A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Lovagi tornát az olimpiára!

Keith Ryall Memorial Joust at Kryal Castle in Ballarat AUSTRALIA 2016 June SPORT MEMORIAL Melbourne CASTLE Keith Ryall Kryal Castle Jousters SQUARE FORMAT
VICTORIA, AUSTRALIA - JUNE 4: Two jousters attack each other with their lances (Jousting sticks) during the Keith Ryall Memorial Joust at Kryal Castle in Ballarat, Victoria, Australia on June 4, 2016. 7 of Australia's top Jousters took part in the sudden death format event showcasing the sport from the middle ages. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy angol hagyományőrző szervezet „halálosan komolyan" gondolja, hogy a lóháton, dárdákkal űzött bajvívás olimpiai szám lehet. Online petíciót indítottak az ügy érdekében, és megkezdték a puhatolóző tárgyalásokat az illetékes testületekkel.
Vágólapra másolva!

Az English Heritage (EH) nevű angol hagyományőrző szervezet egészen elképesztő ötlettel állt elő: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vegye föl a programjába a középkori lovagi tornát. A Monty Python csoport legszebb hagyományait idéző ötletet ráadásul komolyan is gondolják.

idézi a Guardian Lucy Hutchingsot, az English Heritage projektvezetőjét. – Ez egy hihetetlenül látványos és izgalmas sport. A ló és a lovag tökéletes képzettsége lenyűgöző tud lenni. Hiszek benne, hogy helye van az olimpián."

Meglenne a maga hangulata, annyi szent Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Miután az érvelés szerint az atlekusság, az erő, a kitartás és a magas fokú lovastudás is olyan készség, amit nagyra értékel az olimpiai mozgalom, az EH biztos a dolgában. Már meg is voltak az első puhatolóző tárgyalások a Nemzetközi Lovas Szövetséggel és a NOB-bal is.

Ez sem rosszabb, mint a görkori

Az angolok érvelésében az is szerepel, hogy, ha 2020-ban Tokióban a programba kerülhet a görkorcsolyázás, akkor kizárt, hogy egy ezer éves múltra visszatekintő, fénykorát a 15-16. században élő látványsport ne férjen be be a programba.

„Ha csak abból indulok ki, hogy az elmúlt évtizedekben milyen elvárásoknak kellett, hogy megfeleljen egy sportág az olimpiai programba kerüléshez, akkor

– mondta Dominic Sewell, az EH lovagi torna szakértője, aki szerint egy kis szervezéssel már 2020-ban ott lehetnek a világ legjobb lovas bajvívói az olimpián.

A fair play, mint olimpiai eszme ugyancsak jelen van a sportágban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A lovas bajvívás egyébiránt valóban rendkívül komoly fizikai felkészültséget igényel, elvégre egy 20 kilós páncélban kell megülni egy vágtázó lovat, miközben egy négy méteres dárdával kellene kibillenteni az ellenfelet a nyeregből. De nem csak a lovastól, hanem a lótól is extra készségeket igényel a sportág.

A lovak is tudnak

„A ló olyan állat, amelyiknek a génjeiben van, hogy elszaladjon a dolgok elől,

– érzékelteti Sewell a sportág egyik nehézségét. Azaz a lónak legalább olyan jól idomítottnak kell lennie, mint az olimpiai programban szereplő díjlovaglás során használt sporttársaiknak.

A lovagi torna olimpiai programba kerülésének még az sem lehet akadálya, hogy nem elég elterjedt a világban. Az ügyben aláírásgyűjtést elindító EH szerint Anglián kívül is számos országban rendeznek tornákat Belgiumtól Új-Zélandig, de 1962 óta az Egyesült Államokbeli Maryland államnak is ez a hivatalos sportja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!