Vágólapra másolva!
A technika fejlődésének köszönhetően két olimpiai eredményt is szeretnének megváltoztatni az Ausztrál Atlétikai Szövetség vezetői. Szerintük az 1948-as női 200 méteres síkfutás, illetve az 1980-as férfi hármasugrás fináléjában is hibás döntések születtek, így Ausztrália lemaradt egy arany- és egy bronzéremről.

Az Ausztrál Atlétikai Szövetség arra kéri a nemzetközi szövetséget (IAAF), hogy vizsgáljon meg két olimpiai döntőt is az újonnan elterjesztett bizonyítékok fényében, és másítsa meg azok végeredményét.

Az ausztrálok szerint az 1948-as londoni olimpia női 200 méteres síkfutó számában a negyedik helyen végzett Shirley Strickland de la Hunty igazából a 3. lett, erről már 1975-ben előkerült egy bizonyíték, amelyet azóta sem vettek figyelembe.

Shirley Strickland két olimpiai aranyat gátfutásban, egyet 4x100-as váltóval nyert Forrás: Queensland Athletics

Háromszoros olimpiai bajnokként (80 gát: 1952, 1956; 4x100-as váltó: 1956) az ő dicsőséglistáján ez csak kisebb korrekció lenne, nem úgy, mint Ian Campbell esetében. Az 1957-es születésű atléta pályafutása legnagyobb sikerét az 1978-as Nemzetközösségi Játékokon érte el, ahol hármasugrásban a második lett. Az 1980-as moszkvai olimpián azonban aranyérmes lehetett volna, mert a negyedik ugrása hatalmasra sikerült - a becslések szerint 17,60 méterre repült -, de a bíró a piros zászlót emelte a magasba. Ugyan Campbell nem lépett be, de a bíró azt jelezte, hogy

ugrás közben, még repülő fázisban leért a lábfeje a rekortánra, emiatt érvénytelenítette a kísérletet.

Az ausztrálok most egy videofelvétellel szeretnék bizonyítani, hogy a bíró tévedett, azaz nem az észt származású szovjet Jaak Uudmäe, hanem Campbell érdemli meg az aranyérmet.

Én is ugró voltam; amikor láttuk, mi történt a moszkvai olimpián, mindannyian tudtuk, hogy ez igazságtalanság. Szeretném helyrehozni az akkori hibát” - nyilatkozta David Grace, az ausztrál szövetség elnöke.

Ian Campbell és az ominózus ugrás

Az ausztrálok egy precedensnek számító esetre is hivatkoznak: 1984-ben 100 méteres gátfutásban a francia Michele Chardonnet csak a 4. lett, de hónapokkal később bebizonyították a franciák a holtversenyt, így 1985-ben - az amerikai Kim Turner mellett - ő is megkapta a bronzérmet.

"A tudomány fejlődése lehetővé teszi a sportszervezeteknek, hogy felfedezzék a hibákat, és javítsák korábbi tévedéseiket. Szerintem még ennyi év után is ez az igazságos és helyes dolog" - tette hozzá Grace.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!