A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A friss olimpiai negyedik helyezett Vas Blanka tizedik lett a női Tour de France országúti kerékpáros körverseny hétfői nyitóetapján, amelyen hazai környezetben a holland Charlotte Kool győzött.

Rotterdamból kezdődött az idei női francia körverseny, amelyen az összetettnek a címvédő Demi Vollering, az első szakasznak pedig a sprinterek közül Lorena Wiebes, Kool és Marianne Vos révén volt és van holland esélyese. Utóbbi a párizsi olimpia mezőnyversenyében második lett maga mögé utasítva a dobogóról éppen lecsúszott Vast.

A holland Charlotte Kool végzett az élen az első etapon
Fotó: AFP/Julien De Rosa

Az SD Worx-Protime 22 éves magyar bajnoka segítőként érkezett a Tourra, és már a nyitóetapon sokat dolgozott csapattársaiért. Az MTI azt írja, hogy a 123 kilométer hosszú, teljesen sík etap profilját jól jellemezte, hogy az egyetlen hegyi hajrát egy alagútból kivezető, enyhén emelkedő úton jelölték ki a szervezők azért, hogy a következő szakaszokon viselhesse valamelyik versenyző a pöttyös trikót.

Néhány bukástól eltekintve váratlan esemény nem történt, féltávnál egy hídon szűkült össze az út annyira, hogy egy bukás hatására az összetett esélyesek közül az olasz Gaia Realini leszakadt a mezőnytől két percre, ám csapattársai segítségével felzárkózott.

A várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött az elsőségről, Vas csapatából Wiebes sprintelt volna a szakaszért, ám a holland technikai hiba miatt a hajrában elszakadt felvezető emberéről, miközben Vas úgy is tizedikként gurult a célba, hogy nem is igazán sprintelt.

Vas Kata Blanka tizedik a női Tour de France nyitóetapján
Fotó: AFP/Li Yibo

A nyolcszakaszos megméretés vasárnap a legendás Alpe d'Huezen zárul. A hét versenynapba úgy fér bele a nyolc etap, hogy kedden egy rövid, mintegy 70 kilométeres mezőnyszakaszra és egy 6,3 kilométeres egyéni időfutamra is sor kerül.

Eredmény, 1. szakasz, Rotterdam-La Haye, 123 km:

1. Charlotte Kool (holland, dsm-firmenich PostNL) 2:27:40 óra

2. Anniina Ahtosalo (finn, Uno-X Mobility) azonos idővel

3. Elisa Balsamo (olasz, Lidl-Trek) a. i.

...10. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) a. i.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!