Csodálatos lenne, ha ma este leállnának a körúti villamosok

fbl Horizontal
Az örömittas magyar szurkolók a 2016-os labdarúgó Eb-n a magyar-portugál meccs után a Nagykörúton
Vágólapra másolva!
Kimondani és leírni is hihetetlen: kedden este 18 órakor a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki címvédő Portugália ellen játszik az Európa-bajnokság F-csoportjának nyitómérkőzésén a Puskás Arénában.
Vágólapra másolva!

A sportújságírásban a legelcsépeltebb közhelyek egyike az, amikor a szerző leírja, hogy "soha nem látott, fontos mérkőzés" következik aznap este. Nagyon nem szeretem ezeket a közhelyeket, de most nem tudok tőle eltekinteni.

2021. június 15-én, kedden, 18 órakor olyan mérkőzésre kerül sor az egykor Népstadionnak nevezett Puskás Arénában, amilyen még soha nem volt Magyarországon.

Magyarország-Brazília válogatott labdarúgó mérkőzés 1986. március 16-án a Népstaionban. A magyar csapat 70 ezer néző előtt nyert 3-0-ra Forrás: MTI/Németh Ferenc

A magyar labdarúgó-válogatott története során rengeteg nagy meccset játszott már ebben a stadionban (meg az elődjében, amelyet 1953-ban építettek meg). Most hosszan lehetne sorolni ezeket az összecsapásokat.

Koromnál fogva - 1972-ben születtem - elsőként az 1986-os magyar-brazil ugrik be, mert ezt már láttam, bár nem voltam ott a lelátón.

De a rádióban közvetítettem innen egy csodálatos világbajnokverést (Magyarország-Olaszország 3-1, 2007), egy olyan meccset, amelyen a Debrecen a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott (Debrecen-Levszki Szófia, 2009), együtt ordítottam Molnár Dániellel, amikor Koplárovics Béla góljával a Manchester United is vereséggel hagyta el a gyepet (ZTE-Manchester United, 2002). A történelemkönyveket lapozva olvastam arról, hogyan győzte le Magyarország az angol válogatottat 7-1-re (1954), László György Mészöly Kálmánról szóló filmjében láthattam az 1981-es magyar-norvég vb-selejtezőt, amelyen a válogatott kijutott az 1982-es világbajnokságra. A sort még nagyon hosszú ideig lehetne folytatni, de most megállok, illetve átugrok egy 2020-as mérkőzésre, amikor a már Marco Rossi vezette magyar válogatott Izland ellen játszott Európa-bajnoki pótselejtezőt.

Az volt a magyar csapat utolsó lehetősége, hogy odaérjen a most zajló Eb 24 csapata közé.

Egy évvel korábban, 2019-ben hiába vertük meg hazai pályán (akkor még az Üllői úton) a vb-ezüstérmes horvátokat és a 2016-os Eb elődöntősét, Wales csapatát,

a selejtezőből nem sikerült a kvalifikáció. Aztán az eredmények szerencsés alakulása miatt (Görögország-Észtország 0-1) Rossi csapata folytathatta a pótselejtezőben. Idegenben legyőztük a bolgár válogatottat, így jöhetett el az Izland elleni mérkőzés, annak is a 91. perce, Szoboszlai Dominik csodagólja, a katarzis, a mennybemenetel, az Eb-re való kijutás.

Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Akkor már tudni lehetett, hogy a sikeres kvalifikáció esetén minden idők legnehezebb Eb-csoportjába kerül a magyar csapat,

amelyben ott van a világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok Portugália és a 2014-es világbajnok Németország.

A magyar válogatott története során eddig egyszer szerepelt ilyen gyilkos csoportban: az 1978-as argentínai világbajnokságon. Ott a házigazda Argentína mellett az olaszok és a franciák kerültek velünk egy négyesbe. Az akkor már felnőttek úgy mesélik, hogy üveges szemmel bámulták a sorsolás után a tévé képernyőjét, nem hitték el, hogy ilyen csoport összejöhetett. Mi is csak hüledeztünk, amikor Bukarestben 2019 őszén kihúzták a mostani Eb F-csoportját, de ez az állapot mára már elmúlt.

A hüledezést ugyanis felváltotta az őszinte öröm, hogy

a magyar labdarúgó-válogatott kiharcolta magának azt, hogy kedden kora este Magyarország-Portugália meccs legyen a Puskás Arénában.

Néhány hónappal ezelőtt, a koronavírus-járvány árnyékában még ennek a mondatnak a végére is kérdőjelet kellett volna tenni, de aztán az összes kérdőjel kiegyenesedett. Lesz meccs, lesznek nézők is a stadionban - telt ház, 67 ezer ember. Egyes jelentések szerint a nézők 95 százaléka magyar szurkoló lesz, mások visszafogottabbak, ők 50 ezer magyarról beszélnek. Lényegtelen, mert a lényeg az, hogy öt évvel a tényleg katarzist hozó franciaországi Európa-bajnokság után ismét minden a futballról szól Magyarországon. Kedden és ezen a héten, szombaton biztosan - akkor játszunk Budapesten a franciákkal.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Öt évvel ezelőtt ötvenezer magyar szurkoló indult el Franciaországba, hogy lássa azt a fantasztikus menetelést, amelyet a magyar válogatott Ausztria, Izland és Portugália ellen bemutatott.

Az egész világ döbbenettel vegyes csodáról beszélt, amikor a több tízezer magyar egyszerre indult meg Marseille-ben, Bordeaux-ban, vagy éppen Lyonban.

A nemzetközi sajtó úgy írt erről a vonulásról, mint amit még nem látott a világ. Valószínűleg igazuk lehetett. A győzelemre, vagy csak egy magyar gólra ácsingózó tömeg lelkesedése leírhatatlan volt. S az lett volna, ha Szoboszlai Dominik Izland ellen belőtt gólja nem egy teljesen üres stadionban esik. Akkor mindenki a tévé előtt ordított. Most 67 ezer szerencsés embernek lehetősége lesz arra, hogy a helyszínen üvöltsön. A járvány utáni első, igazán nagy közösségi élményre készülhetnek azok, akiknek van jegyük, de azok is, akik a szurkolói zónában, a kocsmákban, vagy éppen odahaza a tévé előtt drukkolnak majd Magyarországnak. Egy sporttal foglalkozó újságírónak pedig nincs annál felemelőbb érzés, ha tudja: ezt is a sportnak, a labdarúgásnak köszönhetjük.

Azok, akik kedden kora este ott lesznek a Puskás Arénában, talán fel sem fogják még, mekkora élményben lesz részük. Ezt pedig akkor is leírom, hogyha tudom, nem Magyarország ennek a meccsnek az esélyese. A portugál csapat játékosai jobbak mint a mieink - egyénileg mindenképpen, plusz náluk játszik a zseni, Cristiano Ronaldo. De a portugál csapat játékosai közül senki sem tudja, milyen az, amikor egy teljesen telt Puskás Arénában Magyarország ellen kell pályára lépniük. Ronaldo 2020 őszén már járt itt a Ferencváros-Juventus BL-mérkőzésen, de az ottani hangulatot össze sem lehet vetni azzal, ami most rá vár.

Akkor 20 ezren voltak a nézőtéren, most 67 ezren lesznek.

Tessék, a lelkesedés máris engem is csaknem a Nagykörútra hajt, pedig hétfő este van, amikor ezt a cikket írom. A szerkesztőség utcája mögött egy saroknyira jönnek-mennek a körúti villamosok. Hogy kedden este is így lesz-e, azt nem tudom, a papírforma alapján igen. De ha mégsem, ha a magyar labdarúgó-válogatott tagjai - áttételesen - ismét meg tudják állítani a villamosokat, akkor az valami olyan dolog után történik meg,

amely még soha nem volt Magyarországon és soha nem volt a labdarúgás történetében.

Hiszen Magyarország még soha nem győzte le - semmilyen meccsen - a portugál válogatottat.

Az örömittas magyar szurkolók a 2016-os labdarúgó Eb-n a magyar-portugál meccs után a Nagykörúton Forrás: AFP/Ferenc Isza

És nem mellesleg: Magyarországon még soha nem rendeztek Európa-bajnoki mérkőzést az éppen aktuális címvédő ellen. Most ennyit tudunk biztosan. Minden más kedden reggel még teljesen bizonytalan. Marad a várakozás, a lelkesedés, az öröm, hogy erre a meccsre készülhetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!