Vágólapra másolva!
Info-bionika és érzékelő számítógépek
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés - Mivel foglalkozik az info-bionika?

A személyi számítógép, az internet-hozzáférés és a mobiltelefon mára közszükségleti cikké vált. Amikor a mai egyetemisták születtek, az ilyen számítási és kommunikációs teljesítmény csak néhány laboratórium privilégiuma volt Magyarországon, és bizony az iparilag fejlett országokban sem álmodtak arról, hogy otthon vagy utazás közben használjanak ilyen eszközöket.

Mi a következő lépés? Mit tartogat számunkra az elektronika fejlődése? Az elektronika vagy az információtechnika fogalmát itt széles értelemben használjuk, tehát az elektronikus eszközök technológiáját, a számítástechnikát, a távközléstechnikát, az ember-gép kapcsolat eszközeit éppúgy beleértjük, mint az automatizálás, a robotika és a mérés technikáját, az audiovizuális technikát. Szokás ezt összefoglalóan információs technológiának is nevezni (ez a fogalom sokkal tágabb, mint a köznyelvi "informatika").

Az elektronika fejlődésének első hulláma a 70-es években kidolgozott olcsó mikroprocesszorokra épített PC-ipar volt a 80-as években; a második a 80-as évek végén kidolgozott olcsó lézerre és olcsó távközlési sávszélességre épített internet- és mobiltelefon-ipar a 90-es években. A harmadik hullámot az "érzékelők forradalmának" szokták nevezni, ami magába foglalja az összes elképzelhető mesterséges érzékelő és beavatkozó eszköz tömeges és olcsó előállítását. A látás, hallás, tapintás eszközei csak a kezdetet jelentik, a szaglás és ízlelés utánzása, valamint a hely és a helyzet mérése, a gyenge elektromos terek és a molekuláris érzékelés megannyi formája egészíti ezt ki. A mozgató, hely- és helyzetváltoztató eszközök csak a jéghegy csúcsát jelentik a különféle beavatkozó szerkezetek között. A kamera beépül a mobiltelefonba, a rezgő hívásjelzés pedig a szem és a fül megkerülésével ad információt.

Ezeknek a technikáknak az együttese új lehetőségeket kínál, új berendezéseket terveznek velük, új termékek és szolgáltatások jönnek majd létre. Létrejönnek az érzékelő számítógépek és az ezeket hasznosító egyéb berendezések, amelyekben a számítógép egy alkatrésszé válik. Ugyanakkor megjelennek a másféle számítógépek, amelyek az érzékelt sok ezer vagy millió jelet egyszerre dolgozzák fel, s versenyre kelnek az ügyes állatokkal is.

Az információs technológiák és a biotechnológiák egy különös találkozási pontján néhány év óta új, markáns kutatási terület bontakozott ki, amely rövid időn belül új termékek és szolgáltatások ezreit fogja létrehozni, és átalakíthatja az ember életkörnyezetét. Ez a drámaian új fejlődési trend a bionika vagy info-bionika. A terület jelentőségét többek között az is mutatja, hogy a közelmúltban az USA Nemzeti Kutatási Alapja (NSF) és az Európai Unió kutatási programjának frontvonalát jelentő Future and Emergent Technologies (FET) Hivatala egyik első transzatlanti programként BIONICS címen új kezdeményezést fogalmazott meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről