Szergej Lavrov: Donald Trump elnöksége idején Moszkva és Washington a szankciók ellenére párbeszédet folytatott

Vágólapra másolva!
Donald Trump elnöksége idején Moszkva és Washington a szankciók dacára párbeszédet folytatott - mondta Szergej Lavrov, az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét ellátó Oroszország külügyminisztere szerdán New Yorkban.
Vágólapra másolva!

"Trump alatt megsokasodtak a szankciók, a diplomáciai és a gazdasági jellegűek is. De abban az időben közöttünk magas szinten zajlott a párbeszéd. Mostanra már nincs ilyen párbeszéd" - hangsúlyozta Lavrov.  

Közölte, hogy jelenleg Moszkva és Washington telefonon tartja a kapcsolatot különböző szinteken, de ezekben - mint fogalmazott - semmi tartalmi elemet sem tudnak felfedezni.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Oroszország hajlandó együttműködni az Egyesült Államok bármely megválasztott vezetőjével, aki kész az egyenrangú és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre.

  Lavrov megemlítette azt is, hogy a 2022 áprilisában Isztambulban folytatott béketárgyalások sikere esetén Ukrajna megmaradt volna az 1991-es határain belül, leszámítva a Krím félszigetet és az orosz csapatok által akkor ellenőrzött területeket.

Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai rendezésnek figyelembe kell vennie az új tényeket, a többi között azt is, hogy az Oroszországi Föderációnak négy új régiója van. Úgy vélekedett, hogy a Nyugatnak fel kell hagynia Ukrajna felfegyverzésével, mert akkor lehet a konfliktust gyorsan lezárni és "megoldást keresni". 

"Természetesen olyan megoldást, amely köteles figyelembe venni a harctéren kialakult tényeket. Azonban nemcsak a harctéren, hanem a közéletben is" - jegyezte meg Lavrov.

A négy régióról szólva Lavrov kijelentette, hogy azok "Oroszország részeivé váltak". "Ez rögzítve van az alkotmányunkban és erről nincs vita" - húzta alá.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!