Vágólapra másolva!
Szerdán a magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen Németország együttesét fogadja. A népstadionbeli összecsapás azonban nemcsak a német sztárok miatt lesz érdekes, ezzel a találkozóval ünnepli ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállása 100 éves évfordulóját.

Jancker a májusi Bajnokok Ligája-döntő után

Az összecsapásnak paradox módon mintha a háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok háza táján tulajdonítanának nagyobb jelentőséget, úgy látszik, a nosztalgikus hangulatú teutonok még mindig nem felejtették el az 1954-es világbajnoki döntőt (még inkább az azt két héttel megelőző, 8-3-as magyar győzelemmel végződött vb-csoportmeccset), vagy akár az 1959. augusztus 11-i, a Népstadionban játszott, szenzációs 4-3-at. Itt lesz a Népstadionban a német futball krémje, a teljes vezérkar, Gerhard Mayer-Vorfelderrel, a DFB (Deutsche Fussballbund) elnökével és Franz Beckenbauerrel, az egyik alelnökkel az élen.

És persze maga a válogatott is legerősebb összeállításában lép fel, leszámítva Carsten Ramelow-t, a Bayer Leverkusen hátvédjét, aki eltiltása miatt nem szerepelhet szeptember elsején az angolok ellen, és Mehmet Schollt, aki viszont sérült. (Ramelow az Albánia elleni vb-selejtezőn kapott piros lapot.)

Jellemző egyébként a Németországban a nemzeti tizenegy jó szereplése hatására magasra csapott futball-lázra, hogy már mind a müncheni német-angolra, mind pedig az október 6-i, gelsenkircheni német-finnre minden jegy elővételben elkelt. (Utóbbi összecsapás a vadonatúj Arena "AufSchalke" nemzetközi avatója lesz.) A tavalyi Eb-katasztrófa óta tíz hivatalos, nemzetek közötti meccse közül hetet megnyert a Nationalmannschaft - köztük olyan eredményekkel, mint a spanyolok elleni 4-1 vagy a londoni 0-1 -, tétmeccsen veretlen, és csupán a világ- és Európa-bajnok Franciaországtól, valamint Dániától szenvedett vereséget, barátságos összecsapásokon.

Csoda-e, hogy a 2000. július 2-án hivatalba lépett, edzőként a legmagasabb szinten debütáló Völler, a Németország-szerte "a mi Rudink" kedveskedő elnevezéssel illetett egykori 90 szeres válogatott csatár népszerűsége már-már az eget verdesi?

A legnagyobb magyar győzelem az 1954. június 20-án játszott vb-csoportmérkőzés volt, melyen 8-3-ra vertük a későbbi világbajnokot, Kocsis (4), Hidegkuti (2), Puskás és Tóth II. góljaival. A legsúlyosabb vereségünk 1941. április 6-án következett be, amikor Berlinben, 70 000 néző előtt 7-0-ra kaptunk ki a Fritz Waltert (!) és a későbbi csapatfőnök Helmuth Schönt is felvonultató Bombenelftől. A bombacsapat góljait Schön és Hahnemann (2-2), Walter, Janes és Kobierski szerezte.

Óriási zakót kaptunk 1974. április 17-én a dortmundi Westfalenstadionban, az 5-0-s meccsen már teljes fegyverzetében pompázott a későbbi világbajnok (nyugat)német válogatott. Az összeállítás: Nigbur - Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck (Bonhof), H. Kremers - Wimmer (Hölzenbein), Cullmann, U. Hoeness (Flohe) - Grabowski, G. Müller, E. Kremers. Ez bizony Maier, Breitner és Overath híján a Hollandiát a döntőben 2-1-re verő együttes!

Fotó: Reuters
A németek "Rudija"

Kiprich József, az egykori Tatabánya- és Feyenoord-sztár háromszor is játszott a németek ellen: 1985-ben, 1987-ben és 1994-ben, azaz a három utolsó meccsen. Jó a mérlege "Kipunak": egyiket sem veszítettük el, 16 éve, Hamburgban pedig 1-0-ra megvertük őket! "Feledhetetlen esztendő feledhetetlen mérkőzése volt az a 0-1" - emlékezik a 38 éves Kiprich. "1985-ben mi voltunk a kontinens legeredményesebb csapata, a egyikünket sem lepte meg a győzelem. Péter Zoli a 47. percben rúgta az egyetlen gólt. Senki se higgye, hogy gyenge német válogatottat győztünk le, bő egy évvel később ugyanez a csapat vb-döntőt játszott Maradonáékkal. Néhány név a németektől: Stein, Berthold, Briegel, Littbarski, Matthäus, Magath, Rummenigge, Völler. Az 1987 novemberében játszott 0-0-s mérkőzés már kevésbé volt élvezetes, bár eredményként könyveltük el a Kohlert, Matthäust, Littbarskit, Klaus Allofsot felvonultató ellenféllel szemben elért ikszet. Az 1994-es 0-0 idején Mészöly Kálmán volt a kapitány, abban a csapatban az 'öregek' - jómagam és Détári - mellett bemutatkozott a 17 és fél éves Lisztes."

Lisztes a 66. percben lépett pályára Klausz helyén, és ma is emlékszik a találkozó minden percére. "Akkoriban már érdeklődött utánam a Stuttgart, ezért duplán izgultam" - mondja a Werder Brement erősítő, most 25 éves Lisztes. "Mindig van egészséges lámpalázam, de életem első válogatott meccsén, éppen a németek ellen alig láttam az idegességtől. De csak addig, amíg a 66. percben pályára nem küldött Mészöly Kálmán. Volt egy lövésem, és arra is emlékszem, hogy Hässler hátulról felvágott."

"A szerdai mérkőzés nekem különleges, mert eddig még csak egyszer léphettem pályára bajnokin a Werderben" - folytatta Lisztes. "Jó játékkal felhívhatom magamra Schaaf edző figyelmét. Két klubtársam, Baumann és Bode tagja a német keretnek, sokat beszélgetünk az esélyekről. Javul a német futball, válogatott- és klubszinten is. A Bundesligát elársztották a remek brazil légiósok. Nekünk, kinti magyaroknak - Sebők Vili, Mátyus Jani, Király Gabi, Dárdai Pali és jómagam - pluszmotivációt jelent, hogy kenyéradó gazdáink legjobbjai ellen bizonyíthatunk."

A magyar keret:
Kapusok: Király (Hertha), Babos G. (Breda)
Védők: Pető T. (Breda), Sebők V., Mátyus (Cottbus), Hrutka (FTC), Korsós Gy. (Sturm), Győri (MTK), Kiss Gy. (Dunaferr)
Középpályások: Lisztes (Werder), Halmai (Hapoel), Dárdai (Hertha), Illés (MTK), Lendvai (Charleroi)
Csatárok: Tököli (Dunaferr), Kabát (Göztepe), Horváth F. (Maccabi), Korsós A. (Salzburg), Waltner (ZTE), Gera (FTC)

Bicskei várható kezdőcsapata: Király - Korsós Gy., Sebők V., Mátyus - Pető T., Lisztes, Halmai, Korsós A. - Kabát, Tököli.

A német keret:
Kapusok: Kahn (Bayern), Lehmann (Borussia D.)
Védők: Baumann (Werder), Böhme (Schalke), Kehl (Freiburg), Linke (Bayern), Rehmer (Hertha), Wörns (Borussia D.), Ziege (Tottenham)
Középpályások: Asamoah (Schalke), Bode (Werder), Deisler (Hertha), Hamann (Liverpool), Ricken (Borussia D.)
Csatárok: Bierhoff (Milan), Jancker, Zickler (Bayern), Klose (K.Lautern), Neuville (Leverkusen)

További barátságos találkozók:
Bosznia-Hercegovina - Málta, Szarajevó 17 ó
Finnország - Belgium, Helsinki 18 ó
Litvánia - Izrael, Kaunas 18 ó
Oroszország - Görögország, Moszkva 17 ó
Szlovákia - Irán, Pozsony 19.30
Izland - Lengyelország, Rejkjavik 20 ó
Szlovénia - Románia, Ljubljana 20.15 ó
Csehország - Koreai Köztársaság, Drnovice 16.45 ó
Lettország - Ukrajna, Riga 17.30
Norvégia - Törökország, Oslo 19 ó
Svédország - Dél-Afrikai Köztársaság, Stockholm 19 ó
Bulgária - Macedónia, Szófia 19.30 ó
Írország - Horvátország, Dublin 20.30 ó
Ausztria - Svájc, Bécs 20.30 ó
Franciaország - Dánia, Nantes 20.45 ó
Anglia - Hollandia, London 21 ó
Portugália - Moldova, Faro 22 ó

Ch. Gáll András

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről