Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!

Amerikai állítások Schmitt Pállal kapcsolatban



Az Atlanta Constitution című lap szerdai száma arról írt, hogy annak idején az olimpiai rendezés jogának elnyerése érdekében tevékenykedő bizottság tervbe vette: a Georgiai Egyetemen ösztöndíjhoz segítse Schmitt Pálnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának egyik lányát. "Az ajánlatra soha nem került sor, de ha megtörtént volna, akkor sem fogadom el" - nyilatkozta Schmitt Pál.

A Schmitt-család Amerikában elérhető tagjai - magyar újságírói érdeklődésre - leszögezték: a család egyetlen tagja sem végzett soha tanulmányokat a fent említett egyetemen.

Hétfőn egyébként a The New York Times is említést tett Anita DeFrantz amerikai NOB-tag azon közléséről, hogy a ,90-es évek elején - amikor Salt Lake City már pályázó volt a 2002-es téli olimpiára - telefonon beszélt a Dél-kaliforniai Egyetem sportügyekkel foglalkozó vezetőjével, és megkérte őt arra: vegye fontolóra, helyet kaphat-e az egyetem teniszcsapatában Schmitt Pál egyik lánya. A The New York Times megjegyezte: Schmitt Petra 1992 és 1995 között tanult a Dél-kaliforniai Egyetemen. A lap a beszámolójában hangsúlyozza: DeFrantz maga is cáfolta, hogy telefonon előadott kérésének bármilyen köze lett volna valamilyen "rábeszélési kísérlethez", Schmitt Pál Salt Lake City melletti szavazatának megszerzése érdekében.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnöke, egyben Magyarország svájci nagykövete csütörtökön az MTI-nek elmondta: három nappal ezelőtt tudta meg, hogy az 1996-os nyári ötkarikás játékokra pályázó Atlanta a rendezés odaítélése előtt megkereste volna őt, hogy egyik lányát ösztöndíjhoz segítse a Georgia Tech Egyetemen.

"Az ajánlatra soha nem került sor, de ha megtörtént volna, akkor sem fogadom el. Tudomásom szerint az amerikaiak belső feljegyzést készítettek arról, hogy miként lehetne NOB-tagok felé gesztust gyakorolni az 1990-es szavazás előtti utolsó pillanatban. Értesültem például olyan dolgokról, mint hogy az egyik NOB-tag szeret lovagolni és vásároltak volna neki ezzel kapcsolatos felszerelést. Az Atlanta Constitution írása valóban igaz azzal kapcsolatban, hogy létezett ez a belső feljegyzés, de az amerikai szervezők velem erről soha sem beszéltek. Egyébként nem is tudom, melyik lányomnak ajánlották volna fel az ösztöndíjat" - mondta Schmitt Pál.

A magyar sportdiplomatát, illetve lányait ezen a héten már másodszor hozták hírbe ösztöndíjakkal. A The New York Times hétfőn megjegyezte: Schmitt Petra 1992 és 1995 között tanult a Dél-Kaliforniai Egyetemen és teniszezett az egyetem csapatában, de amint a Schmitt-lány elmondta, saját magának, nem pedig édesapjának, illetve a 2002-es téli olimpia rendezési jogát elnyerő Salt Lake City képviselőinek köszönheti az ösztöndíjat. (Az egyetemi ösztöndíjas teniszezők nem lehetnek profik, nem vehetnek fel semmilyen pénzdíjat, tehát az egyetemek valósággal vadásznak a világranglista első néhányszáza közé tartozó - ilyen volt Schmitt Petra is - játékosokra. - A szerk.)

Az atlantai főszervező, Billy Payne tagadta, hogy az elgondoláson túl ténylegesen megkeresték volna Schmitt Pált lánya ösztöndíjával kapcsolatban. Anita DeFrantz amerikai NOB-tag pedig Salt Lake City sikeres pályázatával kapcsolatban cáfolta, hogy Schmitt Pál szavazatának megszerzése miatt kérte meg a Dél-Kaliforniai Egyetem sportügyekkel foglalkozó vezetőjét: vegye fontolóra, hogy helyet kaphat-e az egyetem teniszcsapatában Schmitt Petra.
(MTI)

Ajánló:

Mindent egy helyen az Eb-ről