Tokióban a csapatkvalifikáció férfi kardozóink célja

rio 2016 olimpia szilágyi áron
Hungary's Aron Szilagyi celebrates after beating USA's Daryl Homer in the men’s individual sabre gold medal bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező időszakban az a cél, hogy sikerüljön egy olyan ütőképes csapatot kialakítani, amely sikeresen szerepel a kvalifikációs sorozatban, majd éremesélyesként lép pástra a tokiói olimpián - mondta Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője az M4 Sport pénteki Sportreggeli című adásában.

A szakembernek - aki 2015 őszétől irányította az ötkarikás bajnoki címét tavaly Rióban megvédő Szilágyi Áron felkészülését - másfél évre szól a megbízása, kétesztendős meghosszabbítási opcióval.
A hazai élmezőnyt illetően úgy fogalmazott a műsorban, hogy

a férfi kardvívásnak "elég szűk a keresztmetszete itt Magyarországon"

, egyáltalán nem bő az a versenyzői létszám, amely a válogatottat alkotja.

"Ezért is nagyon örülhetünk annak, hogy abból a tavalyi gárdából, amely ezüstérmet szerzett Rióban, áprilisban a világbajnokságon, mindenki folytatja a versenyzést ebben az olimpiai ciklusban is" - tette hozzá.

Decsi András Forrás: Decsi András / Facebook

A nyári játékokon tavaly női tőrben és férfi kardban nem szerepelt a programban csapatverseny, e két szakág számára tavasszal rendeztek Rióban vb-t, amely tesztversenye volt az olimpiának. A férfi kardozók - Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás összeállításban - az oroszok mögött végeztek a második helyen.

- mondta Decsi András.

A 39 éves vezetőedző megemlítette, elsősorban azt a célt tűzték ki, hogy a válogatott csapatként harcolja majd ki a tokiói részvételt, de, mint hozzáfűzte: "természetesen van egy egészséges egyéni rivalizáció a versenyzők között, ami nagyon hasznos".

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a világkupák többségén részt vesznek, mert bár az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak csak 2019 tavaszán kezdődik, fontos a stabil világranglista-pozíció, akár azért, hogy a világbajnokságokon jó ágra kerüljön a csapat, akár azért, hogy majd jó helyzetből vágjon neki az ötkarikás selejtezőnek.

Szilágyi Áron ünnepel edzőjével, Decsi Andrással (b), miután legyőzte az amerikai Daryl Homert a riói nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nemzetközi edzőtáborozások is szerepelnek a tervek között, mert hasznos, ha minél több erős külföldi versenyzővel készülhetnek együtt a magyar válogatott kardozók.
Szilágyi Áronról szólva úgy fogalmazott: szeptember végén visszakapcsolódott a munkába, "nagyon nehéz volt őt távol tartani a vívóteremtől" hosszú távon.

"Az, hogy másfél hónappal a második olimpiai bajnoki címének megszerzése után már ott volt a vívóteremben, és nem lehetett visszafogni, sok mindent elmond az elhivatottságáról" - hangsúlyozta Decsi András.