A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Kikapott és a bronzéremért vívhat a magyar férfi kardcsapat

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, vívás, kard, kardcsapat, Decsi Tamás, elődöntő, 2021.07.28.
Italy's Enrico Berre' (L) compete against Hungary's Tamas Decsi in the men's sabre team semifinal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 28, 2021. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Drámai mérkőzésen a magyar férfi kardcsapat 45-43-ra kikapott Olaszországtól és nem jutott döntőbe a tokiói nyári olimpián.
Vágólapra másolva!

Luca Curatoli ellen kezdte meg az elődöntőt Szatmári András. Az olaszok minden hájjal megkent csapatként, s óriási színészekként ismertek a kardozók között, nem volt tehát könnyű dolga a magyaroknak. Mindenesetre ez a meccs jóval szorosabbnak ígérkezett, mint az amerikaiak elleni negyeddöntő. Szatmári nem kezdett jól, s bár az öt találatig menő asszóban vezetett, végül mégis Curatoli nyert 5-3-ra.

Enrico Berre' és Szilágyi Áron csatája Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Következett az egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron és Luigi Samele összecsapása. Szilágyi hatalmas lendülettel kezdett és sorozatban öt tust adott úgy, hogy egyet sem kapott. Ezzel 8-5-re már a magyarok vezettek. Végül Samele csak egyszer tudta a magyart megvágni - Szilágyi 7-1-re nyerte a második csörtét és 10-6-os magyar vezetéssel adta át a stafétát Decsi Tamásnak, aki Enrico Berre ellen vívott.

Decsi már az amerikaiak ellen is remekül vívott, abban reménykedtünk, hogy megmarad a formája. Berre végül 5-4-re nyert a magyar ellen, de ami ennél fontosabb volt, hogy az első három meccs után 15-11-re vezetett Magyarország.

A negyedik mérkőzés Szatmárira várt a becserélt és veterán olimpiai bajnok, 42 éves Aldo Montano ellen. Az olaszok tehát meghúzták a cserét és beküldték a földkerekség legnagyobb vívószinészét, aki a 2004-es olimpián csalással nyert aranyat Nemcsik Zsolt ellen. Szatmárinak iszonyatosan nehéz dolga volt, mert Monatno ellen sokszor nem elég a szimpla sportteljesítmény, ide különleges idegek kellenek. Montano végül igazolta, hogy mekkora klasszis, mert 6-5-re nyert, de még mindig mi vezettünk 20-17-re.

Decsi Tamás következett Curatoli ellen. Az olasz többször a vezényszó előtt indult, ezért piros lapot kapott. Decsi meg észnél volt és 5-4-re nyert. Ezzel az ötödik asszó után is négy tussal, 25-21-re vezetett Magyarország.

Szilágyi Áron és Berre vívta a hatodik csörtét. Az olasz 4-1-el kezdett és összesítésben egy tusra hozta fel a taljánokat. Szilágyi erre összekapta magát és hatalmas vívással 1-4-ről 5-4-re fordított. Az utolsó kör előtt a magyarok öt tussal, 30-25-re vezettek.

Decsi Tamásra várt a nagyon nehéz feladat Aldo Montano ellen. Montano mindent bevetett. S ez hatásos volt, mert 4-1-re húzott el. Mint egy falat kenyér, úgy kellett az újabb Decsi-tus. És ezek, ha nem könnyen, de megérkeztek. 7-3-as Montano vezetésnél 1 tus volt a magyarok előnye. Ekkor Decsi vágott egyet, találat, majd még egyet és ezzel lezárta a meccset. Montano 7-5-re ugyan nyert, de 35-32-re Magyarország vezetett.

A nyolcadik meccset Szatmári vívta Berre ellen. Óriási baj történt, Berre 5-0-ra elhúzott. Ezzel már az olaszok vezettek 2 tussal. Innen kapaszkodott vissza Szatmári, de nagyon meleg volt a helyzet. Berre végül 8-4-re nyert és ezzel az utolsó meccs előtt az olaszok vezettek 40-39-re.

Luca Curatoli Szatmári András ellen vív Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Az utolsó, mindent eldöntő meccset Szilágyi vívta Curatoli ellen. A háromszoros egyéni olimpiai bajnokra várt tehát a feladat, hogy fordítson. Curatoli szerezte az első találatot, majd Áron egyenlített. Megint Curatoli következett, kétszer, 43-40 az olaszoknak. Szilágyi ekkor vágott egyet, 43-41. Iszonyatos volt a feszültség. Szilágyi újabb tust adott. 43-42. Majd újabbat. 43-43. Hihetetlen. Ekkor Curatoli betalált, 44-43 az olaszoknak. Nekik egy tus kellett, nekünk kettő. Az olaszoké volt az utolsó találat, így a magyar csapat nem jutott a döntőbe. Ami - az előzetes esélyeket nézve - némi csalódás.

értékelt önkritikusan Szatmári András. - "Sajnáltam, hogy a végén nem tudtam vezetéssel átadni, mert szerintem akkor nyertünk volna. Áron így is közel volt ahhoz, hogy megfordítsa, de a vége nagyon pechesen alakult. 43-43-nál nem szólalt meg a gép, pedig egyértelmű találatot adtunk, amit aztán végül mi kaptunk. Ez röhejes, főleg egy olimpiai elődöntőben. Aztán az utolsó tus is kétes volt."
Hozzátette: most az a feladat, hogy minél gyorsabban túltegyék magukat a vereségen. "Aztán megyünk a bronzéremért, amiről azért ne beszéljünk úgy, mintha egy semmi lenne, megpróbáljuk megszerezni" - mondta.

A magyar férfi kardcsapat a harmadik helyért léphet pástra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Decsi Tamás úgy fogalmazott, mindannyiuk számára megfelelő motiváció, hogy Magyarország ebben a számban 25 éve nem nyert érmet olimpián. "Nekem személy szerint is csak ez az egy érem, az olimpiai hiányzik a gyűjteményemből, nagyon bízom benne, hogy sikerül megszereznünk" - mondta a 38 éves kardozó.
Elárulta: várhatóan cserélni fognak a harmadik helyért sorra kerülő mérkőzésre, Gémesi Csanád vélhetően őt váltja majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!