A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A kétszeres Eb-bronzérmes Kovács Richárd ökölvívónknak nem csupán az éremszerzés a célja a párizsi olimpián, hanem szeretne örömet okozni a tanítványainak, ugyanis a boksz mellett történelmet és testnevelést tanít Nyíregyházán.

Hétfőn a 63,5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd a legjobb 16 között remek teljesítménnyel, egyhangú pontozással győzte le a tokiói olimpián bronzérmes Harry Garside-ot, így bejutott a negyeddöntőbe a párizsi ötkarikás játékok ökölvívótornáján. Vagyis tizenkét év után Kovács az első magyar bunyós, aki olimpiai éremért bokszolhat – legutóbb ez Harcsa Zoltánnak sikerült.

Kovács Richárd
Az ökölvívó Kovács Richárd a boksz mellett testnevelést és történelmet tanít hátrányos helyzetű gyerekeknek
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az élete első olimpiáján szereplő 26 éves ökölvívó sokak számára példakép lehet, hiszen amellett, hogy rendkívül jó sportoló, a családi élete is példaértékű. Azt talán kevesen tudják róla, hogy egyetemet végzett, és a hozzá hasonlóan hátrányos helyzetű általános iskolásoknak tanít történelmet, illetve testnevelést Nyíregyházán, ám az olimpia miatt fizetés nélküli szabadságot vett ki. 

"Testnevelő és történelem szakos tanár vagyok egy szegény, hátrányos helyzetű gyerekeket foglalkoztató iskolában" – nyilatkozta a Reutersnek Kovács, aki reményét fejezte ki, hogy szeptembertől visszatérhet a tanításhoz.

Próbálom nevelni a gyerekeket, és igyekszem őket segíteni abban, hogy ki tudjanak törni a szegénységből. A pozitív gondolkodásra és látásmódra igyekszem tanítani őket mind a sportban, mind a tanulásban. Azt hiszem, most büszkék rám, amiért itt lehetek az olimpián.

Ha érmet vinnék haza, akkor biztos még inkább felnéznének rám és még pozitívabb hatással lennék rájuk, de nem hiszem, hogy az változtatná meg a sorsukat. Az ő sikerük nem függ attól, hogy éremmel, vagy anélkül megyek haza” – nyilatkozta Kovács.

Kovács a negyeddöntőben minden bizonnyal a házigazdák háromszoros világbajnokával, az olimpiai ezüstérmes Sofiane Oumihával fog találkozni, aki hétfőn a jordániai Obada Alkasbeh ellen lép ringbe a nyolcaddöntőben. 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!