A fantasztikus olasz válogatott sporttörténelmet írva lett csoportelső

Olaszország - Wales, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, A csoport, Stadio Olimpico, Róma, 2021.06.20.
ROME, ITALY - JUNE 20: Matteo Pessina of Italy celebrates after scoring their side's first goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group A match between Italy and Wales at Olimpico Stadium on June 20, 2021 in Rome, Italy. (Photo by Alberto Lingria - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Rómában az olasz labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert Wales ellen, és ezzel folytatta fantasztikus menetelését az Eb-n. Az olasz csapat sporttörténelmet is írt, mert az Eb-k történetében még sosem volt olyan, hogy egy csapat az összes csoportmeccsét úgy nyerje meg, hogy gólt sem kap. Nem mellesleg: az olaszok 30 meccs óta veretlenek, és 11 mérkőzés óta gólt sem kaptak. Az itáliai válogatottnak ez is sikerült, ezzel megnyerték az A csoportot, amelynek másik találkozóján a svájciak 3-1-re legyőzték a törököket. Wales lett a csoport második helyezettje, Svájc a harmadik, de a helvéteknek ez valószínűleg továbbjutást ér.
Vágólapra másolva!

Az Olaszország-Wales és a Svájc-Törökország mérkőzésekkel kezdődött meg a labdarúgó Európa-bajnokságon a csoportkör záró fordulója.

Az olaszok nyolc helyen változtattak, azaz szinte a B csapatukkal léptek pályára.

Wales sem bízott semmit a véletlenre, mert azokat a játékosait, akik a sárga lapok miatt veszélyeztetve voltak, nem küldték pályára. Mindkét csapat jól tudta, hogy egy döntetlennel kéz a kézben sétálhatnak be a legjobb 16 közé. Ugyanakkor érdekesség, hogy korábban az olasz és a walesi válogatott soha nem játszott még egymással döntetlent.

6GólHaris Seferovic
26GólXherdan Shaqiri
62GólIrfan Kahveci
68GólXherdan Shaqiri
70Sárga lapHakan Calhanoglu
75Sárga lapMehmet Zeki Celik
76Sárga lapCaglar Soyuncu
78Sárga lapGranit Xhaka
Összeállítások
3-4-1-2
4-1-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A két meccs egy időben kezdődött, de igazából amíg Rómában döntetlenre állt a csata, az olasz és a walesi csapat szempontjából teljesen mindegy volt, mi történik Bakuban. Az első érdemleges esemény az azeri fővárosban játszódott le, amikor

a 6. percben Seferovic góljával a svájci csapat megszerezte a vezetést.

Ezzel Svájc a tabellán 4 ponttal állt, de az olasz és a walesi együttest nem tudta még megelőzni.

Haris Seferovic (piros mezben) a svájciak első gólját lőtte Forrás: AFP/Darko Vojinovic

Közben Rómában kemény csata zajlott az Olimpiai stadionban, de az azért látszott, hogy mindkét csapatnak megfelel a döntetlen. Legfeljebb az volt a kérdés, hogy a csoportmeccseket remekül kezdő olaszok megengedik-e maguknak hazai pályán a pontvesztést. Bár mint tudjuk, a cél szentesíti az eszközt.

Mindkét meccsen lassan csordogáltak az események. Rómában a kezdeti lendület is alábbhagyott, Bakuban meg tudni lehetett, hogy amíg a török válogatott nem képes valamit csinálni, addig a svájciaknak teljesen megfelel az 1-0-s vezetés.

A 2-0 meg még inkább, mert a 26. percben Shaqiri már kettőre növelte a svájci csapat vezetését.

19 méterről nagyon szép lövéssel ért el gólt a svájci játékos. A helyzet ettől nem változott, a török csapat lélekben már a hazautazásra gondolhatott, hiszen pont nélkül álltak a tabellán 0-7-es gólkülönbséggel.

Xherdan Shaqiri ünnepli gólját a törökök ellen Forrás: Getty Images/Naomi Baker

Rómában az olaszok is éledeztek. A 29. percben Ampadu a gólvonalon állva blokkolta Chiesa lövését.

Ez volt a meccs első nagy olasz helyzete, de ez nem volt jeladás az olasz csapat számára, mert a kimaradt lehetőség után újra visszavettek a csapatok.

Az olaszoknak egy ideig megfelelt a döntetlen Forrás: Getty Images/Alberto Lingria

Aztán az olasz válogatott a 40. percben megunta a semmittevést, s megszerezte a vezetést Wales ellen. Verratti végzett el a jobb oldalról szabadrúgást,

Pessina a kapu előtt jobbal beleért a labdába, amely a lábáról a jobb alsó sarokban kötött ki.

Ezzel a góllal sok minden még nem változott meg, csak annyi, hogy Svájcnak érdemes volt rákapcsolnia a teljesen motiválatlan és szétesett törökök ellen. Azzal ugyanis, hogy Wales gólt kapott, a gólkülönbsége 3-2-re változott, míg a svájciaké 3-4 volt. Ha tehát Svájc további gólokat tudott volna rúgni, akkor a tabellán a második helyre jöhetett volna fel, helyet cserélve a walesi együttessel.

Matteo Pessina lövi a labdát a walesi kapuba Forrás: AFP/Ryan Pierse

A félidőben tehát az olaszok 1-0-ra vezettek Wales ellen, míg Svájc 2-0-ra vezetett a török csapat ellen. Várható volt, hogy a második félidőben már nem fogják magukat szétszaggatni az olaszok. A kérdés csak az volt, hogy a walesiek miért nem csipkedték magukat - valószínűleg azért, mert képtelenek voltak bármit is megtenni az olasz csapat szorításában.

Ennek megfelelően folytatódott a római és a bakui mérkőzés.

Az olaszok legfeljebb azon izgulhattak, hogy ne kapjanak gólt, ugyanis az Eb-k történetében egyetlen olyan csapat sem volt még, amely az első három csoportmeccset úgy nyerte volna meg, hogy ne kapjon gólt.

Ehhez most az olaszok nagyon közel álltak.

Az 52. percben az olaszok 28 méterről végeztek el szabadrúgást, de Bernardsechi nagy lövése után a labda a kapufáról vágódott ki. Az 56. percben Ampadu szabálytalansága után a román bíró kiállította a walesi játékost. Tény, hogy a walesi játékos Bernardeschit nagyon csúnyán rúgta fel.

Ethan Ampadu kiállítása Rómában Forrás: Getty Images/Claudio Villa

A walesi csapatnak a kiállítás előtt sem volt semmilyen komoly lehetősége, de a létszámhátrány miatt innentől kezdve tényleg semmire nem lehetett számítani tőlük.

Közben az olaszok már több mint 1000 játékperce nem kaptak gólt, ez is megdöbbentő statisztika volt.

Közben a bakui Svájc-Törökország meccsen sok érdemleges dolog nem történt. A svájciak folyamatosan támadtak, mentek előre a harmadik gólért, de ezt nem tudták megszerezni. Pedig a törökök alig-alig birtokolták a labdát, Aztán mégis történt valami Bakuban: szépített a török csapat. Calhanöglu átadása Kahvecihez került, aki 21 méterről nagy gólt lőtt a svájciak kapujába. 2-1 Svájcnak, de a törökökön ez sem segített. Viszont ez volt az első török gól ezen az Európa-bajnokságon.

Bakuban megszületett a török válogatott első Eb-gólja Forrás: Getty Images/Dan Mullan

Miközben Rómában semmi sem történt, addig Bakuban a svájciak újabb gólt szereztek: egy gyors svájci ellentámadás végén Shaqiri önmaga második, csapata harmadik gólját szerezte.

Rómában a 75. percben jutott el Wales csapata oda, hogy kihagyta az első nagy helyzetét, Gareth Bale tiszta helyzetben lőhetett kapura, de fölé durrantott.

1Sípszó (kezd + vég)
39Gól
39GólMatteo Pessina
45Sípszó (kezd + vég)
46CsereLeonardo Bonucci
46Sípszó (kezd + vég)
51Sárga lapJoe Allen
51Sárga lapJoe Allen
55Piros lap
55Piros lapEthan Ampadu
60CsereJoe Morrell
74CsereDaniel James
75CsereJorginho
75CsereFederico Bernardeschi
76CsereNeco Williams
76CsereJoe Allen
79Sárga lapChris Gunter
79Sárga lapMatteo Pessina
79Sárga lapMatteo Pessina
79Sárga lapChris Gunter
86CsereGareth Bale
87CsereMatteo Pessina
89CsereGianluigi Donnarumma
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A hátralévő időben az olaszok már tényleg nem erőltettek semmit sem, Wales képtelen volt a góllövésre.

Érdekesség, hogy a meccs végén az olaszok még kapust is cseréltek - ennyit erről a meccsről.

Bakuban Svájc is elégedett volt a törökök elleni 3-1-es győzelemmel. A csoport élén az olasz válogatott, a második helyen Wales, a harmadikon Svájc végzett. Olaszország és Wales biztosan nyolcaddöntős, a svájciak sorsa később dől el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!