Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 2008 ősze óta több mint félszáz blogbejegyzésben osztotta meg jobbára moszkvai élményeit az [origo] olvasóival. Elérkezett a sorozat lezárásának ideje, amelyhez nem is találhattunk jobb alkalmat a Szpartak Moszkva szegedi vendégjátékánál.

Kedden kora délután autóba ültem - több órába telt, mire kiástam a kocsit a Pécset elborító húszcentis hó alól -, majd elindultam a családdal Szeged felé, Baján keresztül, a szerb határral párhuzamos úton. Nem ment el az eszem, hogy a tél autózásra legkevésbé alkalmas napján ekkora útra vállalkoztam, csupán arról van szó, hogy szerdán este Szegeden játszik Euroliga-mérkőzést - egykori - szeretett csapatom, a Szpartak Moszkva.

Nem érkeztem üres kézzel, Tiffán Imre-borokat hoztam egy rekesszel, minden játékos kapott egy-egy palack új Cuvée-t. A cabernet sauvignon és a cabernet franc a borász fiáról, Lukácsról kapta a nevét (Lucas), ezek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, biztatnom kell a potenciális vevőket, hogy remek borról van szó - mi már megkóstoltuk.

Diana Taurasi palackjára azt írtam filctollal, hogy "a kosárlabda Diego Armando Maradonájának", ő ezt megköszönte, de jelezte, hogy a párhuzam egyetlen apróságban sántít: ő kevésbé problémás játékos, mint Maradona volt. Legalábbis eddig még.

Taurasi azt mondta, jövőre találkozhatnánk valamelyik európai csapatban, mert akkor még papíron európai marad (olasz vér is csörgedezik eriben), s így talán még kaphat munkát. Ezen a szerény megjegyzésen jót mosolyogtunk. Dee amúgy sms-ben kívánt nekem boldog újévet még szilveszter éjszakáján, s már akkor megírta, hogy Sabtaj nélkül semmi sem ugyanaz.

Most is megjegyezte, hogy milyen üres a csarnok a november 2-án meggyilkolt klubtulajdonos nélkül. Minden meccsen a kispadnál egy széket feketébe öltöztetnek, ráraknak egy doboz Parliament cigarettát - amit a főnök mindig szívott -, két mobiltelefont és egy üvegbe egy marék földet abból a tel-avivi temetőből, ahol örök álmát alussza.

A Szpartaknál mindenkinek 30 százalékkal csökkentették a fizetését, de van jó hír is, mert a csapat működik tovább, ezt a szezon mindenképpen végigjátsszák, sőt, bíznak benne, hogy zsinórban negyedszer is megnyerik az Euroligát. A 2010-2011-es szezonra azonban már sokan a távozás gondolatával foglalkoznak, a válság és a tragédia egy ilyen gazdag klubnál is megtette a hatását.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szása Kovaljov másodpedzővel

Sue Bird visszaérkezése - szerdán játssza első meccsét a sorozatban a kétszeres olimpiai bajnok amerikai játékmester - garantálhatja a csapatnak az Euroliga megnyerését, Taurasi azt mondta, már csak ő hiányzott. Sue olyan irányító, akitől a labda rendszerint oda kerül, ahová kell, s védekezésben mindig megfogja az ellenfél legjobbját, igaz, ez Tamás fiammal nem sikerült neki. Tomcsi 10-es Szpartak mezben jelent meg az edzésen, Sue Bird által korábban dedikált pólóban. Áprilisban találkoztak legutóbb, a nyolchónapos szünet kicsit megrontotta barátságukat.

Sylvia Fowles felugrott a nézőtérre, hogy üdvözölje Laci fiamat - akinek még a mai napig sincs Fowles-meze - megijesztve ezzel Donkó Orsolyát, a szegediek klubigazgatónőjét. Az Euroliga történetének első hivatalos zsákolónője megígérte Lacikának, hogy pótolja ezt a mulasztást.

Irina Oszipovának még mondtam viccesen, hogy megihatnánk egy sört, de sajnos nem lehet, mert nem várom meg a meccset. A center komolyra vette az invitálást, és közölte, nem kell szerda estig várni, a mérkőzés előestéjén is nyugodtan megihatjuk.

Természetesen a nagy kedvenc Lauren Jackson visszatérése, pontosabban annak meghiúsulása is szóba került. Pokey Chatman, a Szpartak vezetőedzője prózai egyszerűségű választ adott: mert a helyére igazolt Janel McCarville jobb az ausztrálnál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Este elmentünk vacsorázni egy szegedi halászcsárdába, meghívtam a teljes vezérkart, sok finom barackpálinkát, meg kiváló magyar borokat ittunk, s haltepertőt, halászlét és sült halat ettünk. Remek volt a hangulat és a cigányzene, s idővel megérkezett Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője, a szegedi kosárlabdaklub alfája és ómegája is.

Örültem a találkozásnak, jó volt látni, és gratulálni neki ahhoz, hogy egy évtized leforgása alatt milyen magasra építette fel a szegedi női kosárlabdát. Ő pedig kifejezte abbeli reményét, hogy talán végre férficsapatot fogok edzeni, vagy újból elmegyek külföldre légiósnak. Először nem értettem a célzást, aztán eszembe jutott, hogy tavasszal esetleg árthatnék a kispadon a Szeviép bajnoki ambícióinak.

Ebéd után elindultunk haza, nekivágtunk a havas országútnak, a meccset már nem várjuk meg. Jó érzés volt találkozni a barátaimmal. Éreztem, hogy hagytam nyomot magam után, tapasztaltam, hogy nekik is kedves emlék az együtt töltött csaknem másfél év.

De mégis hazaindulunk, mert Szegedtől Nyugatra van egy város, ahol még jobban szeretnek.

Mindent egy helyen az Eb-ről