Világsztárokról vonta el a figyelmet a magyar labdarúgó-válogatott

Horizontal
Cristiano Ronaldót továbbra is üldözik a rekordok
Vágólapra másolva!
A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldóval felálló Eb-címvédő portugál válogatott a vb-győztes francia csapattal mérkőzött a Puskás Arénában. Nehéz elképzelni olyan focirajongót, aki ne szerette volna a helyszínen követni ezt az összecsapást. Azonban a Münchenben csodálatosan futballozó magyar válogatott teljesen átírta ennek a mérkőzésnek a forgatókönyvét. Hiába döntött Ronaldo újabb rekordot, és hiába lett holtversenyben minden idők legeredményesebb játékosa, a Puskás Arénában a szurkolók nagy részét csak a magyar válogatott érdekelte.
Vágólapra másolva!

Amikor az Európa-bajnokság előtt megkaptam az akkreditációt a csoport legnagyobb rangadójára, azt hittem, hogy minden idők egyik legjobb párosítását fogtam ki. Bevallom őszintén, én azok közé a szurkolók közé tartozom, akik megmaradnak a realitás talaján, és nem szoktak csodákról álmodozni. Így az Eb előtt úgy kalkuláltam, hogy a magyar válogatott az utolsó fordulóban már tét nélküli meccset fog játszani a német csapattal Münchenben, az igazi szenzáció pedig a portugál-francia összecsapás lesz Budapesten.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, de ne szaladjunk ennyire előre.

A szerda esti összecsapás sokkal nyugodtabbnak ígérkezett, mint a magyar válogatott Puskás Arénában rendezett meccsei. A Hungária körúton már meneteltek a franciák és a portugálok is, de a legtöbben magyar mezben érkeztek a találkozóra.

Egy Ronaldo-rajongó szerelmespár Fotó: Göbölyös Andárs - Origo

A stadionban valóságos mezbemutató fogadott. A magyarok, a portugálok és a franciák voltak fölényben, de láthattunk, angol, holland és német mezes embereket is, de még egy paksi és egy diósgyőri mez is szembe jött velem. Egy kedves idős házaspár német mezben búslakodott a stadion előtt, csak remélni tudtam, hogy nem tévesztették el a saját meccsük helyszínét. Bár a német válogatott mieink elleni szenvedését látva lehet, hogy jobban is jártak a Puskás Arénával, mert itt életre szóló élményt kaptak hangulatból.

A meccs előtt egy órával előkerült néhány labda, a francia szurkolók pedig elkezdtek focizgatni a stadion előtt, majd kedélyesen fotózkodtak a Puskás Aréna felirat alatt.

Amíg a gallok rendkívül lelkesen énekeltek, addig a Luzitánok fülig érő szájjal fotózkodtak minden arra járóval, és minden megmozdulásukon érződött, hogy örülnek annak, hogy itt lehetnek.

A franciák meghódították a Puskás Arénát Fotó: Göbölyös András - Origo

A stadionban kellemes hangulat volt, egyedül az volt szokatlan, hogy magyar keménymag híján nem csendül felt "Az éjjel soha nem érhet véget" című klasszikus a Soho Partytól.

A magyar újságíróknak és sok szurkolónak mintha csak púp lett volna a hátán a meccs. Egy újságíró barátom a meccs előtt panaszkodott, hogy szívesebben lenne inkább Münchenben, de sajnos erről a meccsről kell írnia. Persze, azért megjegyezte, hogy streamen majd a mieink meccsét nézi a laptopján.

A kezdő sípszó előtt bejátszották a Darts-világbajnokságokon is rendre előkerülő Freed from Desire című számot, a stadionban pedig mindenki énekelni kezdte a 90-es évek disco-klasszikusát. Ezen a ponton úgy tűnt, kellemes kis este elé nézünk.

Tini Nindzsa Teknőcöknek öltözött francia-szurkolók Mbappé maszkban Forrás: AFP/Franck Fife

A fogadóirodák nem sok esélyt adtak a magyar válogatottnak Münchenben. A németek sikerét 1.14-es oddsra értékelték, ellenben a magyar válogatott győzelmével 18-szoros pénzt lehetett keresni, így a kezdőrúgás előtt rá is áldoztam egy ezrest Marco Rossi csapata sikerére.

A fogadás ellenére úgy gondoltam, hogy a magyar válogatottnak semmi esélye sincs német csapat ellen, pláne az után, hogy az előző körben Joachim Löw csapata kiütötte az Eb-címvédő portugál csapatot. Azt a csapatot, amelyik hármat rúgott a magyar válogatottnak.

A 10. percben aztán hangrobbanás lett a Puskás Arénában.

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo megcsinált egy elképesztő sarkazást Paul Pogba és Corentin Tolisso között, de néhány pillanat múlva kiderült, hogy nem az ötszörös aranylabdást éltetik, hanem a magyar válogatott megszerezte a vezetést Szalai Ádám gyönyörű fejesével Münchenben. Ebben a pillanatban mintha kétszeresére kapcsolták volna a hangerőt a Puskás Arénában, és már senkit nem érdekelt, hogy világsztárok futkároznak a pályán. Percekig zúgott a "Ria-Ria Hungária", innentől kezdve pedig minden szem Münchenre fókuszált.

Szalai Ádám csodálatos gólt fejelt a németeknek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A 28. percben aztán a semmiből kaptak tizenegyest a portugálok, amit Cristiano Ronaldo a kapu jobb oldalába bombázott, ezzel pedig a góllövőlista élére állt.

  • Ezzel Ronaldo lett az első játékos, aki eljutott húsz gólig a nagy tornák (világbajnokság és Európa-bajnokság) történetében.
  • Az ötszörös aranylabdásnak ez volt a negyedik gólja a csoportkörben. Legutóbb ez a bravúr a spanyolok világ- és Európa-bajnokának, David Villának sikerült 2008-ban, akinek ez a négy találat elég is volt a gólkirályi címre. A csoportkör történetében a francia Michel Platini a rekorder, aki 1984-ben hét találatig jutott a csoportkörben, végül kilenc góllal lett a torna gólkirálya.
Cristiano Ronaldót továbbra is üldözik a rekordok Forrás: AFP/Laszlo Balogh

Az első félidő végén még Karim Benzema tizenegyesével egyenlítettek a franciák, aminek a francia szurkolók örültek is, de lárma, amit csaptak nem volt mérhető a magyarok által prezentált szurkolással.

A második félidő elejét meghajtotta az Eb-címvédő és a világbajnok csapat is. Előbb Karim Benzema lőtt gólt ziccerből, amivel minden idők legidősebb játékosa lett, aki egy nagy tornán két gólt lőtt a francia válogatottban. Az 58. percben pedig Ronaldo értékesített egy újabb tizenegyest, ezzel

az ötszörös aranylabdás megszerezte a 109. gólját a válogatottban és behozta az örökrangsorban a legendás iráni csatárt, Ali Daeit, így már ők ketten minden idők legeredményesebb válogatott játékosai.

Ronaldo újabb elképesztő rekordot állított fel, és ne legyen kétségünk, hogy hamarosan egyeduralkodó lesz. Azonban a Puskás Arénában senkit nem érdekelt, hogy mit csinál a pályán minden idők egyik legjobb futballistája.

A 66. percben aztán egy szerencsés góllal kiegyenlített a német válogatott Münchenben, én pedig csalódottságomban óriási káromkodások közepette egy hatalmasat rávertem az asztalra, amin éppen dolgoztam. Néhányan kérdőn hátra is néztek, hogy vajon megbolondultam-e, mert érdekes módon a németek gólja nem jutott el a Puskás Arénába. Egy perccel később még mindig az öklömet fájlaltam, amikor egyszerre több ezer ember felugrott, és teli torokból elkezdték ordítani, hogy "ott van, b...meg" és mindenki Schäfer András gólját nézte a másik pályáról.

Robin Gosens nem akart hinni a szeménk Schäfer András gólja után Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach

Mindenki ölelkezett, üvöltött, a stadionban pedig még annál is nagyobb hangzavar volt, mint amikor Fiola Attila lőtt gólt a világbajnok franciáknak.

Mindkét meccsből bő húsz perc volt még hátra. A portugálokat és a franciákat már nem érdekelte a találkozó. A magyar csapat vezetésével mindkét együttesnek tökéletes volt az eredmény, így a hajrát elég lagymatag tempóban elcsalták, de hát ki hibáztathatja őket, miközben a nézők sem velük foglalkoztak.

Ekkorra már a Puskás Arénába kilátogató szurkolók nagy része csak a telefonját bámulta, miközben ötszörös aranylabdások, négyszeres BL-győztesek és hasonló kaliberű nagyágyúk kergették a labdát valami teljesen érdektelen meccsen.

A 84. percben aztán véget ért egy álom. A németek a csereként beálló Leon Goretzka góljával egyenlíteni tudtak a mieink ellen, míg a franciák és a portugálok már csak azzal foglalkoztak, hogy minél előbb lefújják a meccsüket.

Marco Rossi vigasztalta Schäfer András a németek elleni meccs után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Az utolsó percekben már síri csend uralkodott a Puskás Arénában. Valahol mindenki tudta, hogy hazai pályán ez a német csapat már nem fog még egy gólt kapni, de azért

elképesztő érzés volt látni, hogy a világ egyik legjobb válogatottja az utolsó percben már csak az időt húzza Marco Rossi csapata ellen.

Az Európa-bajnokság előtt úgy gondoltam, hogy a portugál-francia összecsapás megtekintése lesz a legnagyobb élmény, de a fantasztikusan futballozó magyar játékosok jelentéktelenné tették a világsztárokat, akiket könnyen lehet, hogy soha többé nem fogok már élőben látni.

A meccs után a portugálok és a franciák is mosolyogva távoztak, mintha a továbbjutás a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A Stefánia és a Hungária körút viszont zúgott a magyar szurkolóktól, akik úgy éltették a csapatot, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot.

Bevallom őszintén, eddig azok közé a szurkolók közé tartoztam, akik megmaradtak a realitás talaján, és nem szoktak csodákról álmodozni. Ez a teljesítmény azonban ismét megmutatta, hogy a futballban bármi megtörténhet, így a következő nagy tornán – remélhetőleg a 2022-es katari világbajnokságon – már egész biztosan nem fogom előre leírni a magyar csapatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!