A svéd nők érvényesülnek a legkönnyebben

Vágólapra másolva!
Első ízben készült világméretű felmérés a nemek közötti egyenjogúságról a Világgazdasági Fórum megbízásából, amelynek eredménye szerint Európa északi országaiban érvényesülnek legjobban a nők az élet minden területén.
Vágólapra másolva!

A kutatás során összesen 58 országot vizsgáltak meg, főképpen a gazdasági részvétel, gazdasági lehetőségek, politikai hatalomhoz való hozzáférés, tudás megszerzése, valamint egészségügyi és jóléti helyzet kritériumait vizsgálva.

Kiderült, hogy Európa északi részén sikerült leginkább megvalósítani az esélyegyenlőség hétköznapi működését, ezen belül is Svédországban a legkisebb a nemek közti különbség.

A finn Világgazdasági Fórum listáján maga Finnország csak az ötödik helyen szerepel, főképpen a gazdasági különbségek miatt, mivel a térségben általános a női munkanélküliség és a női alkalmi munka.

A női egyenjogúság rangsorában Magyarország a 24. helyre került, ami azért is érdekes, mert magunk mögött tudhatjuk a 28. helyezést elérő Ausztriát, a 34. helyen álló Svájcot és a sereghajtónak mondható, 45. helyen végzett Olaszországot is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről