A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
HUNMagyarország | Magyarország
12:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az immár kétszeres olimpia bajnok Milák Kristóffal kapcsolatban talán már nincs ember az országban, de talán az egész világon, aki ne tudná, hogy egy ideje nem nyilatkozik a sajtónak, de igazából semmilyen formában nem kommunikál a nyilvánossággal. Úgy néz ki, hogy csak eddig, legalábbis, ami a közösségi médiát illeti: a párizsi olimpia alatt azonban aktív lett egy, a nevét viselő Facebook-oldal, amely bár első ránézésre gyanúsnak is tűnhet, hogy nincs köze hozzá, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy mégiscsak Milák Kristófhoz kötődik. Még Hosszú Katinka levelére is reagált.

Több ezer lájk és több száz hozzászólás érkezik a friss bejegyzésekre Milák Kristóf nevét viselő Facebook-oldalon, amelyek között Hosszú Katinka nagy port kavaró, az úszószövetséget támadó nyílt levelének a megosztása is megtalálható. 

Milák Kristóf mégis kommunikál?
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /

Milák Kristóf aktívan kommunikál? 

Ami már csak azért is érdekes, mert a kétszeres olimpiai bajnok úszó lassan egy évvel ezelőtt adta az utolsó interjúját, azóta teljesen bezárkózott, nemcsak a sajtónak nem nyilatkozott azóta, hanem a hivatalos Instagram-oldalán (swimilak) is csak továbbosztott vagy reklámposztjai voltak. Érdekesség, hogy ott a legutóbbi önálló bejegyzése 2023 januárjában volt, amikor megválasztották az Év sportolójának.

Ilyen előzmények után különösen meglepőnek tűnhet, hogy a Facebookon aktívvá vált a párizsi olimpia alatt egy oldal, amely a Milák Kristóf nevet viseli. A Magyar Nemzet utánajárt, hogy mit lehet tudni a titokzatos Milák-oldalról.

Múlt szerda óta már több mint tíz bejegyzést tett közzé a profilkép frissítésén kívül. Az első poszt Milák 200 pillangón elért ezüstérme után került ki, gratulált a legyőzőjének, Léon Marchandnak, később a 200 háton aranyérmes Kós Hubertnek vagy éppen az olimpiai bajnok férfi párbajtőrcsapatnak. Csupa kellemes téma, az igazán érdekes azonban az egyik hétfői bejegyzés, amely 15 óra 58 perckor jelent meg az oldalon.

Milák Kristóf
Milák Kristóf Hosszú Katinka posztját is megosztotta
Fotó: facebook.com/milakkristofuszo

Milák Kristóf, vagyis a nevét viselő oldal – kommentár nélkül – megosztotta Hosszú Katinka aznap közzétett nyílt levelét, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok távozásra szólította fel az úszószövetség vezetőségét, amelynek a viselkedését alattomosnak és gerinctelennek nevezte. A nyílt levél megosztása már komoly állásfoglalásnak tűnhet, ezért még inkább fontos kérdéssé vált, hogy Milák Kristófnak valójában mennyi köze van ehhez az oldalhoz, illetve azokhoz a posztokhoz, amelyek megjelennek rajta.

A lap kiderítette, hogy az oldalt 2017. július 29-én hozták létre, éppen akkor, amikor 17 évesen berobbant a budapesti világbajnokságon, amelyen 100 pillangón ezüstérmet szerzett. Akár időszerű is lehetett Facebook-oldalt regisztrálni, de ezt megtehette más is Milák helyett. Ez nem lenne meglepő, ugyanis számos híres embernek (és nem csak sportolóknak) léteznek kamuoldalai, amelyek sok esetben visszaélnek a nevükkel. 

Többek között a Facebook is ezért vezette be az úgynevezett ellenőrzött oldalakat, amelyeknél megjelenik egy pipa a név mellett, amiről tudni lehet, hogy az oldal hiteles. Ilyen pipa az érintett Milák-oldalnál nincsen.

Milák Kristóf
Milák Kristóf oldalán hirtelen megsokasodtak a posztok 
Fotó: facebook.com/milakkristofuszo

Gyanús lehet az is, hogy 2017 óta az oldal meglehetősen inaktív volt, a jelenleg elérhető bejegyzések alapján az elmúlt egy hétben mutatja története legnagyobb aktivitását. A párizsi olimpia ideje alatt lényegében megduplázódott az oldal követőinek a száma, amely a 16 ezerrel még mindig igen kevés Magyarország egyik legismertebb sportolójához mérten.

A posztok nincsenek összhangban és stílusukban sem hasonlítanak azokra, amelyek Milák jól ismert és hitelesnek tekinthető Instagram-oldalán láthatók. Azonban ennek ellenére az emberek láthatóan elhiszik, hogy a Facebook-oldal Milák Kristófé, erre utal a friss posztokra érkező több ezer lájk és még inkább a személyesen neki címzett gratuláló vagy éppen kéretlen tanácsot adó hozzászólások tömkelege.

Milák korábbi menedzsmentjétől megtudta a lap, hogy az egy-két éve véget ért együttműködésük idején az általuk használt Facebook-oldalát az ő munkatársaik és maga Kristóf is kezelte, tehát több adminisztrátora volt, és főként a szponzorok kiszolgálása volt a célja. Ilyen jellegű bejegyzések a jelenleg aktív oldalon egyáltalán nincsenek.

Egy másik megbízhatónak tekinthető forrásból ugyanakkor úgy értesült a Magyar Nemzet, hogy az elmúlt napokban feltámadó és szélsebesen terjedő Facebook-oldal valóban Milák Kristófhoz kötődik, még ha személyesen nem is ő teszi közzé a bejegyzéseket, hanem van ebben egy segítője.

Hosszú idő után tehát ez lehet az első és egyetlen fórum, amelyen Milák valamilyen formában szól a követőihez, így természetesen annak is lehet jelentősége, hogy mit oszt meg rajta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!