A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Hivatalosan továbbra sem tudunk semmit arról, hogy a párizsi olimpián a 100 méteres férfi pillangóúszásban aranyérmet nyerő Milák Kristóf hol, kivel és milyen módon készült fel az olimpiára. Amióta Milák nyert, egy-egy nyilatkozat alapján lehetett elkezdeni kirakni a puzzle-t, más kérdés, hogy még így is nagy a sötétség és a homály.

Amióta Milák Kristóf Párizsban megnyerte a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjét (és ezüstérmet szerzett a 200 méteres számban), megy a találgatás: hogyan, hol, kivel és mikor készült fel az olimpiára a magyar zseni. 

SÓS Csaba; WLADÁR Sándor
Sós Csaba szövetségi kapitány, mellette Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke. Ők ketten semmiről sem tudtak?
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek a történetnek az egyik legérdekesebb része, hogy akiknek hivatalból tudni kellene mindenről, nem tudnak semmit. Itt Sós Csaba szövetségi kapitányra és Wladár Sándor úszószövetségi elnökre gondolunk.

 Ők ketten már az olimpia előtti hónapokban azt hangsúlyozták, hogy semmit sem tudnak Milák hollétéről, felkészüléséről, edzésmunkájáról.

A szövetség elnökének persze nem is kellene mindent napra készen tudnia, de a szövetségi kapitány esetében ez az információhiány azért nagyon meglepő.

Nézzük akkor most azokat az embereket, akikkel viszont egészen biztosan végig kapcsolatban volt (lehetett) az olimpia előtt Milák Kristóf.

Schmidt Ádám - sportért felelős államtitkár

Akár élőben a párizsi Le Défense uszodában, akár a tévéképernyők előtt a 200 méteres férfi pillangóúszás utáni eredményhirdetés egyik feledhetetlen képe volt ez.

SCHMIDT Ádám; MILÁK Kristóf
Milák Kristóf és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a párizsi olimpia 200 méteres férfi pillangóúszásának döntője után
Fotó: Kovács Tamás / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A képen egyértelműen látszik, hogy a két ember között nem pusztán sportoló-sportvezető kapcsolat van.

 A sportért felelős államtikárnak óriási szerepe volt abban, hogy Milákot vissza tudta csábítani az uszodába és rá tudta venni arra, hogy Tokió olimpiai bajnoka újra csatasorba álljon.

A szélesebb közvélemény amúgy 2023. december 31-én szembesült először azzal, hogy Schmidt Ádám és Milák Kristóf között különleges kapcsolat lehet. Szilveszter éjszakáján az Instagramon és a Facebookon jelent meg egy közös fotó, ez itt.

Mai szemmel nézve a képaláírás is telitalálat. Milákot akkor már hónapok óta nem látta senki, felbukkanása ezért is volt meglepő. Innentől kezdve nem kellett ahhoz bennfentesnek lenni, hogy tudjuk: a sportért felelős államtitkár minden részlettel tisztában lehet, azaz ha valaki, ő biztosan tudta, merre járt és mit csinált a most már kétszeres olimpiai bajnok.

Zala György, erőnléti edző

Most már az is tudható, hogy Milák felkészülésének 

másik kulcsfigurája az a Zala György volt,

aki az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpián is bronzérmes lett a kenu 1-es 1000 méteres versenyszámában. Zala György volt az, aki a felkészülés hónapjaiban - igaz, gondosan megszűrve minden szót - a legtöbb valós, konkrét információt szolgáltatta Milákról. Az Origo 2023. november 26-n írt Zala és Milák kapcsolatáról. (Amúgy a két ember nem akkor, hanem már 2020 nyarán kezdett el együtt dolgozni.) A Magyar Nemzet 2024. január 9-én írt arról, hogy Zala és Milák akkor már hónapok óta együtt dolgoznak. Azt mondta, hogy Milákkal két és fél hónapja dolgoznak együtt. "Azt mindenki tudja, hogy medencés munka nélkül nincs úszás, igaz, a magas szintű erőnléti edzésekre is szükség van azon a szinten, ahová Milák eljutott. Január végén remélhetően okosabbak leszünk"– mondta Milák Kristóf erőnléti edzője akkor. 

Zala György (középen) erőnléti edző,  kép előterében pedig Milák Kristóf
Fotó: Facebook

Ehhez képest az elmúlt napokban már Zala is sokkal közlékenyebbnek bizonyult. "„Végre kinyílt, boldog, szerzett két érmet. Ha megnézed a legutóbbi képeket, látszik, hogy egy jó fej, nyitott srác, csak bizonyos helyzetekben zárkózott” – mondta Milák Kristófról Zala György, a kétszeres olimpiai bajnok úszó erőnléti edzője, majd így folytatta: "Ha ugyanígy folytatja, ugyanígy készül, ugyanígy csendben készül, akkor hasonló eredményekre lesz képes. 

Szerintem azzal védi meg magát, ha nem nyilatkozik. A közösségi médiás megnyilvánulásokban is sokan egyetértenek azzal, hogy valaki ki mer állni azért, hogy hagyják őt békén. 

Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina is megcsinálta ezt. Eddig a MÚSZ kérésére Kristóf körül is hírzárlat volt két nappal ezelőttig, senki nem nyilatkozhatott épp azért, hogy hagyják békén a Kristófot. Kristóf egy szeretetre méltó és szeretetre vágyó sportember, csak bizonyos helyzetekben zárkózott”

Milák Kristóf 100 méter pillangón nyert aranyérmet a párizsi olimpián
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

Zala György annyit tett még ehhez, hogy az olimpián Milák Kristófnak négyfős csapata volt. Kovácshegyi Ferenc segédedző, Virth Balázs edző (később kiderült, hogy Virth és Milák befejezték a közös munkát) Szász Imola gyógytornász és Zala. 

Gergely István, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke

Egy másik volt olimpiai bajnok, a vízilabdázó Gergely István is kulcsfigurája volt ennek az ügynek. Milák a Honvéd sportolója, így - köznapi nyelven szólva - Gergely István a főnöke vagy más szóval élve a munkaadója volt.

Ennek akkor lett igazán jelentősége, amikor Milák eltűnése kapcsán 

a közbeszédben elindult egy olyan kommunikáció, amely Milák fizetésével foglalkozott. 

Az emberek csak arról értesültek, hogy Milák nem edz, ami az ő olvasatukban azt jelentette, hogy nem jár be a "munkahelyére". Márpedig, aki nem dolgozik, ne is egyék - így szól a közmondás.

Gergely István (a képen jobbra) sokat tett Milák Kristóf nyugodt felkészüléséért

Gergely István az első perctől az utolsóig minden esetben és következetesen kiállt Milák mellett. 2024. január 4-én például azt mondta, hogy a Honvéd ügyvezető elnökeként és barátként is érez felelősséget Milák Kristóffal kapcsolatban, majd kiemelte, nem összehasonlítható az élsportolók élete a hétköznapi munkavállalókéval. „Lehet hasonlítgatni a különböző munkaszerződéseket, de egy sportolónak teljesen más a munkaszerződése és a feltételei, mint egy olyan embernek, aki reggel nyolctól délután négyig, vagy akármilyen konkrét műszakban dolgozik." Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye azokról a kritikákról, hogy a Honvéd nem a saját, hanem az adófizetők pénzét költi Milákra, így felelt: – De ezt honnan tudják?!

Ki honnan tudja, hogy az a pénz, amit mi Milák Kristófra költünk, az honnan van?! Nekünk van saját tevékenységből származó bevételünk és szponzorunk, ami nem közpénz.

Van közpénz is persze, amiből gazdálkodunk, és ezekkel rendre el is számolunk. Eddig egyetlen olyan hibát nem talált senki, hogy ne számoltunk volna el annak rendje és módja szerint. Tehát én nem tartok attól, hogy a Milák Kristófnak kifizetett pénzekkel bármi probléma lenne."

Megítélésünk szerint tehát hárman: 

Schmidt Ádám, Zala György és Gergely István 

volt az elmúlt időszaknak az a három kulcsembere, akik a kezdetektől fogva tudtak mindenről, arról, hogy Milák merre járt, mit csinált, hogyan és milyen módszerekkel készült az olimpiára, akik szerepet játszottak abban, hogy végül egy arany és egy ezüstérmet nyert.

Voltaképpen ez a lényeg. Minden más mellékes.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!