A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ott voltunk egy vb-meccsen, amelyet botrányos érdektelenség kísért

Az üresen ásítozó lelátók szomorú látványt nyújtottak a Svájc-Kamerun meccsen
Vágólapra másolva!
Svájc válogatottja majdnem 100 percnyi gyötrelmes szenvedés után győzte le 1-0-ra Kamerunt a labdarúgó-világbajnokság G-csoportjának nyitómérkőzésén. A meccset meghökkentő érdektelenség kisérte, szektorok maradtak üresen az Al Dzsanoub Stadionban. Újra bebizonyosodott, hogy a katari embereket egyáltalán nem érdekli a 2022-es focivébé.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Bevallom, a kiváncsiság vonzott a Svájc-Kamerun mérkőzésre, amelyet a katari vb G-csoportjában rendeztek meg. Kiváncsi voltam arra, milyen egy helyi idő szerint 13 órakor megrendezett meccs a katari nyárban.

Aztán érdekelt, hogy vajon erre az összecsapásra is megtelik-e a nézőtér?

A mérkőzést amúgy a Dohától délre fekvő Al Wakrah városában rendezték, itt található az Al Dzsanoub Stadion. 26 perccel a kezdés előtt még félház sem volt a csodás létesítményben, a helyi kikiáltó pedig úgy ordított a mikrofonba, hogy attól a süketek is a pálya felé vették az irányt.

Az üresen ásítozó lelátók szomorú látványt nyújtottak a Svájc-Kamerun meccsen Forrás: Origo

A G-csoportba kaptak besorolást a brazilok és ez mindjárt különlegesen jelentőssé tette ezt a négyest.

Az ötszörös világbajnok dél-amerikai csapat mellett a szerbek, Svájc és Kamerun kapott beosztást. Az első meccsnek voltaképpen az volt a jelentősége, hogy az itteni vesztes gyakorlatilag elköszönhet az álmaitól, mert a bombaerős brazilok tényleg kiemelkedtek innen. Papíron legalábbis. Aztán láttuk, hogy a németek és az argentinok hogyan álltak fejre a csoportkör első szakaszában.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem telt meg az Al-Janoub Stadion, amely nagy blama volt a szervezőknek és még nagyobb a FIFA-nak. Természetesen tudjuk, hogy a Svájc-Kamerun párosítás nem az, amiért az emberek megrohannák a stadionokat.

De ebből az is látszik, hogy a katariakat egyszerűen nem érdekli a világbajnokság.

Az elmúlt években - bárhogy is igyekeztek - a helyi futballbajnokságot sem tudták népszerűvé és látogatottá tenni. A katari elsőosztályú küzdelmek átlagnézőszáma az 1000 főt sem éri el.

Üres széksorok az Al Dzsanoub Stadionban Forrás: Origo

Ilyenkor szokták kiadni azt a semmitmondó közleményt kiadni, hogy a látszat ellenére minden jegy elkelt, csak éppen a szponzoroknak és az ajándékjegyesenknek nem volt kedvük kijönni a délelőtti mérkőzésre.

Ez jól hangzik, de jelen esetben nem sok köze lehetett az igazsághoz, mert nem azok a szektorok maradtak üresen, amelyekben ezek a díszvendégek ültek.

Ennek megfelelően az ember olykor könyvtárban érezte magát, olyan csend volt a stadionban. A svájci és a kameruni tábor létszáma sem verdeste az eget, amolyan békebeli, vasárnap délelőtti matinéhangulat volt ez, olyan, mint a nyolcvanas években, amikor az MTK-VM rendre 11 órakor kezdte bajnoki meccseit a Hungária körúton. Csak a díszpáholyból lengedező szivarfüst hiányzott, na meg az, hogy a sajtóhelyen lévő telefonon meccs alatt valaki az éppen szögletet beadó Kékesi Rezsőt keresse.

Ő legalább eljött a Svájc-Kamerun meccsre Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Ami az első félidőt illeti: a minden idők legerősebb svájci válogatottjának titulált európai csapatnak nem sok momentuma volt. A kameruniak az első húsz percben két nagy helyzetet hagytak ki. A sajtóhelyen a mellettem lévő sorokban a harcias kameruni kollégák heves ordításba kezdtek, ha egy-egy afrikai helyzet kimaradt.

Igazán keményen tolták, úgy szurkoltak fentről, mintha nézők lettek volna.

Aztán a a 48. percben nagyon elcsendesedtek. Shaqiri zavartalanul adhatott középre a jobb szélről, az érkező csatár pedig könnyedén lőtt a kapuba. A kameruni védelem teljesen eltolódott, Embolo üresen maradt és néhány méterről megszerezte a vezetést. Ezzel az addig semmit sem mutató svájci csapat 1-0-ra vezetett. Ja, hogy el ne felejtsem: Embolo kameruni származású, Yaoundéban született, most szépen elintézte szülőhazáját.

Breel Embolo örült a góljának Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Claudio Villa

Kamerunnak muszáj volt összekapnia magát, hogy az egész afrikai kontinens becsületéért harcoljon. Ám ezt kevés sikerrel tette. Hol voltak már a Szelidíthetetlen Oroszlánok, akik 1990-ben elkápráztatták a világot, többek között az akkori világbajnok Argentína legyőzésével. Miattuk mondta azt Pelé, hogy figyelj világ, hamarosan afrikai világbajnoka lesz a sportágnak. Afrika és a világ azóta is várja a nagy áttörést, amely - úgy látszik - ezen a világbajnokságon sem akar bekövetkezni. Bár a ghánai csapat még nem mutatkozott be a vb-n,

az eddigi 4 afrikai együttes egyetlen gólra sem volt képes.

Szenegál 2-0-ra kikapott Hollandiától, Kamerun 1-0-ra Svájctól, Tunézia és Marokkó pedig egyaránt 0-0-s döntetlent játszott, de ez a két csapat legalább nem maradt pont nélkül.

Kevés ilyen jelenet volt ezen a meccsen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

A végén csak azt vártuk, hogy mihamarabb vége legyen ennek a délelőtti gyötrelemnek. Az argentin bíró 6 perces hosszabbítás után könyörült meg rajtunk. Svájc nyert, Kamerunk kikapott, Brazília pedig mosolyogva nézhette mindezt, mert ettől a két csapattól biztosan nem kell félnie.

Al Wakrah, 2022. november 24.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!