Hozzávalók:
30-45 ág bodzavirág tányér, 3 egész citrom, 3 kg kristálycukor, 30 szem citrompótló
Elkészítése:
Tegyük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszíthetünk el.
Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, és fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrű szövésű gézanyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és a citrompótlót, majd forraljuk fel.
Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.
Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is, így akár hónapokig is eláll - persze csak ha nem fogy el előbb!