Japán politikusok sem utaznak a pekingi téli olimpiára

olimpia ötkarika Peking 2022
A picture taken on Dec. 11, 2021 shows inside of the Olympic Tower at the Olympic park in Beijing, China. The Olympic flame, Olympic flag, Chinese national flag and Beijing Olympic Game flag are displayed. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Öt további ország vezetői mellett Japánból sem utaznak politikusok a február 4-én rajtoló pekingi téli olimpiára.

A japán kormány szóvivője, Macuno Hirokazu pénteken bejelentette, hogy a küldöttségüket három sportdiplomata kíséri el: a japán olimpiai, illetve paralimpiai bizottság elnöke, Jamasita Jaszuhiro és Mori Kazajuki, valamint Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője.

Alig másfél hónap, és kezdődik a téli olimpia Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Amikor az okokról kérdezték, Macuno nem diplomáciai bojkottként magyarázta a döntésüket, viszont ahhoz hasonló érveket említett.

"Az olimpia és a paralimpia a béke és a sport ünnepe, amely bátorságot ad a világnak" - nyilatkozta. Hozzátette: közvetlen magyarázatot adtak a rendező kínaiaknak, hogy számukra kiemelten fontos az egyetemes és a nemzetközi közösségek értékeinek biztosítása, beleértve a szabadságot és az emberi jogokat.

Korábban több ország jelezte már, hogy politikai okokból nem küld diplomatákat a pekingi olimpiára. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is sérelmezte, hogy Kína folyamatosan megsérti az emberi jogokat, legfőképp az ujgur kisebbség elnyomása miatt bírálták a következő téli olimpia házigazdáit. Kína kezdettől kategorikusan visszautasította, és politikai állásfoglalásnak minősítette a neki címzett vádakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!