A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

157 millió forint értékben foglaltak le használt autókat egy trükköző hazai kereskedőtől

Vágólapra másolva!
Több mint 157 millió forint értékben foglalt le autókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégtől, amely folytatólagosan szabálytalanul teljesítette adókötelezettségét.
Vágólapra másolva!

A kereskedő az Európai Unió területéről, jellemzően Belgiumból és Hollandiából szerzett be használt, de jelentős értéket képviselő autókat. A kereskedő a különbözeti adózás alkalmazásával csökkentette minimálisra a bevétel utáni adófizetési kötelezettségét, de erre nem volt jogosult. Annak ellenére alkalmazta a számára kedvezőbb adózási módot, hogy a járművek beszerzési számláin egyértelműen szerepelt az adókötelezettségek helyes teljesítéséhez irányadó információ.

A vizsgálat feltárta, hogy a kereskedő autóit két bizományos társaság értékesíti. Az adózó a székhelyét ezekkel a cégekkel azonos telephelyre jelentette be. Kiderült az is, hogy a tulajdonos-ügyvezetőnek a vizsgált társaságon kívül még nyolc további cégben van érdekeltsége, ezekből három már kényszertörlési, kettő felszámolási eljárás alatt áll.

A NAV jelezte, hogy a tulajdonos-ügyvezető a korábbi munkahelyei, és képesítést nem igénylő feladatai alapján egyébként alkalmatlannak tűnt a kereskedés irányítására, a cégben betöltött szerepe így feltételezhetően csak névleges volt. A kereskedő a vizsgált időszakban ötven autót szerzett be az unióból és nyolcvanötöt értékesített belföldön. A különbözeti adózást csalárd módon alkalmazva a költségvetésnek több mint 76 millió forint kárt okozott.

Fotó: NAV

A NAV az adóhiány és az adóbírság megtérülésére ideiglenes biztosítási intézkedést alkalmazott, zárolta a kereskedő bankszámláit. Ezzel egyidőben a végrehajtók négy telephelyen huszonhárom nagy értékű autót foglaltak le, összesen több mint 157 millió forint értékben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!