 5 g szegfűszeg, 5 cl olaj, só.

A megtisztított, sütésre előkészített pecsenyekacsa belsejét megsózzuk, és annyi negyedbe vágott, magház nélküli birsalmát teszünk bele, amennyi belefér. Ezután a szárnyas külső felületét is megsózzuk.
Sütőtepsibe helyezzük, és mellé tesszük a félbevágott birsalmákat, amelyekbe előzőleg néhány szem szegfűszeget szurkáltunk. Egy kevés olajat és vizet aláöntve, közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk, majd gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.
Ezután a kacsa belsejéből kiszedjük a birsalmákat, és a tepsiben lévőkkel együtt áttörjük. Hozzáadjuk a kacsából kisült pecsenyelevet, és sűrűbb pürévé főzzük. A kacsát feldaraboljuk, és mellé tálaljuk az ízes birspürét.

Elkészítési idő: 130 perc
Egy adag: 2860 kJ/680 kcal
Ajánlott ital: markazi kékfrankos


Birsalmasajt

A szép, érett birsalmákat megmossuk, magházát eltávolítjuk, és héjastul feldaraboljuk. Megfelelő nagyságú edénybe téve, nem erős tűzön, gyakori keveréssel puhára főzzük.
A megfőtt birst szűrőbe tesszük, levét lecsurgatjuk és felfogjuk, majd a birst áttörjük. Pontosan lemérjük az áttört anyagot, és kilónként 1,5 kg cukrot lemérünk.
A cukrot összekeverjük a birsalma lecsurgatott levével, és addig főzzük, ameddig sűrű, szirupszerű anyagot kapunk. Ekkor hozzákeverjük az áttört birst, és még 8-10 percig főzzük.
Vizezett formákba töltjük, amikor kihűlt, kiborítjuk, és zsírpapírba csomagolva, szellős, hűvös helyre téve hosszabb ideig eltarthatjuk.

Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 2560 kJ/610 kcal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!