A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában a nemi teszteken megbukott algériai Imane Khelif és az olasz Angela Carini mindössze 46 másodpercig tartó küzdelme a párizsi olimpián.

A 2023-as női ökölvívó világbajnokságról Imane Khelifet azért zárták ki, mert kimutatták nála a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. Mindezek után óriási felháborodást váltott ki, hogy a párizsi olimpián mégis ott lehetett. Ezek oka, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi bokszszövetség közötti feszültségek miatt Párizsban nem az utóbbi szabályai vannak érvényben.

A nemi teszteken megbukott Imane Khelif lesz Hámori Luca következő ellenfele az olimpián
Fotó: AFP

A nők 66 kg-os kategóriájában a legjobb 16 között Angela Carini volt az algériai bokszoló ellenfele. Az olasz fejvédője többször is elmozdult az erős ütések miatt, majd mindössze 46 másodperc után belefáradt a püfölésbe, a földhöz vágta a fejvédőjét, és sírva feladta a meccset, miközben azt kiabálta: – Ez igazságtalan! 

A biológiailag férfinak minősülő Khelif következő ellenfele az első magyar női olimpikon bokszoló, Hámori Luca lesz.

Őrjöng a világ a nők között versenyző biológiai férfi miatt

Carini és Khelif mérkőzése komoly felháborodást váltott ki a közösségi médiában, többek között a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling és Elon Musk, a Tesla és az X tulajdonosa is élesen bírálta az olimpia szervezőit. Rowling több posztban is megkérdőjelezte, és egyenesen őrültségnek nevezte, hogy az algériai bokszoló a biológiai nők között versenyezhet.

Egy fiatal női bokszolótól most mindent elloptak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi ringbe szálljon ellene. Szégyen! A sportolók "védelme" egy vicc, a párizsi olimpia pedig örökre beszennyezte magát a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság miatt"

- fakadt ki az írónő a közösségi oldalán, majd így folytatta egy másik posztban:

Az olasz Angela Carini sírva adta fel a meccsét az algériai bokszoló ellen
Fotó: AFP

"Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? Egy női bokszoló, aki életveszélyes sérüléseket szenved? Egy megölt női bokszoló? - írta a britek világhírű szerzője, aki egy videót is megosztott a küzdelemről, majd hozzátette: 

Nézd meg ezt, aztán magyarázd el nekem, miért nincs bajod azzal, hogy egy férfi nyilvánosan megver egy nőt a szórakoztatásodra. Ez nem sport.

Többek között az amerikai úszó, Riley Gaines, a brit női teniszválogatott edzője, Judy Murray (a kétszeres olimpiai bajnok skót Andy Murray az édesanyja) is nemtetszését fejezte ki.

"Ezt soha nem lett volna szabad megengedni. A sportnak igazságosnak és biztonságosnak kell lennie a biológiai nők számára"írta a 64 éves teniszedző.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!