Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!

A japán vizsgálók kilenc NOB-tagot vádolnak



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kilenc jelenleg, illetve korábban hivatalban lévő tagjával kapcsolatban merült föl vesztegetés vádja a múlt évben rendezett naganói téli olimpia rendezési jogának megszerzése körüli visszaéléseket vizsgáló japán bizottság jelentése alapján.

"A vizsgálat arra derített fényt, hogy az egyik gyanúsított a NOB szabályait megsértve az engedélyezettnél többször kereste fel Naganót a pályázati bizottság költségén, négyen több mint egy kísérő társaságában jártak ott. További négy személy esetében kiderült: családtagjaik és barátaik is a szervezők költségén jártak a japán városban" - mondta Jagi.

Nagano mindenáron meg akarta szerezni a rendezés jogát, ezért drága ajándékokkal kedveskedett az érintetteknek, nagyvonalúan vendégül látta őket. Erről azonban "a bizottság meggyőző bizonyítékokkal nem rendelkezik", mivel a vonatkozó dokumentumokat 1992-ben, a rendezési jogról született döntés után megsemmisítették.

A japán vizsgálóbizottság az 1991. évi naganói rendezési jogról hozott NOB-döntés előkészítése kapcsán megkérdezte a Szerencsejáték Szövetség vezetőjét is. A hírek korábban arról szóltak, hogy a szövetség a naganói pályázati bizottságtól mintegy 100 ezer dollárt kapott egyes afrikai országok "meggyőzésére", ám annak vezetője ezt cáfolta. Pénteken azt közölte, hogy a Szerencsejáték Szövetség saját, 1991-es költségvetéséből "önként" fordított több mint egymillió dollárt az afrikai NOB-tagok körében folytatott lobbizásra.

Az olimpiai mozgalmat érintő vesztegetési botrány hatására a napokban megalakult oszakai pályázati bizottság elhatározta, hogy tevékenységét egy független testület és közjegyző ellenőrzi majd. Oszaka a 2008. évi nyári olimpia rendezési jogának elnyeréséért nyújtja be pályázatát. (MTI)

Ajánló:

Mindent egy helyen az Eb-ről