Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!

"Vesztegetésen közvetlen pénzjuttatást értek?"



Szombaton zárt ajtók mögött, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i székházában megkezdődött a Salt Lake City-i téli ötkarikás játékok kapcsán vesztegetési botrányba keveredett személyek meghallgatása. A bizottság azt vizsgálta, hogy 13 tagja elfogadott-e nagy értékű ajándékokat az amerikai szervezőktől azért, hogy Salt Lake City rendezhesse a 2002-es téli olimpiát. Miközben újabb információk kerültek elő más vesztegetési ügyekről, a bizottság hat tag kizárására tett javaslatot.

Sydney, Nagano, Lillehammer - mindenki benne van?

John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke pénteken elismerte, hogy 35-35 ezer dollárt ajánlott fel ösztönzésképpen két afrikai NOB-tagnak a 2000-es olimpia helyszínének kijelölése előtti este. Bár az nem derült ki, hogy a kenyai Charles Mukora és az ugandai Francis Nyangweso elfogadta-e az összeget, de az ismeretes, Sydney éppen két szavazattal előzte meg Pekinget. Most az is kiderült, az AOC 11 afrikai országból sportolókat látott vendégül, akik ingyen használhatták a sportlétesítményeket. A meghívás mintegy 1,9 millió ausztrál dollárt (1,2 millió amerikai dollár) emésztett fel.

"Nem kaptam pénzt az ausztráloktól. Nincs szó korrupcióról, hacsak a szervezők társaságában elfogyasztott vacsora nem minősül annak" - mondta később a NOB ugandai tagja.

Coates közölte: nem mond le tisztségéről. Erre a bejelentésre azután került sor, hogy Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának ausztrál tagja magánvéleményének hangot adva kijelentette: az ügy Coates elnökségébe kerülhet. Gosper szerint az AOC elnökének tette túlmegy a jó ízlés határán, és még az ausztrál rendezés is veszélybe kerülhet. John Coates viszont úgy véli, nincs miért lemondania, hiszen amit a vezetése alatt működő ausztrál bizottság tett, az engedélyezett határokon belül maradt.

"Az olimpiai játékok rendezési jogáért vívott küzdelemben megengedett a nemzeti olimpiai bizottságok támogatása" - fogalmazott Coates.

Az ausztrál politikai és sportvezetés vasárnap megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a 2000-es nyári olimpia Sydneyben történő megrendezését. "Meg vagyok róla győződve, hogy a következő nyári játékokra Sydneyben kerül sor, és hogy az esemény sikeres lesz" - mondta Tim Fischer, Ausztrália miniszterelnök-helyettese.

Az esettel kapcsolatban a NOB szóvivőjeként maga Kevan Gosper fogalmazta meg szombaton a nemzetközi bizottság véleményét, mely szerint semmi sem veszélyezteti Sydney rendezési jogát.

Korábban, az 1994-es, Lillehammerben megrendezett téli olimpiával kapcsolatban is felmerült a korrupció vádja, Arne Haugestad, a helyi szervezőbizottság egyik volt tagja azonban a Dagbladet című norvég lapnak szombaton azt nyilatkozta, hogy jogi szempontból nem történt megvesztegetés.

"Vesztegetésen közvetlen pénzjuttatást értek" - pontosított a lapban Haugestad, aki hozzátette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak vendéglátására fordított összeg sosem lehet jelentéktelen. A NOB két mexikói tagjának fogadására például 150 ezer norvég koronát (20 ezer dollárt) költöttek a norvég pályázók.

Haugestad elmondta, hogy ugyan valóban az egyik mexikói NOB-tag fia, Javier Ramirez Campuzano mutathatta be hivatalosan a lillehammeri játékok kabalafiguráját, ám ehhez semmi köze nem volt annak, hogy az apja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban tevékenykedik.

Juan Antonio Samaranch NOB-elnök elismerte, a jelenleg érvényben lévő olimpiai helyszínek kijelölésére hivatott szavazási rendszer nem tökéletes, de például Salt Lake City esetében, amikor az első helyezett 47 voksot kapott, míg a többi jelentkező egyike sem érte el a 15 szavazatot, akkor egészen bizonyos, hogy a választás tiszta.

"Tudtam, hogy keringenek pletykák a korrupcióról. Megpróbáltuk megváltoztatni a rendszert, de nem sikerült. Tanulunk az esetből, és a vétkeseket megbüntetjük" - nyilatkozta Samaranch.

A vesztegetési botrány az elmúlt évi téli játékoknak otthont adó Naganót is elérte. Emlékezetes, hogy több japán napilap arról cikkezett, hogy a szervezők nagy értékű ajándékokat adtak NOB-tagoknak. Nagano kormányzója, Josimura Goro ugyanakkor biztosította a NOB-ot, hogy minden tőle telhető segítséget megad, hogy kiderüljön a japánok ártatlansága.

"Az biztos, hogy rendkívül sok pénzt költöttünk az előkészületekre, de az amiatt volt, mert a rendezésért folyó versengés világméreteket öltött. Nem vétettünk a szabályok ellen" -
mondta Josimura, aki a naganói kandidálási bizottság elnöki posztját is betöltötte.

Bob Hunter, Salt Lake City olimpiai pályázati bizottságának (SLOC) egykori alkalmazottja a holland Algemeen Dagblad című lapnak azt nyilatkozta, hogy Anton Geesink, a Holland Olimpiai Bizottság tagja és családja kétszer háromnapos úton vett részt amerikai nemzeti parkokban. Geesink feleségével és unokájával 1994 júliusában a Yellowstone és a Grand Teton nevezetességeit látogatta meg az amerikai szervezők költségén.

Az 1964-es olimpián cselgáncsban aranyérmet szerzett Geessink rajta van azon a listán, amely a vesztegetési botrányban érintett 13 személy nevét tartalmazza.

Hodler Samaranch mellett

Marc Hodler, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság svájci tagja, aki korábbi nyilatkozatával kirobbantotta a 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogát elnyert Salt Lake City pályázatával kapcsolatos korrupciós ügyet, a végrehajtó bizottsági üléssel egy időben védelmébe vette Juan Antonio Samaranchot, a NOB első emberét: "Juan Antonio Samaranchnak a NOB élén kell maradnia. Ha távozik, az azt jelenti, hogy én is távozom. Ha a becsületes emberek elmennek, ki marad a NOB-ban?" - nyilatkozta a veterán sportvezető az újságíróknak, akik felvetették a NOB-elnök idő előtti távozásának lehetőségét.

Marc Hodler egyszersmind elégedetten szólt arról, ami jelenleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban zajlik. "Fájdalmas, de szükséges pillanatokat élünk át. Mindezek után
jobban fogjuk érezni magunkat, és elfelejtjük a kellemetlenségeket."

Manchester nyolcmillió dollárt kér

Graham Stringer, Manchester 2000-es olimpiára vonatkozó pályázati bizottságának vezetője szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kárpótolnia kellene azokat a városokat, amelyek lemaradtak a rendezésről.

"Több mint 12 millió dollárt költöttünk a pályázatra, és most kiderült, hogy Sydney ennek az összegnek a tizedéért afrikai nemzeteket támogatott. Szerintem a NOB nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az esetleges megvesztegetéseket elkerülje" - mondta Stringer.

Az AFP francia hírügynökség a The Sunday Times című brit lapra hivatkozva vasárnap azt közölte, hogy Manchester városa kártérítésként ötmillió angol fontot (megközelítőleg nyolcmillió amerikai dollárt) fog követelni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. A nyári olimpiai játékok megrendezéséért eddig kétszer sikertelenül pályázó angol város azt sérelmezi, hogy a NOB nem biztosította a tisztességes verseny feltételeit.

Hat tagot zárhatnak ki - már hárman lemondtak

A 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogát elnyert Salt Lake City pályázatával kapcsolatban korrupciós vádakkal illetett 13 NOB-tag közül szombaton hat jelent meg személyesen Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága előtt, hogy szóban is válaszoljon az ellene felhozott vádakra.

A NOB közleménye szerint korábban már mind a 13 tag levélben tájékoztatta álláspontjáról a vizsgálóbizottságot, ám közülük hatan személyesen is jelen kívántak lenni a NOB-vb hétvégi ülésén. A többieket a nemzetközi szervezet arra figyelmeztette, hogy ügyükben az írásos anyag alapján hozza meg a döntését.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága vasárnapi lausanne-i ülésén úgy határozott, hogy hat jelenlegi tagja kizárásának elfogadására vonatkozó javaslatot fog a NOB márciusban összeülő plenáris ülése elé terjeszteni - közölte Juan Antonio
Samaranch a sajtótájékoztatóján.

Amennyiben a NOB-fórum elfogadja a végrehajtó bizottság javaslatát, a kongói Jean-Claude Ganga, a mali Lamine Keita, a szudáni Zein el-Abdin Abdelkadir, a kenyai Charles Mukora, a chilei Sergio Santander és az ecuadori Augustin Arroyo kényszerül majd elhagyni a NOB-ot. A szváziföldi David Sibandze, aki szintén kizárásra számíthatott, még a vb-határozat nyilvánosságra hozatala előtt lemondott. Döntését a NOB vezérkara elfogadta.

A végrehajtó bizottság döntése értelmében a holland Anton Geesinkre megrovás vár, míg a szintén gyanúba keveredett orosz Vitalij Szmirnov, a dél-koreai Kim Un Jong és az elefántcsontparti Louis Guiranou-N'Diaye ügyében csak később születik javaslattétel, mivel a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem lehetett megállapítani bűnösségük mértékét.

Már korábban - a vb-ülés előtt - lemondott NOB-tagságáról a finn Pirjo Häggman és a líbiai Basir Mohammad Attarabulszi.

A vasárnap este megtartott sajtótájékoztatón Juan Antonio Samaranch, a NOB spanyol elnöke kijelentette, hogy nem mond le, a 2001-ig szóló mandátumát szeretné kitölteni. Az 1980 óta hivatalban lévő elnök azonban a NOB rendkívüli plenáris ülésén újra kérni fogja a 114 tag támogatását. A végrehajtó bizottság 11 tagja már az e hétvégi tanácskozáson "feltétlen támogatásáról" biztosította az elnököt.

Schmitt Pál a megtisztulásról

"A NOB végrehajtó bizottságának vasárnap este nyilvánosságra hozott döntése a megtisztulás folyamatának első, de igen lényeges lépését jelentheti" - nyilatkozta Schmitt Pál, a NOB első alelnöke az MTI-nek.

Schmitt Pál elmondta: írásban kérik fel az elmúlt tíz esztendőben olimpiai rendezésre pályázott valamennyi város vezetőit, hogy ha bárminemű korrupciós ügyre vagy megvesztegetési szándékra utaló bizonyítékkal rendelkeznek, azt záros határidőn belül bocsássák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendelkezésére.

Az olimpiai játékok helyszínének kijelölését a jövőben, így már a 2006-os téli olimpia esetében is új módszerrel végzi a NOB. Samaranch vezetésével tizenöt tagú testület, s nem a teljes NOB dönt majd júniusban a téli játékok helyszínéről. A NOB ülésén a tagság választ nyolc NOB-tagot, akiknek egyike sem lehet vb-tag, mellettük három sportoló, a nemzetközi sportszövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok egy-egy képviselője, továbbá a NOB korelnöke - aki jelenleg Joao Havelange, a FIFA volt elnöke -, valamint a pályázatot felülvizsgáló bizottság vezetője, a japán Igaja határoz a helyszínről. Mindez azt is jelenti, hogy megszűnik a NOB-tagok látogatása a pályázó városokba.

A megtisztulás érdekében teendő további lépésekről Schmitt Pál azt mondta: "Mindenekelőtt lezárja a munkáját a Salt Lake City ügyében létrehozott bizottság, amelynek én is tagja vagyok, majd rövid időn belül etikai bizottságot hozunk létre. Ebben a többség nem NOB-tag lesz, hanem a nemzetközi sportélet kiemelkedő, ismert személyiségei alkotják a testületet, amely elősegítheti a további megtisztulást. Az elsősorban Salt Lake Cityvel kapcsolatban felmerült vesztegetési botrány, amint azt Samaranch elnök is kijelentette, nagyon komoly lecke volt, amiből természetesen igyekeztünk a megfelelő tanuságokat levonni. A NOB nem mutogat másokra, nem azokban keresi a hibát, akik esetleg megvesztegetéssel kísérleteztek, hanem saját tagjainkat érezzük vétkesnek, akikkel szemben az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is fellépünk. A NOB elnöke különben a vasárnap esti sajtótájékoztatón elnézést kért Utah állam polgáraitól, az olimpiai mozgalomban részt vevőktől, az olimpiai családhoz tartozóktól, és határozottan kijelentette: minden remény megvan arra, hogy az új évezredet az olimpiai mozgalom megtisztultan kezdheti el."

"A megtisztulás következő állomását - tette hozzá Schmitt Pál - a február 2. és 4. között tartandó doppingellenes világkonferencia jelentheti, ahol a tiltott teljesítményfokozással szembeni egységes fellépésről döntenek majd."

Sion és Torino előnyben 2006-ra

Időközben Lausanne-ban közzétették a 2006-ban esedékes téli olimpia rendezésére pályázott helyszínek NOB-értékelését. A 218 oldalas jelentés alapján a svájci Sion és az olaszországi Torino tűnik legesélyesebbnek az olimpia házigazdai szerepének elnyerésére.

Sion pályázatával kapcsolatban a NOB helyszínelő küldöttsége nem fogalmazott meg kritikát. Az értékelés külön kitér arra, hogy Svájcban az olimpia rendezésének jelentős a társadalmi támogatottsága, az országban stabil a politikai rendszer, és a környezet is nagyon alkalmas a versenyek megrendezésére. A terv szerint a jeges sportokat a Rhone völgyében, a síszámokat pedig a Siont övező hegyekben bonyolítanák le.

Torino pályázata is lenyűgözte a NOB-bizottságot, ám az olasz város esetében a várható közlekedési problémákra is felhívta a figyelmet. A sílövőversenyek tervezett helyszínére egy forgalmas - gyakran beduguló úton - lehet eljutni, ráadásul az egyes helyszínek túlságosan távol találhatók egymástól. Az alpesi számoknak helyet adó sestrierei helyszínt a NOB-bizottság kiválónak minősítette, és érdekesnek tartotta azt a tervet is, mely szerint az olimpiai falut Torino történelmi negyedében alakítanák ki.

Helsinki pályázatával egyetlen nagy gond van, nevezetesen az, hogy magas hegyek hiányában az alpesi versenyeket a norvégiai Lillehammerben kellene megrendezni, amely azonban meglehetősen messze található a finn fővárostól, ez pedig logisztikai és szervezési nehézséget okozhat.

A NOB értékelő bizottsága szerint az ausztriai Klagenfurt pályázata is érdekes, ám az olaszországi és szlovéniai helyszínek tervezett bevonása - a finn esethez hasonlóan - szervezési gondokkal járhat. A bobversenyeket például egy az olimpiai falutól 4 és fél órára található helyszínen rendeznék meg.

A lengyelországi Zakopane kapcsán a helyszínbejárás során problémaként merült fel a város közelében lévő nemzeti park állagának megőrzése, valamint az a tény, hogy a Kasprowy Wierch alpesi helyszíneihez nem is vezet út. A NOB a versenyzők elhelyezésének lehetőségeire vonatkozóan sem kapott kelégítő választ.

A szlovákiai Popráddal kapcsolatban a bizottság megállapította, hogy kellemes környezetben tervezik megrendezni a versenyeket, ám még sok létesítményt kell felépíteni ahhoz, hogy a programot biztonságosan le lehessen bonyolítani.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság júniusi szöuli ülésén dönt arról, melyik helyszín kapja a rendezés jogát.

Ajánló:

Mindent egy helyen az Eb-ről