Munkanélküliként csinált tömeghisztériát Cristiano Ronaldo

Portugal v Ghana: FIFA World Cup 2022 FIFA World Cup 2022,sports Horizontal
DOHA, QATAR - NOVEMBER 24: Cristiano Ronaldo (7) of Portugal gestures during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group H match between Portugal and Ghana at Stadium 974 in Doha, Qatar on November 24, 2022. Fareed Kotb / Anadolu Agency (Photo by Fareed Kotb / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Mintha csak az élet rendezte volna meg: már 28 csapat bemutatkozott a katari focivébén, de a Cristiano Ronaldo vezette portugálok még mindig nem bújtak elő a rejtekhelyükről. Aztán csütörtök este már ők sem várhattak tovább: a 974-es számú konténerstadionban volt jelenésük a Ghána elleni első vb-mérkőzésen, amelynek főszereplője megint a munkanélküli, a Manchester Unitedből a héten kirúgott Cristiano Ronaldo volt. Az Origo is ott volt ezen a sok szempontból egészen szürreális meccsen. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Már a meccs előtt volt valami a levegőben, amit az addig meglátogatott vb-összecsapások előtt nem éreztem. Sokkal többen voltak a médiabuszokon. Hatalmas sor kanyargott a sajtóbejárat előtt a stadionnál.

Mintha a világ összes újságírója erre a meccsre akart volna bemenni.

Ezért is voltam boldog, hogy mindenféle várólista nélkül azonnal bejutottam a stadionba. Az első pillanatban kissé mégis a szomorúság ült meg, amikor láttam, hová ültettek le. Asztalt, széket nem kaptam, mögöttem már csak két sor volt, majd jött a stadion teteje és mögötte a mélység. Ide, ebbe a szektorba tették azokat az újságírókat, akiknek nincs csapatuk a vébén. Egyre többen lettünk. A portugál szurkolóktól másfél méter választott csak el.

Meccs előtti feszült várakozás a 974-es stadionban Forrás: Getty Images/Robert Cianflone

Ezt a monológot egy középkorú portugál szurkoló mondta el nekem, miután csak annyit kérdeztem tőle, hogy mit szól Ronaldo mostani helyzetéhez. A többiek hevesen bólogattak. Nem volt kétséges:

CR csinálhat bármit, a portugál emberek akkor is imádni fogják.

Látszott ez a szurkolók öltözetén. Minden második drukker a sztár mezszámában, mezében, vagy egy olyan pólóban feszített, amin Ronaldo volt rajta. Ennél csöppet érdekesebb volt, hogy a kollégák, az újságírók, a tévések, rádiósok egy része is ezt az öltözéket választotta. Így ültek fel a stadion tetejére, így várták a kezdést.

A kezdőrúgásnál is ott volt természetesen Forrás: Getty Images/Robert Cianflone

Amikor az amerikai bíró elindította a meccset, valami egészen szürreális dolog vette kezdetét körülöttem. A kollégák előkapták a mobiljukat (van, aki többet is) és szinte másik dimenzióba kerültek. Az akkreditált emberek egészen kivetkőztek magukból, amikor meglátták CR-t. A kezdő sípszótól a végéig a telefonjaikat nyomogatták. Mint a gyerekek, akik a szülinapi zsúron megkapják az ajándékot.

Felálltak. Leültek. Szelfi. A 22. szelfi. A 222. szelfi. Videó. Chat. Messenger. Facebook. Whatsapp. Snapchat. Viber. Újabb 33 szelfi. Motyogás. Alélás.

Mert odalent, az irdatlan mélységben Cristiano Ronaldo focizott.

Az első félidőben CR volt a labdatemető. A másodikban megetette a rutintalan amerikai bíróval, hogy felvágták. 11-es, ő állt oda, belőtte, sporttörténelem, öt vb, mindegyiken gól, igaz, azt nem mondják hozzá, hogy ezeket kizárólag a csoportmeccseken szerezte, de a történelem akkor is történelem. Nincs vita.

Ilyen focimeccset soha nem láttam még. Az emberek hörögek, ha nála volt a labda.

Ha csak az első félidő után kellett volna véleményt írnom, akkor azt a 45 percet is besorolom azok közé, amelyek csalódást okoztak. Sőt, ez az állapot egészen addig tartott, amíg a bíró meg nem ette Ronaldo műesését. Nem véletlen volt iszonyatosan mérges a ghánai szövetségi kapitány, mert az ismétlések alapján ez bizony nem volt büntető. Ám tudják, nem mindegy, ki esik el. Otthon is volt pár olyan focista, aki művészi szintre fejlesztette ezt, Dombi Tibor vagy éppen korábban Kovács Kálmán. Márpedig, ha CR elesik, akkor az tizenegyes, be is lőtte, ezzel letépte csapatáról a béklyókat.

Cristiano Ronaldo tizenegyest lő Forrás: Getty Images/Catherine Ivill

A tizenegyes berúgásának pillanata egészen különös volt odafent. Mintha angyal szállt volna le közénk, amely legördítette a szívekről a mázsás köveket.

A meccs ment tovább, született még négy gól, Ronaldót lecserélték, majd a szemtelen Osman Bukari fejelt közvetlen közelről Diogo Costa kapujába. Ekkor már 3-1-re vezettek a portugálok, szóval, ez a gól csak a szépítést jelentette. A ghánai focista jól orrba nyomta azzal a CR-es ünnepléssel - volt vér a pucájában, a 3-3 mindazonáltal jobban festett volna, ha a dermedő kapus mellett ügyetlenkedő lesipuskás nem esik el egy fűszálban. A portugál kapus, Diogo Costa magabiztosan húzott le, azt azonban nem vette észre, hogy Inaki Williams mögötte helyezkedik, így gyanútlanul tette le maga elé.

Inaki Williams odaszaladt, elvette a labdát, de elcsúszott, a portugál védők az utolsó pillanatban felszabadítottak.

Így nem a portugál kapus, hanem Inaki Williams lett a csoportkör első szakaszának legnagyobb lúzere.

Gyertek ide hozzám, srácok Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

De akkor, abban a pillanatban, amikor a telefonjait lassan leeresztő szelfihad felfogta, hogy mi történt, súlyos csend ülte meg a tájat. Könyvtárnyi csend. Mert ha Inaki Williams nem oly ügyetlen, ha belövi, ha egyenít, akkor a kedélyes teadélutánként induló, fiesztába torkolló este könnyen válhatott volna színházba illő drámává.

Az ám, a színház. A fő művész még mindig Cristiano Ronaldo. A karmester, a forgatókönyvíró, a rendező.

Aki, ha nyer, mémek ezreit hívja elő. Ha veszít? Tízezreit. A végén ott ült a padon, mutogatott annak a szerencsétlen Osman Bukarinak, aki utánozni merészelte. Na, itt lehetett volna kicsit nagyvonalúbb. Odamehetett volna hozzá a végén, egy ölelés, egy hátbaverés, egy közös fotó, egy szelfi, egy Whatsapp, egy Insta-aláírás - a 21. század modern futballjának jelképei.

A meccs után a metró felé botladozva-sodródva a tömegben csak egy dal szólt. Cristianoooo, ooooo, ooooo, ooooo. Hangosan, hamisan, józanul (Katarban hogy máshogy?), rekedten, rikoltozva, rendületlenül.

Kezdődhet az ünnepés Forrás: Getty Images/Clive Brunskill

A király lejátszotta az első meccsét. Kettőt még biztosan fog.

Ha meg nem kettőt, hanem hatot, akkor akár világbajnok is lehet.

S akkor a vb-k szempontjából (még mindig) meztelen királyra végre rákerülhetne a korona. Meg egy kis ruha. Mert a vb-k szempontjából őfelsége, CR-király még mindig meztelen.

Doha, 2022. november 24. csütörtök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről