A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Major Veronka a végletekig kiélezett küzdelemben harmadik helyen végzett a párizsi olimpia sportpisztoly versenyszámában.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Chateauroux-ból.

Major Veronika megint nagyon keményen odatette magát a női sportpisztoly 25 méteres versenyszámában. A magyar sportolónő a pénteki selejtezőben olimpiai csúcsot lőtt és ezzel természetesen az első helyen jutott döntőbe.

A Párizsból induló hajnali vonatot megszállták az indiai kollégák. Nem véletlenül. Bhaker Manu révén a hatalmas országból is akadt egy ellenfele Majornak. Ezen felül egy iráni, egy vietnámi, egy amerikai, egy koreai, egy kínai és egy francia lövő jutott be a fináléba. Itt minden nulláról indult, azaz nem számított, hogy ki hogyan teljesített a selejtezőben. De az biztos, hogy a nézőtéren az indiai és a francia versenyzőnek volt a legnagyobb szurkolótábora.

Major Veronika ezen az olimpián már túl volt egy döntőn, a légpisztolyban (10 m) nyolcadik lett. Annak a számnak a selejtezőjében is az első helyen végzett, de a teher túl nagy volt rajta, s a döntőben már nem tudott olyan teljesítményt nyújtani, mint a kvalifikációban.

A sportpisztoly döntőjében a versenyzők először 4x5 lövést adtak le. Azután következett az egyenes kieséses szakasz, amikor mindig az utolsó helyen álló lövő esett ki a versenyből. A bemelegítő lövéseken látszott, hogy mindenki nagyon izgult. Az a sportlövő kapott pontot, aki legalább 10,2-t ért el. 

Az első ötös sorozatban Major mindössze két jó lövést adott le és ezzel a 7. helyen állt. Az élen hárman is 4-4 ponttal vezettek, tehát nem volt jelentős a lemaradás. A második kör sokkal jobban sikerült, mert Major négy lövése talált, így 6 ponttal négyes holtversenyben a negyedik helyen állt. 

A harmadik sorozatban Major ismét négy jó lövést adott le. Ezzel 10 pontos volt és már a második helyen állt - ötös holtversenyben. A versenyt a koreai Yang vezetett 13 ponttal, őt tehát kissé meglépett a mezőnytől. Jött a negyedik sorozat. Ebben is négy jó lövést adott le, 14 pontja volt. Sajnos, a koreai nem tudott hibázni, 17 pontja volt.

Az alapsorozatok után az amerikai versenyző esett ki elsőnek. Innentől kezdve egyszer öt lövés, egy-egy kieső. Így haladtunk előre. Az első ötösben Major Veronika 5/5, ezzel 19 pontja volt és 1 pontra közelítette meg a koreai Yangot. Hatalmas izgalmak jöttek. A következő ötösben Major sajnos hármat hibázott, ezzel kissé visszaesett. De az biztos volt, hogy folytathatja és már a legjobb öt között volt. Közel volt az éremhez, de mégis mennyire távol még.

MAJOR Veronika
Major Veronika csodálatos versenyzéssel nyert bronzérmet
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az újabb sorozatban Major Vera 5/4-et lőtt. Ezzel tovább folytathatta, a kínai lövő kiesett. Egyetlen lépésre volt a magyar lány az éremtől. Ez a sportág amúgy 2004 óta nem szerzett érmet olimpián, akkor Athénban Igaly Diana lett olimpiai bajnok a skeetlövészetben.

Jött az újabb sorozat. Az első lövésnél mindenki hibázott, a folytatásban Major szétlövésre kényszerült, hogy a bronzéremért mehessen. 

Ellenfele az indiai Bhaker volt. Ebben a kiélezett helyzetben Major volt a jobb és már érmesnek érezhette magát. De még mindig nem volt vége.

A francia, a koreai és a magyar. Ők maradtak versenyben. Jött az újabb ötös sorozat. Itt már Major Vera nem bírta tovább a feszültséget és 31 ponttal végül a harmadik helyen végzett a versenyben. Végül a koreai Jang lett az olimpiai bajnok a francia Camille Jedrzejewski előtt, közöttük is csak a szétlövés döntött végül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!