Vágólapra másolva!

Brisbane is olimpiát rendezne

Brisbane, Ausztrália harmadik legnagyobb városa mérlegeli, hogy pályázik a 2028-as nyári olimpia megrendezésére.

Graham Quirk polgármester jelezte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, gazdaságos lebonyolítást célzó előírásai kedvezőek lehetnek a 2,2 milliós város számára, amely mellett - a nagyon kezdeti stádiumban lévő tervek alapján - a közeli Gold Coastra és Sunshine Coastra is jutnának versenyek, rendezvények.

Ausztrália harmadszor lehetne rendező

Fiona de Jong, az ausztrál ötkarikás szervezet főtitkára szerint az országban három város alkalmas nyári játékok rendezésére, és a Brisbane-nél nagyobb Melbourne 1956-ban, Sydney pedig 2000-ben már volt házigazda.

A 2028-as olimpia helyszínéről 2021-ben döntenek. Várható, hogy a 2024-es játékokra kandidálók közül többen 2028-ra is jelentkeznek.

2024-ért nagy a harc

A 2024-es olimpiáért Boston, Róma, valamint Németország egy városa - Hamburg vagy Berlin - jelezte, hogy versenybe száll, míg Párizs, Durban, Baku, Doha és Isztambul is komolyan érdeklődik.

A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.


A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017-ben, Limában dönt a NOB.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!