Mezey György: Büszkék lehetünk a magyar válogatottra

Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Allianz Arena, München, 2021.06.23.
MUNICH, GERMANY - JUNE 23: Scorer Adam Szalai (C) of Hungary celebrates his team's first goal with his team members and fans during the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Germany and Hungary at Football Arena Munich on June 23, 2021 in Munich, Germany. (Photo by Markus Gilliar/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Büszkék lehetünk csapatunkra, a magyar labdarúgó-válogatottra a müncheni 2-2-es döntetlen után, amelyet a háromszoros Európa-bajnok és négyszeres világbajnok Németország ellen értünk el. A magyar válogatott játékát a tartás, az önbizalom és a hit vezérelte. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, még akkor is, ha a meccs előtti amolyan kötelezően optimista, pozitív szellemiséget ma még sokan más szemmel nézik, mint amilyen valójában.
Vágólapra másolva!

Nézzük akkor most szakmailag, mi történt a müncheni stadionban. Azt már a korábbi, bevezető cikkemben is említettem, hogy Németország futballválogatottja jelenleg válságos időszakát éli. Mi, magyarok is átestünk ezen, a mi válságunk nagyon hosszú ideig tartott. De a németek ehhez nincsenek hozzászokva. Kisebb-nagyobb, hosszabb-rövidebb megszakításokkal az 1954-es első vb-győzelmük óta tartós sikereket értek el a világ labdarúgásában. Azt az 54-es első vb-diadalt pedig éppen Magyarország ellen érték el.

A magyar válogatott több mint méltó ellenfele volt Németországnak a szerdai mérkőzésen Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

Németország a világ labdarúgásának szinte folyamatos éllovasa – több mint fél évszázada. A német futball mögött ott van az ország stabil gazdasága, az igényes infrastrukturális háttér, a tömegtámogatás, a történelmi sikerek – legyenek azok a válogatott, vagy a német klubok dicsőséges pillanatai. A nagy hagyományokra épülő utánpótlásuk, a méltán világhírű nevelési, képzési rendszerük.

Talán ennek is tudható be, hogy a német labdarúgó-válogatott történetében nagyon ritka volt a szövetségi kapitányi váltás.

Amióta ez a csapat létezik, összesen 10, azaz tíz szövetségi kapitány ült a német válogatott kispadján,

s Joachim Löw lemondása után az utód, Hansi Flick lesz a tizenegyedik. Tényleg csak az érdekesség miatt jegyzem meg, hogy Magyarországon ugyanezen idő alatt 56 szövetségi kapitányi váltás volt, csak azért nem ült 56 különböző szakember a kispadon, mert voltak olyanok, akik többször is megkapták ezt a lehetőséget.

Ezek a számok mindkét ország futballjára jól jellemzőek. S ezzel a statisztikával be is mutathattuk, hogy a mi szeretett futballunk mennyire kacifántos múlttal rendelkezik – ellentétben a német labdarúgással. Nagyon jellemző számok ezek.

Közel járt a továbbjutást érő bravúrhoz a magyar válogatott Németország otthonában Forrás: Getty Images/Christof Stache

Szerdán este a történet egyik fejezete lezárult, véget ért.

Döntetlent játszottunk Németország ellen, így a magyar válogatott befejezte szereplését a 2020-ról idénre halasztott Európa-bajnokságon. Pedig ennek nem így kellett volna megtörténnie.

A magyar válogatottnak az egész meccsen óriási tartása volt. Mindez azok után, hogy az első meccsen 3-0-ra kikaptunk a portugáloktól. De ott is a 83. percben még 0-0 volt az állás.

 

A müncheni mérkőzésen is a tartás, a csapat szervezettsége, a hit, a kiugró egyéni teljesítmények emelték csapatunk szakmai értékét. Mindez párosult a világon lassan egyedülálló szurkolói háttér elsöprő támogatásával.

Ebben a támogatásban a modern világ kihalófélben lévő együttérzése és a szurkolók szeretete adta meg az alapot. A magyar emberek szeretik a futballt, a mindenkori magyar válogatottat sajátjuknak érzik, tekintik.

A magyar drukkerek a világ legjobb szurkolótáborát alkotják, hatalmas tartást adva a nemzeti csapatnak Forrás: DeFodi Images via Getty Images/Harry Langer

Münchenben kétszer is vezettünk az előzőekben már említett, tompán játszó németek ellen. Látva a német játékosokat, az volt az ember érzése, hogy ők sem hisznek az egyenlítésben. 2-2 után nem tettek mást, mint az időt húzták, csak azért, hogy a magyar válogatott nehogy harmadszor is betaláljon. A német csapat sokáig a franciában is bízott. A gallok Budapesten vezettek Portugália ellen, az Eb-címvédő a meccs egyes szakaszában kiesésre állt. De aztán a pesti meccs is döntetlen lett, amely a két óriásnak elég volt a továbbjutáshoz.

Közben Münchenben már csak pár perc volt hátra, és a magyar válogatott vezetett. És ekkor jöttek a cserék.

A mi mestereink, Sebes Gusztáv, Lakat Károly, Baróti Lajos a cserék kapcsán nem azt tanította, amit Münchenben láttunk.

Vezettünk egy sorsdöntő meccsen, nem volt már sok idő hátra, ekkor jöttek a változtatások. Levitték Szalai Ádámot, aki a pályán nem egyszerűen csak játékos. Szalai Ádám szinte már edzői feladatokat is ellát – csapatkapitányként.

Szalai Ádám gólt lőtt és gólpasszt adott jóval esélyesebb ellenfelünk ellen Forrás: Getty Images/Markus Gilliar

Azt mondták, hogy elfáradt. Szalait a 82.percben hozták le, amikor Magyarország még vezetett. Egy ilyen játékos esetében, aki mindig jó helyen van, aki képes profin irányítani a társait, aki hátul, a védekezésben is besegít, nem lehet arról beszélni, hogy fáradt. Természetesen tudom, hogy ebben az esetben az izmok már kevésbé képesek teljesíteni a parancsokat, de a lelki tartás, a rutin egy ilyen csapat esetében pótolhatatlan.

Hét perccel korábban, a 75. percben Sallai Roland is lement. Sallai, aki helyezkedésével, mindig veszélyes ellentámadásaival folyamatos veszélyt jelentett a németek számára. Szalai Ádám lecserélésével a magyar válogatott vezér nélküli csapattá vált.

A németek ekkor már a padlón voltak. De aztán képesek voltak döntetlenre menteni a meccset, így ők mehetnek tovább. Londonba, az Anglia elleni nyolcaddöntőre.

Joachim Löw szövetségi kapitány kapott még egy meccset, szenvedhet tovább a kispadon.

A német válogatott jelen állapotában igen messze van attól, hogy megnyerje az Európa-bajnokságot.

Marco Rossi és Joachim Löw, két kiváló szakember gratulált egymásnak a döntetlent követően Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

Mindent egybevetve azonban a magyar futball szerdán este Münchenben jelesre vizsgázott. Igazolta, hogy érdemes volt a sportágba azt a rengeteg energiát befektetni, amelyet az elmúlt években megtettek.

Magyarország újra részese lett a valódi, profi futballvilágnak.

A jövőt erre kell építeni. Az egyedülálló infrastrukturális háttér, az élcsapatok stabil gazdasági háttere adja az alapot a futballmúltunkra építkező jövő továbbépítéséhez.

Ha az óriási befektetéssel létrehozott akadémiák is a magyar futball szakmai örökségére támaszkodnak, akkor lesz igazán jó a játékosok felkészítése, akkor kerül biztos alapokra a magyar futballképzés is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!