A Manchester City botrányos meccsen győzte le az Arsenalt

fbl Horizontal
Arsenal's Brazilian defender Gabriel (C) receives a red card during the English Premier League football match between Arsenal and Manchester City at the Emirates Stadium in London on January 1, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 21. fordulójának nyitómérkőzésén a listavezető Manchester City drámai mérkőzésen 2-1-re legyőzte az Arsenal csapatát az észak-londoni Emirates Stadionban, ezzel Pep Guardiola együttese sorozatban a 11. mérkőzését nyerte meg a Premier League-ben.

Az újévkor az Észak-Londonban vendégeskedő listavezető Manchester City remek formában várta a rangadót, ugyanis megnyerte az utóbbi tíz meccsét a Premier League-ben, és legutóbb október 30-án vesztett pontokat. Az Ágyúsok ugyancsak jó formában várják a rangadót, ugyanis győztek az elmúlt négy bajnokijukon, és úgy állnak a tabella negyedik helyén, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mivel kedden az ellenfél koronavírusos esetei miatt elmaradt a Wolverhampton elleni meccsük.

Arteta hiányában a holland Albert Stuivenberg irányította az Arsenalt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az évnyitó találkozón hiányozott az Arsenal kispadjáról Mikel Arteta vezetőedző, mivel a spanyol szakember másodszor is kontaktusba került covid-fertőzött személlyel, ezért karanténba kellett vonulnia.

Az Arsenal remek formája ellenére a statisztika a bombaformában futballozó Manchester City mellett szólt.

Az Ágyúsok ugyanis egy 2017-es áprilisi 2-2-es döntetlen óta a legutóbbi kilenc Premier League-meccsükből mind a kilencet elveszítették a Manchester City ellen, ami a leghosszabb vereségsorozatuk egy adott ellenféllel szemben a bajnokság történetében.

Ahogy az várható volt, a Manchester City birtokolta többet a labdát, az első komoly helyzet mégis az Arsenal előtt adódott. A 11. percben egy formás kontratámadás végén Alexandre Lacazette ütempasszával Martin Ødegaard került ziccerbe, megtolta a labdát Ederson mellett, de a Manchester City kapusa lábbal eltalálta a labdát és a norvég középpályás lábát is, aki ez után tizenegyest reklamált, de a VAR-szobában nem látták szabálytalannak az esetet.

Ederson mentése Ødegaard helyzeténél Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 14. percben a City is előnybe kerülhetett volna. Egy jobb oldali beadásra az előző szezonban az év játékosának megválasztott Rúben Dias robbant be, de csúsztatott fejese elkerülte a kapu jobb oldalát. Két perccel később ismét az Ágyúsok veszélyeztettek. Egy gyors ritmusváltás után a remek formában futballozó Gabriel Martinelli tört be a tizenhatoson belülre, azonban az éles szögből leadott lövését Ederson vetődve védeni tudta.

A folytatásban az Arsenal átvette a játék irányítását, sokkal többet volt a labda az észak-londoni csapatnál, amely a 31. percben egy gyönyörű támadás végén megszerezte a vezetést.

Egy szép súlypontáthelyezés után Kieran Tierney passzolt középre egy labdát, az érkező Bukayo Saka pedig 11 méterről a bal alsó sarokba belsőzött.

  • Nicolas Anelka után a 20 éves és 117 napos Bukayo Saka a második legfiatalabb játékos, aki gólt lőtt a regnáló bajnok ellen a Premier League-ben. Anelka 18 éves és 240 napos volt, amikor 1997 novemberében betalált a Manchester United ellen.
Saka (balra) négy gólnál jár a legutóbbi három meccsén Forrás: AFP/Ian Kington

A vezetőgól megszerzése után is támadásban maradt az Arsenal, és a 39. percben akár a második gólt is megszerezhette volna. Martinelli kapott labdát a bal szélen, megcsinált egy befele cselt, majd 17 méterről megcélozta a hosszú felsőt, de a tekerése pár centivel elkerülte a keresztlécet. Három perccel később ismét az olimpiai bajnok brazil támadó villant. Szinte a teljes City-védelmet megbolondította, végül éles szögből kapu mellé lőtt.

A második félidőt is az Arsenal kezdte jobban, de az észak-londoni csapat nem tudta növelni az előnyét, az 54. percben pedig a semmiből összehozott egy tizenegyest. Bernardo Silva tolta meg a labdát Granit Xhaka mellett, majd a portugál középpályás kuglibábúként dőlt el a svájci focista mellett, Stuart Attwell játékvezető pedig mutatta, hogy keljen fel. A VAR-szobában azonban valami gyanúsat láttak, és kihívták a játékvezetőt, aki visszanézte az esetet, és büntetőt ítélt a Citynek, amit az algériai válogatott Rijad Mahrez váltott gólra.

  • Az algériai támadó a legutóbbi öt meccsének mindegyikén betalált, ami pályafutása legjobb sorozata.
Mahrez a Manchester City legeredményesebb játékosa az idei szezonban Forrás: AFP/Ian Kington

Ezt követően elképesztő jelenetek játszódtak le a pályán.

Az 58. percben majdnem megszerezte a vezetést ismét az Arsenal. Egy előreívelt labdát Aymeric Laporte akart hazafejelni, de nem értette meg magát a kapuból kimozduló Edersonnal, átfejelte a labdát a brazil kapus fölött, de a visszasprintelő Nathan Aké kivágta a labdát a gólvonalról, a kipattanóra érkező Martinelli pedig hat méterről az üres kapu mellé lőtt.

A következő támadásból pedig emberelőnybe került a City. Ederson hosszú indítása után Gabriel Jesus próbált lefordulni az Arsenal védőjéről, Gabrielről, de a honfitársa leütközve a City támadóját, amiért megkapta a második sárga lapját.

  • Az Arsenal lett az első csapat a Premier League történetében, amely 100 piros lapot kapott. Mikel Arteta 2019 decemberében vette át a csapatot, azóta ez volt a 11. piros lapja az Ágyúsoknak.
Az Arsenal a szezon egyik legjobb meccsét játszotta, de a játékvezetőnek ezt sikerült tönkretennie Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az utolsó bő félórában az emberelőnyben futballozó Manchester City birtokolta többet a labdát, de Pep Guardiola csapata komoly helyzetet nem tudott kialakítani, az Arsenal kapusának, Aaron Ramsdale-nek jószerivel csak beadásokat kellett lehúznia, komoly védeni valója nem akadt a meccsen.

A 93. percben aztán a semmiből megnyerte a meccset a City.

Egy felívelt labdát Rob Holding csúsztatott rossz helyre, az érkező Laporte lövését Holding blokkolni tudta, de érkezett a spanyol válogatott Rodri, aki nyolc méterről belepiszkált a labdába, amely a jobb alsó sarokban kötött ki.

Rodri az Arsenal-szurkolókat hergelve ünnepelte a gólját Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezzel a győzelemmel a Manchester City sorozatban a 11. mérkőzését nyerte meg a Premier League-ben, és továbbra is magabiztosan vezeti a bajnokságot.

31GólBukayo Saka
55Sárga lapGranit Xhaka
57Sárga lapGabriel
63Sárga lapBukayo Saka
68Sárga lapRob Holding
93GólRodri
94Sárga lapRodri
95Sárga lapBernardo Silva
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről