Tavaly hengerelt, jelenleg szenved a Fradi BL-ellenfele

Football. UEFA Europe League. Zenit vs. Molde landscape HORIZONTAL
5615469 23.08.2018 From left, first plan: Molde's footballers Eirik Hestad, Etzaz Muzafar Hussain, Christoffer Remmer, Fredrik Aursnes, Petter Strand; from left in the background: Modle's goalkeeper Andreas Linde and Molde's Erling Haland, Vegard Forren, Babacar Sarr, Lunan Ruben Gabrielsen and Kristoffer Haugen before the first match of the UEFA Europe League 2018/19 play-off stage between Zenit St. Petersburg and Molde (Norway). Mikhail Kireev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar bajnok Ferencvárosi Torna Club 2-1-re legyőzte a horvát rekordbajnok Dinamo Zagreb együttesét a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, ezzel pedig Fradi egy lépésre került a BL-főtáblás szerepléstől, de már biztosan csoportkörös az Európa-ligában. A zöld-fehérekre a playoffkörben már kétmeccses párharc vár a norvég bajnok Molde ellen. Talán ez lesz az első olyan párharc, amikor a Fradi lesz az esélyes, de azért ne kiáltsunk „álomsorolást" mert rendkívül komoly ellenfélről van szó, még akkor is, ha nem cseng olyan jól a neve, mint a Celticnek vagy a Dinamo Zagrebnek.

A Moldét 1911-ben, 109 évvel ezelőtt alapították, az első bajnoki címére azonban kerek 100 évet kellett várni. Ekkor a jelenleg a Manchester Unitedot irányító Ole Gunnar Solskjaer ült a csapat kispadján, és felnőtt edzői karrierjének első évében azonnal aranyérmet nyert a norvég bajnokságban. Az első bajnoki cím megnyerése óta a Molde igazi sztárcsapat lett Norvégiában, azóta pedig további három elsőséget, két ezüstérmet nyert az Eliteserienben.

Ole Gunnar Solskjaer a Molde történetének leghíresebb alakja Forrás: AFP/Svein Ove Ekornesvaag

A csapat kispadján a 2019 áprilisában kinevezett Erling Moe ül. Az 50 éves norvég edző 2007 januárja óta tartózik a klub kötelékébe, Ole Gunnar Solskjaer regnálása alatt 118 meccsen ült a Molde kispadján segédezőként. Az egyszeres bajnok edző nagyrészt a 4-2-3-1-es felállást favorizálja, akárcsak Szergej Rebrov, a Ferencváros edzője. Moe alatt azonban valamelyest inog a kispad, ugyanis az öt év után ismét bajnoki címet nyerő Moldének az idei szezonban csekély az esélye a címvédésre, ugyanis 17 lejátszott meccs után a Bodø/Glimt együttese már 13 pont előnnyel vezeti a bajnokságot.

A Molde tavaly 14 pont előnnyel lett bajnok, ráadásul hazai pályán veretlen maradt az egész szezonban.

A most futó idényben viszont a legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzéséből ötöt elvesztett, míg a Fradi legutóbb június 23-án, a MOL Fehérvár otthonában kapott ki, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy addigra már megnyerte a bajnokságot, így a találkozó teljesen tét nélküli volt.

A Fradi legutóbb Székesfehérváron kapott ki Juhász Roland utolsó meccsén Fotó: Polyák Attila - Origo

Így nem túlzás kijelenteni, hogy a pillanatnyi forma alapján a Ferencváros számít az esélyesebbnek.

A mértékadó a Transfermarkt becslése szerint a Molde keretének értéke 12,85 millió euró, míg a Ferencvárosé 23,2 millió euró.

A Molde legértékesebb játékosa Magnus Wolff Eikrem, akit tavaly a szezon legjobb játékosának választottak. A 30 éves játékos – aki 2006 és 2011 között a Manchester United akadémiáján nevelkedett – a most futó szezonban 17 meccsen négy gólt lőtt és 10 gólpasszt adott. Az értékét 1 millió euróra becsüli a transfermarkt.

Szintén 1 millió euró az értéke a 25 éves Eirik Hestadnak, aki két gólja négy gólpassza van a bajnokságban. A villámgyors jobbszélső a klub saját nevelésű játékosa, aki már kétszeres bajnoknak és kétszeres kupagyőztesnek mondhatja magát.

Eirik Hestad a Molde egyik legnagyobb értéke Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Kireev

A Molde talán legfontosabb játékosa a védekező középpályás Fredrik Aursnes.

A 24 éves, korábbi U21-es norvég válogatott játékos csapata idei össze bajnoki és Bajnokok Ligája-mérkőzésén kezdőként lépett pályára, és 15 perc híján mind végig is játszotta a találkozókat.

Aursnes játéka felbecsülhetetlen a Moldének, ő teremti meg az egyensúlyt a védekezés és a támadás között. Sokat elmond róla, hogy amikor Magnus Wolff Eikremet lecserélik, ő kapja meg a csapatkapitányi karszalagot. A piaci értékét 900 ezer euróra becsülik.

A piaci értéke ugyan „csak" 800 ezer euró, de talán a legjobban Leke Jamesre kell figyelni. A 27 éves nigériai támadó az előző szezonban 17 találattal második lett a góllövőlistán, az idei szezonban pedig hét gólja van.

Szintén életveszélyes a nigériai származású, de norvég válogatott Ohi Omoijuanfo, aki az előző szezonban 15 góllal a góllövőlista harmadik helyen végzett, a most futó norvég bajnokságban pedig hat találatnál jár. Az ő piaci értékét is 800 ezer euróra taksálják.

A Ferencváros-Molde playoff-párharc első mérkőzését jövő szerdán (szeptember 23-án), este kilenckor rendezik Molde városában, az Aker Stadionban.

A visszavágót egy héttel később játsszák a Groupama Arénában. A párharc továbbjutója a Bajnokok Ligája főtáblájára kerül, a vesztes az Európa-liga csoportkörében indulhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!