A csodálatos magyarok miatt senki nem foglalkozott Cristiano Ronaldóval a Puskás Arénában

Portugália - Franciaország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.23.
BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 23: Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates after scoring their side's first goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Portugal and France at Puskas Arena on June 23, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Tibor Illyes - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának 3. fordulójában az Eb-címvédő portugál válogatott 2-2-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal a Puskás Arénában, ezzel Didier Deschamps együttese csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé, míg a Fernando Santos vezette portugál válogatott csoportharmadikként lépett tovább nyolcaddöntőbe. A Budapesten rendezett mérkőzésen a két továbbjutó sztárcsapat foglalkoztatta legkevésbé a szurkolókat, ugyanis a Puskás Arénában mindenki a magyar válogatott csodálatos játékával foglalkozott. Marco Rossi csapata a 84. percig még 2-1-re vezetett, és továbbjutásra állt a németek ellen, azonban egy balszerencsés góllal a négyszeres világbajnok egyenlíteni tudott, és odaért a csoportmásodik helyre, míg a mieink számára ezzel véget ért az Eb-szereplés.
Vágólapra másolva!

Miközben a magyar válogatottnak a németek vendégeként, Münchenben kellett megpróbálnia csodát tennie, addig a Cristiano Ronaldo vezette portugálok az Antoine Griezmann, Karim Benzema, Kylian Mbappé támadótriót felvonultató vb-győztes franciákkal csaptak össze a Puskás Arénában.

A franciák félelmetes támadó egyelőre eddig nem brillíroztak az Eb-n Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák a németeket verték 1-0-ra a nyitókörben, azt követően viszont múlt szombaton csupán 1-1-es döntetlent játszottak a társházigazda magyarokkal. A franciák ennek ellenére 4 pontjukkal a csoport éléről várták a meccset, és - a harmadik helyezett csapatok rangsora alapján - már biztos nyolcaddöntősök voltak.

A portugálok a magyarok ellen a nyitókörben aratott 3-0-s siker után viszonylag simán kaptak ki Münchenben, ezért Fernando Santos szövetségi kapitány néhány poszton változtatott csapat összetételén. A védekező középpályás William Carvalho és a Manchester United legnagyobb sztárja, Bruno Fernandes kikerült a kezdőből. Helyettük Joao Moutinho és a Lille-lel az idei szezonban francia bajnoki címet nyerő Renato Sanches került be a csapatba.

Cristiano Ronaldo a meccs előtt három találattal állt a góllövőlistán Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák már biztos továbbjutók voltak. A portugáloknak pedig egy döntetlen is elég volt a továbblépéshez, így sokan előre borítékolták a "békés" döntetlent.

Nagy meglepetésre a portugálok kezdték támadóbb szellemben a meccset, a hatodik percben Renato Sanches beadása után Cristiano Ronaldo fejelt nyolc méterről, de a labda középre tartott, így Hugo Llorisnak nem okozott gondot.

Öt perccel később az ötszörös aranylabdás ismét megvillant. Igaz, nem került helyzetbe, de megcsinált egy elképesztő sarkazós cselt Paul Pogba és Corentin Tolisso szorításában, amitől óriási hangzavar lett.

Néhány másodperccel később azonban valósággal felrobbant a Puskás Aréna, ugyanis megérkezett a hír, hogy Szalai Ádám góljával vezet a magyar válogatott a négyszeres világbajnok német csapat ellen Münchenben.

Ezt követően percekig zúgott a "Ria-Ria Hungária", a nézőket pedig egyáltalán nem érdekelte, hogy világsztárok futballoznak, innentől kezdve minden szem Münchenre fókuszált. A világbajnok és az Eb-címvédő összecsapásán a 16. percben élénkült meg ismét a játék. Ekkor Kylian Mbappé kapott egy remek indítást, egy az egyben kilépett, de 14 méteres lövését Rui Patricio bravúrral védte.

Kylian Mbappének eddig minden meccsen megvolt a ziccere Forrás: AFP/Franck Fife

A 28. percben aztán a semmiből kaptak tizenegyest a portugálok.

Egy beívelés után a francia csapatkapitány, Hugo Lloris tarolta le Danilo Pereirát, a spanyol Antonio Mateu Lahoz pedig gondolkodás nélkül büntetőt ítélt, a francia kapusnak pedig sárga lapot adott. A labda mögé természetesen Cristiano Ronaldo állt oda, és a kapu jobb oldalába bombázott, ezzel pedig a góllövőlista élére állt.

  • Ezzel Ronaldo lett az első játékos, aki eljutott húsz góli a nagy tornák (világbajnokság és Európa-bajnokság) történetében.
  • Az ötszörös aranylabdásnak ez volt a negyedik gólja a csoportkörben. Legutóbb ez a bravúr a spanyolok világ- és Európa-bajnokának, David Villának sikerült 2008-ban, akinek ez a négy találat elég is volt a gólkirályi címre. A csoportkör történetében a francia Michel Platini a rekorder, aki 1984-ben hét találatig jutott a csoportkörben, végül kilenc góllal lett a torna gólkirálya.
Cristiano Ronaldo újabb elképesztő rekordot állított fel Forrás: AFP/Darko Bandic

Ezt követően sokáig unalmasan folydogált a játék, hiszen a magyarok müncheni vezetésével mindkét csapat továbbjutó helyen állt, aztán a 45. percben a franciák is kaptak egy tizenegyest a semmiből. Pogba védelem mögé benyesett labdájára Mbappé robbant be, Nelson Semedo azonban fellökte a francia csatárt, Antonio Mateu Lahoz pedig ismét gondolkodás nélkül a büntetőpontra mutatott. A labda mögé a válogatottba hat év után visszatérő Karim Benzema állt oda, és a kapu jobb oldalába lőtt a balra vetődő Rui Patricio mellett.

  • Benzema legutóbb 2015. október 8-án, öt évvel és 258 nappal ezelőtt lőtt gólt a francia válogatottban. Ez a második leghosszabb sorozat két gól között a francia nemzeti csapatban. A csúcstartó a jelenlegi szövetségi kapitány Didier Deschamps, akinek hét év telt el a válogatottban lőtt harmadik és negyedik gólja között.
Karim Benzema gólöröme Forrás: AFP/Getty Images/Franck Fife

A második félidőben Benzema és a francia válogatott ott folytatta, ahol abbahagyta. A 47. percben a Real Madrid csatára kapott egy remek kiugratást, és hidegvérrel kilőtte a jobb alsó sarkot a spárgázó Rui Patricio mellett. A 33 éves csatár először nem tudott örülni a góljának, mert elsőre behúzták rá a lest, videózás után azonban kiderült, hogy a védő mögül indult, így megadták a találatot.

  • A 33 éves és 186 napos Benzema ezzel minden idők legidősebb játékosa lett, aki egy nagy tornán két gólt lőtt a francia válogatottban.

Benzema gólja után szinte azonnal egyenlíthettek volna a portugálok. Egy baloldali beadás után Ronaldo legalább egy méterről túlugrotta Presnel Kimpembét, de a hatméteres fejese a kapu mellé ment.

A két korábbi madridi csapattárs: Ronaldo és Benzema Forrás: AFP/Franck Fife

Az 55. perc környékén ismét hangrobbanás volt a Puskás Arénában, de nem az újabb magyar gól miatt, csak érkezett a hír, hogy nagyon nyomnak a németek, a magyar szurkolók pedig Budapestről próbáltak lendületet adni Marco Rossi csapatának.

Az 58. percben a játékvezető már a mérkőzés harmadik tizenegyesét fújta be.

Cristiano Ronaldo balról belőtt labdájára a kezdőbe bekerülő Jules Koundé kapott bele, így jöhetett az újabb büntető. A labda mögé természetesen Ronaldo állt oda, aki a jobb alsó sarokba lőtt a balra vetődő Lloris mellett.

  • Ezzel a Portugália-Franciaország meccs lett az első az Európa-bajnokságok történetében, amelyen három büntetőt ítéltek meg.
Ronaldo duplázott, de minden a magyar válogatottról szólt a Puskás Arénában Forrás: AFP/Bernadett Szabo

Közben Münchenben a németek egyenlítettek a mieink ellen, de mire ez a hír eljutott volna a magyar szurkolókhoz, Schäfer Ádám csodálatos góljával ismét a magyar válogatott vezetett, a Puskás Arénában pedig olyan hangrobbanás volt, ami még Fiola Attila franciáknak lőtt gólján is túltesz.

A 68. percben ismét megszerezhette volna a vezetést a francia válogatott, de Pogba 21 méteres bombáját Rui Patricio a bal kapufára ütötte.

Az utolsó bő húsz percben már egyik csapat sem erőltette meg magát. A 2-2-es végeredmény mindkét félnek tökéletes volt, főleg annak tükrében, hogy Marco Rossi csapata vezetésre állt Münchenben, így a franciák tartották az első helyüket, a portugálok feljöttek a másodikra, a mieink pedig olyan bravúr kapujában álltak, amire csak a legoptimistábbak gondoltak az Európa-bajnokság előtt.

Csodálatos volt a hangulat a Puskás Arénában Forrás: AFP/Bernadett Szabo

A 84. percben aztán véget ért egy álom. A németek a csereként beálló Leon Goretzka góljával egyenlíteni tudtak a mieink ellen, ezzel pedig a csoport utolsó helyére lökték a magyar válogatottat, míg a franciák és a portugálok már csak azzal foglalkoztak, hogy minél előbb lefújják a meccsüket.

A hajrában már egyik csapatnak sem volt helyzete, így maradt a döntetlen, de szerencsére nem a békésebb fajtából, így a Puskás Arénába kilátogató szurkolók egy örök élménnyel gazdagodtak – de ezért az élményért sokkal többet tett a Münchenben futballozó magyar válogatott, amely ugyan kiesett, de emelt fővel, és fantasztikus teljesítménnyel.

Az hajrában már egyik csapatnak sem volt helyzete, így maradt a döntetlen, de szerencsére nem a békésebb fajtából, így a Puskás Arénába kilátogató szurkolók egy örök élménnyel gazdagodtak – de ezért

az élményért sokkal többet tett a Münchenben futballozó magyar válogatott, amely ugyan kiesett, de emelt fővel, és fantasztikus teljesítménnyel, így a portugál-francia meccs végén a magyaroknak szólt a "Szép volt fiúk", nem a szupersztároknak.

27Sárga lapHugo Lloris
36Sárga lapLucas Hernandez
40Sárga lapAntoine Griezmann
47GólKarim Benzema
83Sárga lapPresnel Kimpembe
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!