Kiütötték a spanyolok a szlovákokat, mégis a svédek a csoportelsők

Szlovákia - Spanyolország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, E csoport, Estadio de La Cartuja, Sevilla, 2021.06.23.
SEVILLE, SPAIN - JUNE 23: Aymeric Laporte of Spain celebrates with Koke after scoring their side's second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group E match between Slovakia and Spain at Estadio La Cartuja on June 23, 2021 in Seville, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjában Spanyolország 5-0-ra kiütötte Szlovákiát, míg Svédország 3-2-re legyőzte Lengyelországot. Az első helyen a 7 pontos svédek jutottak tovább, míg a csoport második helyét a történelmi győzelmet arató spanyolok szerezték meg. Lewandowski révén hiába egyenlítettek kétszer is a lengyelek a svédek ellen, végül kikaptak és utolsóként kiestek. Az Eb-t győzelemmel kezdő Szlovákia a kiütéses vereség miatt kiesett, valószínűleg a leggyengébb csoportharmadik lesz.
Vágólapra másolva!

Az utolsó forduló előtt némileg meglepő módon Svédország állt 4 ponttal az E csoport élén, míg Szlovákia volt 3 ponttal a második, Spanyolország mindössze 2 ponttal a harmadik és Lengyelország 1 ponttal az utolsó helyen.

Az biztossá vált, hogy a lengyelek ellen pályára lépő svédek már nem eshettek ki, míg Robert Lewandowskiék továbbjutása csak győzelem esetén volt lehetséges. Az első két meccsükön csak döntetlent játszó spanyolok számára a legjobb 16 közé kerülés szempontjából létfontosságú volt, hogy legyőzzék a szlovákokat, akiknek egy döntetlen is elegendő volt a csoportkör túléléséhez.

Szlovákia - Spanyolország

Luis Enrique több helyen is változtatott a kezdőcsapatán a korábbi két találkozóhoz képest. Visszatért a középpályára a koronavírus-fertőzésen átesett Sergio Busquets, és három támadó, Pablo Sarabia, Álvaro Morata és Gerard Moreno igyekezett rohamozni az ellenfél kapuját.

Stefan Tarkovic a lehető legerősebb kezdőjét küldte pályára, a keretből két játékos, Denis Vavro és Ivan Schranz nem állhatott a szövetségi kapitány rendelkezésére.

A győzelmi kényszerben játszó spanyolok kezdték jobban a sevillai mérkőzést. Morata lőtt éles szögből kapura, Martin Dubravka védett, majd a kipattanót Cesar Azpilicueta vágta a blokkba az 5. percben.

A 10. percben Björn Kuipers játékvezetőnek is vissza kellett néznie a videobíró segítségével egy esetet, és 11-est adott a spanyoloknak, mivel Jakub Hromada Koke lábát találta el a 16-oson belül. Morata azonban kihagyta a 11-est - csakúgy, mint Moreno a lengyelek ellen - nagy gólszerzési esélyt szalasztottak el a spanyolok.

Morata fontos 11-est hagyott ki Forrás: Getty Images/Julio Munoz

A 19. percben szintén hatalmas spanyol helyzet alakult ki, Pedri azonban centikkel lemaradt Azpilicueta beíveléséről, így továbbra is maradt a 0-0. A 24. percben megint Morata került lövőhelyzetbe, de 16 méterről leadott, középre tartó labdáját oldalra ütötte Dubravka.

A 30. percben aztán egy egészen döbbenetes öngóllal sikerült megszerezniük a vezetést a spanyoloknak. Egy eladott labda után Sarabia találta el a felsőlécet, a labda a kapu felé hullott, ám Dubravka nem tudta szögletre menteni, hanem egyenesen a saját kapujába ütötte be.

Spanyolország az elképesztő öngólnak köszönhetően továbbjutásra állt.

Hihetetlen öngóllal szereztek vezetést a spanyolok Forrás: Getty Images/Jose Manuel Vidal

A gól után a spanyolok járatták a labdát és uralták a játékot, a szlovákok csak elvétve tudták az ellenfél térfelét átlépni. A szünet előtt, a hosszabbításban ráadásul újra betalált Luis Enrique együttese. Gerard Moreno adott be egészen az alapvonalról, és egy korábbi szöglet után fennmaradó középső védő, Aymeric Laporte mindenkinél magasabbra ugrott és védhetetlenül fejelt a bal felső sarokba.

A második félidőt egy kicsit élénkebben kezdték a szlovákok, gólt mégis a spanyolok lőttek. Jordi Alba passzolt a bal oldalról Sarabiához, aki egyből a kapuba passzolt. Eldőlni látszott a mérkőzés, és a spanyolok továbbjutása is.

A 67. percben az egyre jobb formába lendülő spanyolok újabb gólt szereztek, ráadásul nem is akármilyet. A csereként beálló Ferrán Torres gyönyörűen sarkazta a kapuba Pablo Sarabia beadását egy végletekig kijátszott támadás során.

Ferran Torres gyönyörű gólt szerzett Forrás: Getty Images/Julio Munoz

Ha egy üzlet beindul, tartja a mondás, Luis Enrique csapata az ötödik gólját is megszerezte. A szintén csereként beálló Pau Torres fejelt kapura, labdájába még beleért Juraj Kucka, így a szlovákok újabb öngólt vétettek, és biztossá vált, hogy kiesnek. A spanyol válogatott története során először lőtt 5 gólt Európa-bajnoki mérkőzésen.

Az eredmény a későbbiekben már nem változott, Spanyolország második helyen jutott tovább az E csoportból, és Horvátországgal találkozik majd a nyolcaddöntőben.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, E csoport:
Spanyolország-Szlovákia 5-0 (2-0)

1Sípszó (kezd + vég)
12Sárga lap
12Sárga lapOndrej Duda
30ÖngólMartin Dubravka
30ÖngólMartin Dubravka
40Sárga lapSergio Busquets
40Sárga lapSergio Busquets
46CsereOndrej Duda
46CsereJakub Hromada
46Sípszó (kezd + vég)
48GólAymeric Laporte
48GólAymeric Laporte
49Sípszó (kezd + vég)
56GólPablo Sarabia
56GólPablo Sarabia
60Sárga lapJordi Alba
60Sárga lapJordi Alba
66CsereAlvaro Morata
67GólFerran Torres
67GólFerran Torres
69CsereRobert Mak
69CsereLukas Haraslin
70CsereSergio Busquets
71CsereEric Garcia
71ÖngólJuraj Kucka
72Öngól
77CsereGerard Moreno
77CsereCesar Azpilicueta
90CsereMarek Hamsik
94Sárga lapMilan Skriniar
94Sárga lapMilan Skriniar
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-1-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Svédország - Lengyelország

A svédek számára a csoportelsőség is elérhető álomnak tűnt, míg a lengyelek szempontjából élet-halál kérdés volt, hogy megszerezzék első győzelmüket a tornán, amely a továbbjutást jelenthette volna Lewandowskiéknak.

Dinamikusan kezdte a szentpétervári mérkőzést a skandináv csapat, és a szlovákok ellen büntetőből betaláló Emil Forsberg megszerezte első akciógólját a tornán.

Az RB Leipzig játékosa egy szép összjáték után betört a 16-oson belülre, némi szerencsével nála maradt a labda, majd laposan a bal alsó sarokba lőtt.

Nagy bajban voltak a lengyelek, már a találkozó 2. percében hátrányba kerültek.

A 17. percben nem mindennapi helyzetet hagytak ki a lengyelek. Egy szöglet után Lewandowski fejelt a lécre az ötösről, majd a kipattanót is a felsőkapufára bólintotta, aztán az újabb lepattanót nagy nehezen kirúgta a svéd Mikael Lustig.

Az egész Eb eddigi legnagyobb lengyel helyzete maradt ki Forrás: Getty Images/Lars Baron

A nagy helyzetet követően a lengyelek birtokolták többet a labdát, de nem tudtak veszélyes lehetőségeket kialakítani a svéd kapu előtt. A félidőben 1-0-s svéd vezetés tudatában vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrészt a lengyelek kezdték jobban, a 47. percben Piotr Zielinski lövését védte látványos mozdulattal Robin Olsen kapus.

Az 50. percben helyzettel válaszoltak a svédek, Robin Quaison lövését védte Wojciech Szczesny, a kipattanót pedig Forsberg lőtte mellé. Két perccel később újra a lengyelek próbálkoztak távoli lövéssel, Olsen ezúttal Grzegorz Krychowiak lövését hárította.

Az 59. percben aztán újra a svédek találtak be, Forsberg gyönyörűen csavart 16 méterről laposan a bal alsó sarokba, ezzel már 3 gólos az Európa-bajnokságon.

A lengyelek nem adták fel, Lewandowski révén szinte azonnal szépítettek. A Bayern München világsztárja két védővel szemben a 16-os bal oldaláról nagyszerűen tekert a bal felső sarokba. A lengyel válogatott természetesen még mindig nehéz helyzetben volt, hiszen további két gólra volt szüksége a továbbjutáshoz.

Paulo Sousa csapata nem is hagyta annyiban, hamarosan újabb gólt szerzett, de azt már les miatt nem adta meg a játékvezető.

A bombaformába kerülő Lewandowski a 84. percben újra betalált, így egy gólra volt a lengyel csapat attól, hogy kiharcolja a továbbjutást. A Bayern csatára is a harmadik gólját lőtte az Eb-n.

Lewandowski három góllal zárta az Eb-t, a lengyelek nem tudták kiharcolni a továbbjutást Forrás: Getty Images/Maxim Shemetov

Lengyel egyenlítés helyett azonban újabb svéd gól érkezett, egy kontra után Viktor Claesson közelről betalált, így Svédország 3-2-re győzött és csoportelsőként jutott tovább.

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)

2GólEmil Forsberg
10Sárga lapMarcus Danielson
59GólEmil Forsberg
61GólRobert Lewandowski
74Sárga lapGrzegorz Krychowiak
83Sárga lapKamil Glik
84GólRobert Lewandowski
94GólViktor Claesson
Összeállítások
4-4-2
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!