Vágólapra másolva!

Négy vitatott büntető és a Dukla Praha idegenbeli meze

A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A Half man half biscuit angol rockbanda alighanem az egyik legfurcsább névvel rendelkezik, hiszen az elnevezés szerint félig emberek, félig pedig teasütemények - már ez is jelzi, hogy nem mindennapi együttessel van dolgunk.

Az 1985-ben alakult Half man half biscuit (vagy ahogyan rövidíteni szokták, HMHB) klasszikus, gitárközpontú post-punk bandának indult, első kislemezük, a The Trumpton riots 1986-ban vezette a független brit slágerlistát, és a zenekar a híres Glastonbury fesztiválon is fellépett.

A brit zenei szaksajtó ódákat zengett róluk, és amikor a második single-jük, a Dickie Davies eyes bekerült a legjobb 40 közé az angol listán, akkor a frontember, Nigel Blackwell kijelentette: a siker miatt túl kevés ideje jut a tévézésre, ezért feloszlatja a HMBH-t, és továbbra is munkanélküli segélyből fog élni.

Ezt persze nem kellett túl komolyan venni, de ugyanez igaz a zenekar legtöbb dalának szövegére is, hiszen Blackwell rendkívül ironikus és szatirikus, gyakran szürreális dalokat írt, amelyek a szélesebb közönség számára már nem voltak befogadhatók - viszont egy szűkebb réteg körében nagy népszerűségre tettek szert.


A HMBH rajongói közé tartozott a BBC híres lemezlovasa, John Peel is, akinek műsorában a banda többször is fellépett. A zenekar két-három évente jelentkezett egy nagylemezzel, és stílusuk csak minimálisan változott: a meghatározóak továbbra is Blackwell élményei a mindennapi életben, ami pedig a zenét illeti, a HMBH kissé elmozdult a blues és a folk irányába.

Az együttes futball iránti rajongása már meglehetősen hamar nyilvánvalóvá vált, hiszen a HMBH egy alkalommal azért mondott nemet egy televíziós szereplésre, mert annak időpontja egybeesett a Tranmere Rovers bajnokijával - márpedig a zenekar tagjai egyaránt ennek a csapatnak szurkolnak.

A foci, mint téma több dalukban is előfordul, így rögtön az első kislemezük B oldalán megtalálható az "All I want for Christmas is a Dukla Praha away kit" című szerzemény. A számban a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű asztali foci, a subbuteo az egyik főszereplő, amely mind a mai napig közkedvelt az angol fiatalok körében, és számtalan kiegészítőt lehet hozzá venni a különböző mezektől kezdve a stadionokig. A jelek szerint a nyolcvanas évek közepén a Dukla Praha idegenbeli meze nagy ritkaságnak számíthatott...

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről