Vágólapra másolva!
A Real Madrid hívei valószínűleg szorongva várják a bajnoki rajtot, hiszen a holtszezonban eddig nem sok örömük volt. A klub az elmúlt évekhez képest eddig csak minimálisan erősített, miközben a kulcsemberek egy része sérülés, az olimpia vagy az Eb utáni pihenés miatt alig vett részt a felkészülésben - ráadásul immár a Robinho-ügy is borzolja a kedélyeket a királyi gárdánál.

A Real Madrid az előző szezonban meglepően nagy fölénnyel nyerte meg a Primera División küzdelmeit: Raúlék tíz pontot vertek a második Villarreal CF-re, és rekordszámú pontot gyűjtöttek, tulajdonképpen egyetlen napig sem forgott komolyan veszélyben az elsőségük. Mindez részben a bajnokság előtt a kispadra került német mester, Bernd Schuster személyes diadala is volt, hiszen a germán szakember kinevezését, illetve elődjének, a szintén bajnokságot nyert Fabio Capellónak a menesztését sokan megkérdőjelezték.

Hogy a királyi gárda hívei nem voltak maradéktalanul elégedettek, az elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Bajnokok Ligájában viszonylag korán, már a nyolcaddöntőben búcsúzott az együttes, ráadásul "csak" az AS Romával szemben.

Azt előre sejteni lehetett, hogy az új idényre való felkészülés nem lesz egyszerű, elvégre a nyári Európa-bajnokságon a keretből nyolcan is részt vettek, és többen esélyesek voltak arra, hogy ott legyenek az augusztusi olimpián is. Az ötkarikás játékokra végül "csak" Fernando Gagót, Royston Drenthét és Marcelót nevezték: ők voltak azok, akik életkoruk alapján biztos résztvevőnek tűntek. A brazil szövetség Robinhót, az argentin pedig Gabriel Heinzét szerette volna túlkorosként kivinni Pekingbe, de a Real ebbe nem egyezett bele - ennek Robinho esetében később még lesz jelentősége.

Az első edzéseken mindenesetre meglehetősen kevesen vettek részt, és Schuster ifjúsági játékosokkal töltötte fel a keretet, akik úgy koptak ki a csapatból, ahogy az Eb-szereplők lassan felvették a munkát. Új igazolásokról pedig eleinte nem nagyon lehetett beszélni: a klub hiába vette meg még május végén a Racing Santander argentin középhátvédjét, Ezequiel Garayt tízmillió euróért, rögtön vissza is adták kölcsönbe egy évre a santanderieknek - arról nem is beszélve, hogy Garay szintén tagja volt az argentin olimpiai válogatottnak, vagyis a felkészülésben semmiképpen sem vehetett volna részt.

Rajta kívül még eurómilliókat fizettek ki két saját nevelésű focistáért, akik az előző idényekben más csapatoknál játszottak: a középpályás Rubén de la Red (aki a nyáron azért Eb-t nyert a spanyol válogatottal) a Getafe CF-től, míg Javi García a CA Osasunától jött vissza, és ketten együtt közel ötmillió euróba kerültek.

A madridiak elsősorban a Manchester United portugál klasszisának, Cristiano Ronaldónak a megszerzésére hajtottak, de a Vörös Ördögök ez ügyben hajthatatlanok voltak, és nem engedték el a középpályást, aki pedig nem titkolta, hogy legszívesebben Madridban folytatná pályafutását. Miközben nap mint nap ez az ügy volt a terítéken a sajtóban, az Arsenal FC elleni edzőmérkőzésen tovább fogyatkozott a Real kerete, hiszen a csapat holland középpályása, Wesley Sneijder térdsérülést szenvedett, és legalább három hónapra kidőlt a sorból - mire a madridiak szinte azonnal léptek, és 13 millió euróért megvették a Hamburger SV játékosát, Rafael van der Vaartot.

Mindezidáig azonban ő az egyetlen komoly igazolása a csapatnak, miközben a kiegészítő emberek közül megváltak Javier Balboától és Roberto Soldadótól, sőt, eladták azt a Júlio Baptistát is az AS Romának, aki a legutóbbi pontvadászatban az FC Barcelona elleni rangadón a győztes találatot szerezte a Camp Nouban.

Időközben eldőlt, hogy Cristiano Ronaldo idén nyáron biztosan nem érkezik, mint ahogyan a Real valószínűleg lemaradt a klubbal a nyáron szintén sokszor kapcsolatba hozott David Villáról is. Persze a játékoskeret még így is rendkívül erős, és a királyi gárda az előszezonban egy évvel korábban sem remekelt, de azért a madridisták kicsit aggódva látták, hogy a spanyol Szuperkupa döntőjének első mérkőzésén a csapat 3-2-ra kikap a Valenciától.

Igaz, azon a meccsen Schuster meglehetősen furcsa védelmet állított össze, elvégre kihagyta Sergio Ramost és Pepét is (Fabio Cannavaro továbbra is sérült, Marcelo pedig az olimpián volt), és az alaphelyzetben középpályás Javi Garcíát játszatta a hátsó alakzatban - akárcsak a nyári edzőmeccsek nagy részén.

Ezen a találkozón még ott volt a kezdő tizenegyben Robinho is, ám lehet, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor a Real Madrid mezében láthattuk. A brazil és ügynöke, Wagner Ribeiro az egész nyáron napirenden tartotta a Chelsea FC-hez való távozás gondolatát, azonban úgy tűnt, hogy az ügy kezd elcsendesedni - a minap azonban a focista kijelentette: legszívesebben Londonban folytatná pályafutását.

A Real pedig sarokba szorult, hiszen ugyanabba a helyzetbe került, mint a Manchester United Cristiano Ronaldo esetében - és a királyi gárda hivatalos nyilatkozatot adott ki, hogy egyetlen futballistát sem akar megtartani akarata ellenére. A jelek szerint már csak az a kérdés, hogy a londoniak mennyit hajlandóak fizetni Robinhóért (a hírek 30 millió euró körüli összegről szólnak), na meg az, hogy a brazilért kapott pénzből a Real augusztus 30-ig igazol-e még valakit.

De bárki is érkezik, annyi bizonyos, hogy Schusternek megint az utolsó pillanatban, sőt, a bajnokság közben kell majd megtalálnia az ideális csapatot - igaz, ez egy évvel korábban is remekül ment neki.

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről